Две възможни причини, заради които все още си необвързана

Вредни нагласи и правилни тактики, за да се отървеш от ергенския статус (ако имаш такава амбиция!).

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Разбира се, за да разрешиш такъв двусмислен "проблем" (не е казано, че не си прекарваш достатъчно добре и сама) нашите съвети сами по себе си не са достатъчни, но може би те ще ти помогнат бързо да разбереш в каква посока да се движиш. Така че, нека разберем защо не можеш да промениш статуса си „в активно търсене“ толкова дълго време.

Когато обясняваш самотата на някой друг, най-лесно е да обвиниш външните причини: той/тя няма да намери лесно партньор в живота, защото наскоро се е преместила в друг град/държава, рядко ходи на партита, постоянно пътува/изнервена е, адски уморена... от хора, но не е срещнала сродната си душа защото може би живее в планинско село, свързано с гъсто населени градове чрез нередовна автобусна линия.

По стечението на обстоятелствата може да изпаднеш във всякакви крайности, но когато проблемът продължава години наред, причината явно не е в тях. Без много крайна, катастрофална или злодейска намеса, самотата се обяснява не ситуативно, а психологически. Трябва да търсите проблема вътре, а не навън.

След като се заровят в ума, психолозите лесно могат да определят истинската причина за едно от противоположните състояния, което пречи на придобиването на лично щастие и няма нищо общо с външните обстоятелства: прекомерна самоомраза и твърде много любов към себе си.

Самотна от липса на любов към себе си

Липсата на любов към себе си е неконструктивно умение, което ясно се проявява в опитите за започване на връзка. Сближавайки се с някого, ти автоматично започваш да търсиш причините, поради които той внезапно е привлечен от такъв недостоен обект като теб, отгатвайки проявите на слабост в това желание и интензивно изчислявайки какво не е наред тук. Защо той, привидно нормален, е толкова глупав, отчаян или слаб, за да се увлече по теб?

Когато ти (напълно несправедливо!) вярваш, че си непривлекателна, вниманието на другия човек изглежда фалшиво или странно. С неприязън към себе си любовта отвън се възприема като незаслужен подарък с подозрителни нюанси, който е по-правилно да се откаже.

Под натиска на самокритиката ти се уверяваш, че единствената причина, поради която той е избрал теб, е, че наивно е пропуснал всички обезпокоителни и мрачни страни на твоя характер. Той в крайна сметка ще открие грешката и затова е по-разумно да избягаш, преди да бъдеш разкрита и изоставена. Оставаш сама, защото въпреки желанието за любов, ти всъщност не вярваш, че можеш да бъдеш забелязана и обичана.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Възможно е също така, под потока от подаръци, съобщения и целувки, да почувстваш, че имаш нужда от човек, който те харесва - и да изпиташ разочарование. Привличането му е досадно, защото не виждаш себе си като достоен обект на желанията за някой друг и подсъзнателно отхвърляш възникващата възможност. Според дълбокото ти убеждение не си човекът, на когото може да се разчита.

Тактика №1: Приеми и повярвай

И все пак нито една от тревожните спекулации няма нищо общо с реалността. Човекът, който те е харесал, почти сигурно не е наивен. Той те вижда такава, каквато си, включително и не особено възхитителните страни, и не само не ги вижда като ужасни, но точно обратното.

Не всички хора са перфектни и това не е пречка за взаимоотношенията. Всички можем да бъдем не много добри, умни, коректни - не такива, каквито изглеждаме, което е абсолютно нормално. Въпреки това, всеки човек, в най-свирепото си несъвършенство, е достоен за грижа и любов - във всички проявления.

Самотна заради себелюбието си

В другия край на спектъра е прекомерната любов към себе си. Като се самообожаваш, естествено ще бъдеш изненадана да откриеш, че някой смелчага е решил не само да ти се възхищава, но и да покаже чувства - акт, достоен за снизхождение и може би няколко срещи. Мама и татко казаха, че си звезда и това е безусловен факт, но така да бъде, ще обърнеш изключително внимание на този глупак, въпреки че той определено не е 100 точки.

Или, може би, поради продължителния му копнеж към теб, увереността му в собствената му стойност малко се е сринала. Копнеейки за възхитени очи, в които да се отразиш, се отказваш, забравяйки (за известно време) за критиките, капризите и пристрастията. Но това не е за дълго и е по-скоро от скука. За сериозна връзка ти трябва някой от голямата лига.

Тактика №2: Включи въображението си

Подхождаш към отношенията с тренирано мислене, напълно премахвайки фантазията, когато гледаш потенциалния партньор. За да не се изчислява времето в самотата в години, време е да разкрием въображението - способността да гледаш на друг човек с положително очакване, разбиране и любопитство.

6 причини да си горда, че си сингъл

Вижте повече

6 причини да си горда, че си сингъл

Ако не си във връзка, сигурно се самосъжаляваш, че трябва да си лягаш все сама.

Какво ти мина през ума, когато не е намесена фантазия:

  • Разбира се, той е умен и дори красив. Въпреки че носът му е просто огромен. Не.
  • Той е инженер, което означава, че едва ли разбира от изкуство. Нищо няма да излезе.
  • Изглежда, че е богат, което не е лошо, но всички богати са странни сноби. Не.
  • Да, косата оредява и плешивостта не е за мен. Благодаря, не.
  • Ха-ха-ха, какъв невъзможен акцент. Не.

Какво може да ти мине през ума, ако включиш въображение:

  • Очевидно е напомпан, направо културист, но остроумен, което е рядкост сред красивите мъже.
  • Професията му не е впечатляваща, но той има толкова много интереси! Изглежда, че би било възможно да се разхождаме заедно из галериите и моловете.
  • Хм, да, носът му е голям, но очите му са много мили и има изненадващо чувствени устни.
  • Изглежда твърде официален и малко скучен. Чудя се какви бездни ще се отворят в него, ако стане въпрос за секс?

Тренирането на въображението означава насърчаване на чувствителността към неочевидни неща. Гледайки в лицето на събеседник, колега или минувач, познай/измисли си какво може да бъде привлекателно в човек, който по природа е толкова лесно да се критикува. Практиката на въображението не е компромис, а ключът към една успешна връзка. Способността да мислиш креативно е жизненоважно умение за дългосрочно свързване, което ти помага да избегнеш препъването в препятствията и предизвикателствата, които идват с истинската любов.

Винаги ще има обстоятелства, които щр ти пречат да се измъкнеш от самотата. Но ако смекчиш агресивния егоизъм и разрушителната сила на недоволството от себе си, липсата на партита в графика или резервация в планинско село няма да ти попречи да намериш партньор в живота си.

Тактика №3: Позволи си да бъдеш обичана