Доктор Google ще те прегледа

Да почистваш вагината си с пара, както прави Гуинет Полтроу, не е единственият „здравен“ съвет, който можеш да прочетеш в интернет и който ще ти навреди повече, отколкото ще ти помогне. Ето какво да игнорираш според лекаря (и шегаджия) Адън Кей

 
 

Да почистваш вагината си с пара, както прави Гуинет Полтроу, не е единственият „здравен“ съвет, който можеш да прочетеш в интернет и който ще ти навреди повече, отколкото ще ти помогне. Ето какво да игнорираш според лекаря (и шегаджия) Адън Кей.

10 храни за здравословен и дълъг живот – в галерията долу

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►►Insta капани с диети

Kато доктор, използвам интернет често, когато нямам никаква идея какво ти е, и трябва да гугълвам твоите симптоми под претекста, че „преглеждам резултатите ти“. Това беше шегичка. Сега сериозно. Напоследък срещам много слухове, които се разпространяват в интернет, които ме карат да мисля, че интернет от време на време убива хора. Затова сега ще се опитам да те предпазя от възможни бъдещи усложнения.

Мит 1
Почиствай вагината си с пара

Надявах се, че никога няма да напиша тези думи, но умолявам те, не си прави парни процедури на вагината. Ползвай парата, за да си направиш пиле или броколи, ако е толкова зор, но не и върху своите гениталии.
След като Гуинет препоръчва попарването отдолу на сайта си Goop.com, интернет прелива от мнения колко това е полезно, което всъщност е лъжа.
Парата е а) много топла и б) направена от вода. А вътре в тялото ти температурата ти е точна – затова и се казва температура на тялото – около 37°C. Повишавайки температурата на гениталиите си, нарушаваш баланса на добрите бактерии, които са там. Да
не говорим, че вагината ти се самопочиства. И за разлика от други неща, определени като
„самопочистващи се“ (гледам към ютията), наистина го прави. Промивайки с вода вътрешната вагинална зона, с душ или с пара, премахваш естественатай влага и увеличаваш вероятността от инфекции. Така че, каквото и да пише в социалните медии, не бързай да кипваш чайника.

►►►Страдаш ли от авитаминоза?

Мит 2
Прави си гаргара с чесън, за да спреш хъркането

„Будуваш нощем, защото гаджето ти хърка? Заший тенис топка на гърба на пижамата му, за да спи на една страна“. Дотук добре , интернет... Има доказателства, че спането странично намалява децибелите (другите опции са намаляване на алкохола, пушенето и стопяването
на излишните кила). „Или го накарай да си прави гаргара с пасиран чесън, с добавено малко топла вода“. Ох, интернет! Така добре се справяше. Опасявам се, че чесънът изобщо няма да повлияе на хъркането. И може да се предположи, че ако гаджето ти често взима чесън преди лягане, ще се наложи да спи на дивана и така няма да чуваш хъркането му със сигурност. Най-малко опасният мит за спирането на хъркането е да си сложи тампони в носа.

Мит 3

Детоксикация с лук

Ползите от детоксикацията са неоспорими – особено когато става въпрос за медицинско лечение на пациенти, страдащи от зависимост към животозастрашаващи медикаменти. Когато става въпрос „да изхвърлиш токсините от тялото си” обаче, доказателствата са липсващи, колкото и да си внушаваш, че не е така. Истината е, че здравите черен дроб и бъбреци си вършат чудесно работата и изхвърлят токсините, без значение дали пиеш смути от зеле, или не, и дали си изпила един басейн с вода. Свикнал съм да виждам в интернет рецептите за зелев детокс (зелева супичка – вкусно! Пак шегичка), но тази за прочистването с лук е най-безумната от всички. Теорията е, че обикновен лук върши чудеса, когато имаме проблеми с далака, панкреаса, щитовидната жлеза и хипофизата. И виждам навсякъде въпроса, колко от тази храна чудо трябва да се яде? Странно, но николко. Достатъчно било преди лягане да нарежеш няколко филии лук и да ги сложиш в чорапите си, преди да си легнеш, за да могат да проявят магическото си действие. Абсолютна глупост!

Мит 4

Избягвай антибиотиците

Нямат край плашещите истории за вредата от антибиотиците, които виждам
в интернет, редом с тези за това как стара скилидка чесън, забравена на дъното на хладилника ти, е точно толкова ефективна, колкото и таблетка, предписана ти от някой, учил само десет години медицина. Истината е, че докато приемането на антибиотиците трябва да става само когато имаш нужда от тях (по-точно, когато ти ги е предписал докторът), търсенето на алтернативите им в интернет не е много умно. „Защо да пия антибиотик, когато сребърната вода е абсолютно естествена и също помага?“, ме пита компютърът. Защото, уважаеми компютър, сребърната вода може да направи кожата ти постоянно сива. Сива. Така че, освен ако не искаш да изглеждаш като с филтър от Instagram (и да не се почувстваш по-добре), следвай този мъдър съвет.

...И няколко митове, които са истина

• Стискането на палци обезболява

Е, това важи, ако си наранен леко. Учени са установили, че обикновеното стискане на палци може да намали болката, пренасочвайки рецепторите на мозъка от нея.

• Пипер за дезинфекциране на рани

След малко порязване, поръси с пипер, все едно поръсваш деликатно пилешки гърди и натисни. Това ще дезинфекцира раната и ще спре кървенето. Медът върши същата работа.

• Краставици срещу клаустрофобия

Изследване доказва, че миризмата на зелени ябълки и краставици може да ти помогне, ако изпитваш клаустрофобия. Дъх на ябълка може да помогне да си върнеш апетита и даже да ти помогне да успокоиш мигрената си.