Долу ръцете (от косата ти!)

7-те често допускани грешки, които най-бързо замърсяват косата ти.

 
 

7-те често допускани грешки, които най-бързо замърсяват косата ти.

Някои момичета мият косата си всеки ден, не защото такъв им е "косъмът", а защото се замърсява бързо. Но решението на проблема често не се крие в измиването изобщо! Ето какво трябва да спреш да правиш, за да предпазиш косата си от бързо замърсяване.

Какъв е характерът ти според прическата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какъв е характерът ти според прическата

Виж всички снимки

►►► Задръж косата си чиста за по-дълго

1. Докосваш я неволно твърде често

Както при лицето, така и при косата - допълнителното постоянно пипане на косата (било то израз на флирт, нервност или просто навик) пренася мазнините от върховете на пръстите ти към косата. Помоли половинката си да не си играе с косата ти половин час в леглото преди лягане, колкото и да ти е хубаво, защото това само влошава нещата.

2. Миеш я прекалено често

Да, искаш да премахнеш мръсотията от корените си, но по някакъв начин това никак не помага. Ежедневното измиване може да отмие телесните мазнини от скалпа, но ефектът изобщо не е това, което си очаквала, нали?! Опитай се да миеш косата си поне през ден.

3. Прекаляваш с продуктите за грижа

С допълнителните продукти за коса трябва да бъдеш много внимателна. Първо, лесно е да сбъркаш с типа балсам, който вместо да допринесе за сияйния вид на косата, може да я омазни допълнително, а в допълнение - трябва да припомним, че изобщо не е нужно да го нанасяш на цялата коса, а само в краищата. Същото се отнася и за маските и всички останали продукти, който използваш в рутинната си грижа за коса.

4. Разресваш я постоянно

Това стимулира производството на себум. Също така, ако гребенът е груб, той може да съсипе краищата на косата ти.

5. Използваш замърсен гребен или четка

Гребенът или четката ти са чудесно място за събиране на мръсотия, остатъци от лак за коса и обикновен прах. След това всичко това се прехвърля върху косата ти. Така че почистването на гребена или четката ти е от съществено значение!

6. Оставяш падналите косми на гребена или четката

Освен всички гореизброени неща, мръсотията от мъртвите и вече паднали косми се прехвърлят на косата отново.

7. Подбираш грешни продукти за косата си

Маските, балсамите, ексфолиантите... трябва да са леки и да не омазняват допълнително косата ти. Важно е, ако често използваш сух шампоан, да не забравяш за почистващите шампоани (използвай ги около 2-3 пъти месечно поне) или ексфолиант за скалпа.