Дзен диетата Тао: лишения не съществуват

В азиатските хранителни режими лишенията не съществуват!

 
 

В азиатските хранителни режими лишенията не съществуват!

Двата основни принципа са умереност и разнообразие. Диетата Тао, изградена върху мъдростта на китайската традиционна медицина, залага на респекта към тялото.

Галерия: Ако Дисни принцесите бяха със закръглени фигури

Виж всички снимки

Всеки човек е уникален

Диетата Тао ни подканя да осъзнаем, че всеки от нас е уникален и затова има нужда от специфични средства, за да постигне хармония. Причините за напълняването не са едни и същи при всички хора и зависят от такива фактори като околна среда, емоционално състояние, хормонален баланс и т.н. Масовото възприемане на една или друга модна диета е напълно неинтелигентен подход, защото може да противоречи на „интересите“ на вашето тяло. Китайската традиционна медицина почива върху обстойния клиничен преглед и респекта към спецификата на организма и личността. Консултацията преминава през три основни фази – наблюдение, разговор с пациента, за неговата лична история и мануален преглед, който започва с измерване на пулса.

Храната – най-важната грижа за тялото

В диетата Тао храната играе превантивна роля за поддържане на тялото в добро здраве. Наднорменото тегло се смята за нарушаване на баланса, който може да се възстанови чрез консумацията на определена храна. Всеки хранителен продукт притежава свойства, способни да влияят на организма и на хода на различни заболявания. Менюто трябва да бъде изготвено спрямо специфичните нужди на тялото. Оптималното здраве според китайската медицина е резултат от равновесието между петте елемента – огън, дърво, земя, метал и вода, които заедно въздействат върху сезоните, човешките органи, климата, енергията...

►►►6 заблуди в отслабването, в които да не вярваш

На здрава основа

Основният принцип на диетата Тао е умереността. За да избегнеш консумацията на прекалено големи количества, осигури си спокойна атмосфера по време на хранене. Отделяй внимание на всяка хапка, оценявай вкуса й – така усещането за ситост ще настъпи по-рано. Намали порциите с около 15% - това е достатъчно, за да ограничиш общия брой на калориите, без да чувстваш глад и раздразнение.

*Постоянното похапване на „лесни“ храни, които са ни под ръка, изморява храносмилателната система. Придържай се към 3 основни хранения на ден.

*Дай предимство на пресните природни продукти и забрави за индустриалните храни.

*Вечеряй рано, за да не натоварваш стомаха за нощните часове.

Зелена чиния

Диетата Тао не е вегетарианска, но все пак залага главно на зеленчуците, бобовите и зърнените храни, водораслите. Един-два пъти дневно се консумират плодове между основните хранения. Този начин на хранене доставя здрава енергия на организма. В китайските традиции млечните продукти не са обичайна храна. Те са класирани като трудно смилаеми „влажни храни“. В тази категория са също бързите захари и мазнините. Продуктите, които доставят протеини – месо, риба, яйца и тофу, се консумират в малки количества веднъж или два пъти през деня в комбинация с растителни храни.

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

*Разнообразявай консумацията си на растителни продукти, като използваш цялото богатство, което предлага природата.

*Заложи на сезонните продукти, отгледани възможно най-близо до твоето място на живеене.

*Изцяло премахни от менюто си бързите захари и транс мазнините, характерни за индустриалните храни.

Огън в стомаха

Една особеност на диетата Тао е значението, което се отдава на телесната температура. Стомахът, възприеман като огнището на организма, трябва да е с температура 38 градуса, за да осигури нормални храносмилателни функции. Суровите продукти са за избягване. В диетата Тао всички храни преминават през умерена термична обработка в уок или на пара и се консумират хладки. В Китай никога не пият студена вода, предпочитат я леко затоплена. Напитки по принцип се консумират между храненията или в края на храненето, за да не разтварят продуктите. На почит са чаят и билковите отвари.

*За да се сготвят по-бързо продуктите, те се режат на малки парченца.

*Сладоледът и всички други прекалено студени продукти са изключени от менюто.

*Подправките са нужни, за да повишат температурата на храната с няколко градуса.

Всичко е в баланса

Диетата Тао е свързана с добра хигиена на живот и балансирани емоции. Техники за релаксация като йога и чи гонг допринасят за постигането на хармония между тялото и духа при условие, че се практикуват редовно. Дълбокото коремно дишане и разтяганията на мускулите помагат за по-добър контрол над себе си, по-голяма гъвкавост и укрепени вътрешни мускули без умора в гърба.