Другото лице на насилието

Според статистиката, всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Данните, които се събират, са за физическото насилие. Но домашното насилие има друго, сивочерно лице: психическият тормоз.

Според статистиката, всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Данните, които се събират, са за физическото насилие. Но домашното насилие има друго, сивочерно лице: психическият тормоз. Той е много по-трудно доказуем, сериозно и често пъти дълги години жертвите не осъзнават, че това, което им се случва, е насилие.

© Shutterstock, Другото лице на насилието

Обикновено хората приемат, че щом няма физическо домашно насилие, нещата между дадена двойка са наред. Коя ли двойка няма проблеми, убеждават те всички, кой пък си няма проблеми вкъщи? Пък има мъже с етикет „особени“, а други са ревниви, което според много жени е знак за любов. Е, да, иска да знае къде си във всяка секунда и ти държи сметка за всяко закъснение и невдигане на телефон, но нали това е любовта според толкова много хора. Това обаче съвсем не е така.

Психическото насилие е не по-малко жестоко. То работи на емоционално ниво и се изразява в постоянна, нереална критика, както и обидни, неприемливи епитети от това как изглеждаш, до преки твърдения, че си тъпа и некадърна, че си лоша любовница или жена. Мъжът, който тормози психически една жена, може иначе да се отнася добре с нея – няма по-добър на събиранията, винаги плаща сметките и не отказва да помогне за нещо. Идеална картинка! Но пълният контрол е неговото друго лице. Той избира къде да се ходи, с кого да се виждат двамата и поотделно, взима еднолично всички решения във връзката, не се съобразява с жената до себе с  и не се интересува от нейното мнение и желания. Той обича да става неговото. Особен характер, казват всички... Най-използваният израз за изнудване и манипулация е: „Ако ти наистина ме обичаш, ще …". Тоест, жената винаги е длъжна да отстъпва и да бъде „послушна”. Той обича да заплашва, че ще си тръгне или ще изгони жена си от къщи, ако е мачо, или да се самоубие, ако е по-романтичен. Винаги е ядосан на някого, най-вече на жена си и никога не търси вината у себе си. Пречи й да поддържа отношения с роднини и приятели, обижда ги, за да ги отстрани от живота й и винаги намира користни мотиви в тяхното поведение към нея.

Ако, докато четеш тези редове, асоциираш твоята връзка или тази на някоя приятелка с гореизброените неща, ти познаваш насилник.