Длъжна! А кой каза, че жената трябва да се омъжи?

За какво мечтаят хората? Да оставят следа след себе си, да направят откритие, да обиколят света, да постегнат върхове в кариерата си... Списъкът може да се продължи до безкрайност. Но да те попитаме: За какво мечтае една жена? Да се омъжи? Или по-скоро е „длъжна“ да мечтае за това?

© iStock

Светът се променя, но очакванията от жените – не

Институцията на брака се появява по две добре проучени причини: икономическа и демографска. Първият е взаимноизгодно обединяване на домакинства, вторият е раждането на наследници, които ще продължат да притежават това състояние. В този контекст няма и дума за любов. Дори доверието и уважението, без които съвместното управление на собствеността е неблагодарна работа, едва напоследък се разглежда в исторически контекст. Едва през 13 век от н.е. църквата се превръща в задължителен участник в церемонията, припомняйки уважението на съпруга към съпругата (и разбира се, че главата на семейството и единственият управител на активи, е мъжът). Ето защо не е изненадващо, че колкото повече права са спечелили жените за себе си през историята, толкова повече се е трансформирала идеята им за брак, стигайки чак до въпроса: имам ли нужда изобщо от това нещо?

ТЕСТ: Каква булка ще бъдеш?

Вижте повече

ТЕСТ: Каква булка ще бъдеш?

Направи теста и разбери каква булка ще бъдеш.

Защо ѝ е на съвременната жена брак?

Най-честата причина, поради която „всички жени искат да се омъжат“ се счита за социално и финансово издигане и в това има известна логика. Изследвания на консултантски компании показват, че дялът на жените топ мениджъри и членове на управителните съвети, въпреки че нараства всяка година, не е достигнал границата от 10-15%. От друга страна, тези, които могат да осигурят този социален лифт, са само 0,4%. Освен това тези 0,4% включват както мъже, така и жени. Ето защо, според проучвания, водещите причини, поради които все пак решаваме да облечем бяла рокля, съвсем не е състоянието на потенциалния съпруг. Основната мотивация е доверието в партньора и желанието за обединяване на усилия за общи проекти (деца, големи покупки и др.).

© iStock
Cosmo съвети за по-лесно преглъщане на брака

Вижте повече

Cosmo съвети за по-лесно преглъщане на брака

Cosmo редакторът Мария Грудева вече е в отбора на омъжените жени. Това ни дава правото, а и непреодолимо желание, да й подхвърлим няколко съвета за брачен...

Изборът е само и единствено наш

И той е толкова прост: ако имаш желание и увереност, защо не. Ако тези неща липсват – не е нужно да следваш общественото мнение и наложилата се тенденция. Според проучвания по темата средната възраст на жената, която сключва брак, се е увеличила от 18-24 на 25-34 години за по-малко от десет години и много от нас са успели да живеят с бъдещия си съпруг средно около година. Това означава, че ние вече не виждаме, както много поколения преди нас, съвместния живот, като кариера на „съпруга и майка“, ясно очертавайки границата между личното и общественото. И сами решаваме дали да сключим законен брак, да предпочетем безбрачно партньорство или да изградим живота си без партньор. Не гледай на последното, като на самота. Това съвсем не е така! По-скоро е удобство. Свобода можеш да имаш и с партньор до себе си, и без него. Това е решение, за което всяка жена има своите причини, които не касаят никого, освен самата нея.

Най-глупавите причини да се омъжиш (няма да повярваш!)

Вижте повече

Най-глупавите причини да се омъжиш (няма да повярваш!)

"Тя просто искаше да се види в булчинска рокля..." и още няколко също толкова странни причини за организиране на сватба.