Долу ръцете от лицето!

Научи се да не докосваш лицето си в 6 лесни стъпки.

 
 

Научи се да не докосваш лицето си в 6 лесни стъпки.

Предполагаме, че пандемията не спира да ти напомня за правилата за спазването на личната хигиена, които между другото, не е зле да продължиш да спазваш и след като всичко премине. Та, ясно е, че постоянно си повтаряш: "да си измия ръцете" (и през цялото време – "не си пипай лицето! Не го пипай!") Проблемът е, че да правиш нещо е много по-лесно, отколкото да не правиш даденото нещо. Затова последвай нашите предложения и с помощта на 6-е стъпки ще си улесниш живота.

9 храни, които ще те избавят от акнето, виж в галерията по-долу:

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

►►► 7 трика за свежо лице

1. Гримирай се сутрин

Да, странно е, като се има предвид, че си си вкъщи по цял ден, но гримът, макар и неутрален, и съвсем леко забележим, може да ти помогне да си повдигнеш настроението, а и да не си пипаш лицето. (А ако е дошло време да си дадеш малко почивка от грима, който така или иначе използваш ежедневно, тогава нанасяй тънък слой хидратиращ крем за лице сутрин – това също ще ти помогне да не пипаш лицето си). А ако ти се експериментира, използвай времето и възможността да опитваш нови неща, така ще спечелиш практика, ще се чувстваш като в нормалното ежедневие, а и няма да си пипаш лицето, което е най-важното в случая.

2. Вдигни си косата

Вдигни си косата, защото тя е много голяма причина да пипаш лицето си постоянно в опити да я нагласиш или да махнеш някой косъм, който те гъделичка. Ако кожата те засърби, подразнена от косми, просто я събери на опашка или под формата на някаква прическа – плитка, например.

3. Ангажирай ръцете си

Ако по никакъв начин не можеш да се отървеш от лошия навик и ръцете ти са постоянно в зоната около носа, очите, устата, тогава просто се опитай да държиш някакви предмети в ръцете си, с които да отвличаш вниманието си всеки път, когато поискаш да си пипнеш лицето. Антистрес играчките биха били доста добро решение в тази ситуация.

4. Почеши друго място

Не винаги работи, честно казано, но понякога е възможно да излъжеш тялото и усещанията си по този начин. Ако усетиш, че веждите те сърбят, опитай се да си представиш, че те сърби ръката, крака, шията или някое друго място. Възможно е да забележиш, че усещането за сърбеж по лицето изчезва постепенно.

5. Носи ръкавици

Недостатъка е, че в тях може да ти стане неприятно горещо и задушно, но пък няма да ти е приятно да си пипаш лицето, което всъщност е целта. А и не можеш да се почешеш с ръкавиците достатъчно добре.

6. Изгради си заместващ навик

Например, хапни ябълка или си пусни музика, сложи си безцветен гланц за устни. С други думи, направи нещо, каквото и да е, за да не си докосваш лицето.