Доказано: прегръдката е по-важна от целувката!

Внимание, момичета! Време е за равносметка.

 
 

Внимание, момичета! Време е за равносметка.​

Психолозите твърдят, че прегръдката е много, много, много, много... много важна за една връзка.

Какво ще го накара да се влюби още повече в теб според зодията, виж в галерията долу:

Галерия: Какво ще го накара да се влюби още...

Виж всички снимки

►►► Тайните, които ти разкрива прегръдката му

Проучванията показват, че голям процент от хората описват истинската любов като "докосване" и "прегръдка". Специалистите разказват защо:

"Първата причина идва от детството: докосванията на майката, нейните прегръдки и целувки ни дават усещане за сигурност, когато още не разбираме думите. Отдавна е доказано, че дете, лишено от ласки в детството си или изпитващо липса на тактилни усещания от родителите си, има сериозни проблеми с подхода към хората и изразяването на чувства си в зряла възраст. Освен това при някои деца "тактилният глад" причинява забавяне на психомоторното развитие.

Когато пораснем, нашето „вътрешно дете“ не изчезва никъде, следователно, дори в общуване с непознат, се чувстваме по-добре от докосване (от ръкостискане, целувка за добре дошли, потупване по рамото) - това води до известна доза доверие по отношение на него."

Като втора причина психолозите изтъкват, че прегръдката удовлетворява тактилните нужди, които са ни необходими, за да поддържаме психическото здраве. Именно поради тази причина самотните хора, на които им липсва тактилна комуникация, често имат домашни любимци.

Експертите са загрижени, че в ерата на смарт устройствата докосванията стават все по-малко в реалния живот на човека. Прекъсвайки връзките и прекарвайки повече време в гледане на екрана на смартфона, отколкото един в друг, психолозите смятат, че появата на тежки депресивни състояния, страхове, пристъпи на паника, повишена тревожност и тревожност, параноични настроения става все по-голяма. А психичните разстройства дърпат физическите със себе си - с една дума, тежестта на проблема само ще се увеличава с времето. Решението е очевидно: за психическо благополучие трябва да общуваш с повече хора на живо.

Какво ни дава прегръдката?

Прегръдката и докосването те карат да се чувстваш по-добре

Невероятно, но истина: докосвайки друг човек, укрепваш имунитета си. За доказване на тази теория е проведен експеримент, в който участниците са били заразени с вирус, наподобяващ настинка. В резултат на това тези хора, които се прегръщали по-често, преодоляват болестта по-бързо. Физическият контакт може да бъде всякакъв: може да се държите за ръце, да се притискате един към друг, да поставите ръката си на рамото на другия или да го погалите по бузата – в тези секунди сърдечният ритъм се забавя и кръвното налягане намалява. Така простите прегръдки намаляват риска от сърдечни заболявания (повече при жените).

Докосването облекчава стреса

Забелязала ли си, че когато прегръщаш някого или стискаш ръката му, правиш неволно издишване? Това означава, че нервната система е облекчила напрежението. В този момент в мозъка се активират тета вълните, хормоните окситоцин, допамин, серотонин – и всички те помагат за общото отпускане. Поради тази причина докосването и прегръдките са важни за справянето със стреса и дори общото безпокойство.

Прегръдките забавят стареенето

Италиански учени откриват връзка между емоционалното поведение на възрастните хора и тяхното физическо състояние. Оказва се, че тези, които не пестят от тактилни контакти, живеят по-дълго и изглеждат по-млади от тези, които са свикнали да се сдържат. Говорейки за имунитет: тези, които рядко разменят целувки и прегръдки, имат по-малка устойчивост на болести и остаряват по-бързо.