Дива красота: 7-те най-екстремни и труднодостъпни плажа в света

Почивката край морето обикновено се свързва с релакс, спокойствие и много веселие, но понякога ходенето на плаж може да се превърне в истинско приключение.

Не всички туристи се осмеляват да отидат на тези места, защото там е малко вероятно почиващите да открият безплатен шезлонг и да си направят слънчевите бани, но за сметка на това - претъпканите места и прекаленият шум остават мнооого далече от теб. Има само един малък проблем - труден път, но невероятните пейзажи и ярките емоции си заслужават!

Ето кои са юбимите ни 7 труднодостъпни и екстремни плажа в света.

Legzira beach – Естествена скална арка в Мароко

Legzira beach – Естествена скална арка в Мароко

Достъпен по време на отлив, най-доброто време да уловиш великолепието на този плаж е по време на залез, когато двете скали придобиват интензивен червен цвят. Това е последната невероятна арка, останала, след като ерозията през септември 2016 г. е разрушила напълно другите две големи, емблематични, арки по крайбрежието.

Плаж Navagio – Гърция

Плаж Navagio – Гърция

Любителите на необичайни истории ще харесат много този плаж, който се намира на остров Закинтос. Името му в буквален превод означава "корабокрушение", което е ясно загатнато от формата на кораб, излят на брега на фона на райски пейзаж.

В допълнение легендата разказва, че е имало истински кораб, принадлежал на контрабандисти, които са били преследвани от гръцката полиция през 1980 г. Престъпниците го наводнили и се измъкнали с лодки, а няколко години по-късно корабът бил изхвърлен на брега.

Оттогава плажът получава друго име – „Заливът на контрабандистите“. Но не само тъмната история прави това място интригуващо и привлекателно. Заливът е заобиколен от високи скали, така че можеш да стигнеш до тук само по вода. Можеш също да се любуваш на плажа от наблюдателната площадка, която предлага наистина впечатляващ пейзаж.

​Playa del Amor – скритият плаж на любовта

​Playa del Amor – скритият плаж на любовта

"Скритият плаж" се намира на малък остров и се крие вътре в скалите. Стените на пещерата отделят пясъчния плаж от външния свят, но отвореният "покрив" под формата на голям овал позволява ярката слънчева и лунна светлина да озаряват водата и да изглежда още по-мистично и романтично.

За да се достигне до това уникално място, се пътува с лодка (около 45 минути) под арката на пещерни сводове. Екзотичният пейзаж, прозрачната и чиста вода, невероятната природа и оригиналното местоположение привличат все повече туристи, но поради трудния достъп до плажа, все още можеш да се насладиш на романтика и уединение.

Плаж Little Bay – Ангуила

Плаж Little Bay – Ангуила

Има два начина да стигнеш до плаж Little Bay: или да плаваш с лодка, или с ферибот, или да се спуснеш по скалата, която води към него. Въпреки трудността на пътя, търсачите на силни усещания все по-често намират остров Ангуила, за да се любуват на дивия плаж с фин бял пясък и кристално чиста вода. Скрит сред живописните скали, Литъл Бей заема малка площ, но тук можеш да прекараш незабравимо времето: да се любуваш на природата, да се гмуркаш, разглеждайки многобройните видове тропически риби и морски свят или просто да се наслаждаваш на спиращата дъха гледка отгоре.

Плаж Baia do Sancho – Бразилия

Плаж Baia do Sancho – Бразилия

Труднодостъпният, но популярен, Бая до Санчо плаж е редовен в списъците с най-красивите плажове в света. Има интересна форма на полумесец и от всички страни е заобиколен от скали. Можеш да стигнете до тук по специални стълби, спуснати от скалата или с лодка. Чиста вода, красива природа, бял пясък и вълнуваща пътека - всичко това прави бразилския плаж страхотно място за почивка. Има още един плюс: територията с уникална екосистема е силно защитена, така че броят на туристите тук е ограничен и на този плаж определено можеш да се насладиш на уединение и липса на всякакъв шум. Може би всичко, от което ще имаш нужда след екстремното спускане от скала.

Плаж Wineglass – Австралия

Плаж Wineglass – Австралия

Плажът, разположен на залива Уайнглас, е един от най-красивите на австралийския остров Тасмания. Можеш да стигнеш до тук с разходка с лодка или по туристически пътеки за по-големите авантюристи. Имай предивд, че пеша отнема няколко часа! Водата тук е бистра и много чиста, но не прекалено топла, така че само любителите на екстремни усещания могат да плуват. Все пак си струва пътят заради живописния пейзаж: белият пясъчен плаж е заобиколен от скали и множество растения. Освен това мястото е подходящо за дейности на открито като скално катерене и ветроходство.

Плаж Honopu Valley – Хаваи

Плаж Honopu Valley – Хаваи

Често достигането до този уединен плаж е само по вода и то само с плуване. Желаещите да го посетят ще трябва да използват маска и шнорхел, както и да намерят компания в лицето на опитен плувец, който да избере най-безопасното време. Колкото и трудно да изглежда - заслужава си да посетиш това невероятно място заради високите ярки скали, покрити с растения, естествената „арка“, която разделя плажа на две части и големия живописен водопад.


За щастие местните знаят една тайна: през лятото, когато океанът е спокоен, по-голямата част от пътя от близкия плаж до плажа Хонопу може да се измине по бреговата линия от скали и пясък, които обикновено са скрити под водата.