Дий, напред, еленче…

Предновогодишното голямо почистване започна, нали? Психологът Дейвид Щерн настойчиво препоръчва да се изхвърлят и излишните за теб шаблони. Зададохме му куп въпроси и получихме отговори

 
 

Предновогодишното голямо почистване започна, нали? Психологът Дейвид Щерн настойчиво препоръчва да се изхвърлят и излишните за теб шаблони. Зададохме му куп въпроси и получихме отговори.

Скъпи, има за теб подарък под елхата…

Любовни ретро илюстрации за романтичката в теб - в галерията долу

Галерия: Любовни ретро илюстрации за романтичката в теб

Виж всички снимки

►►►Познай дали те харесва чрез езика на тялото му

Какво означава шаблони в междуличностните отношения и как се появяват те?

Да разгледаме тази тема с примера на елен с големи рога. „Какво общо имат“? – ще ме попиташ. А аз отговарям: сезонът на празниците е, на подаръците, следователно на пуловерите с елени. Задължително с големи рога – и това е нагледен пример за шаблон. С други думи, модел на щампи, стереотипи, повтаряща се формула на поведение. Принтовете на северни симпатични животни, както и отношенията, са изтъкани от шаблони. Схемата на плетивото с елен е класически пример. Понякога има и звънчета на пуловера, но еленът си е там. Подариш ли го на някого, моделът става междуличностен. Не е ясно защо толкова обичаме спътниците на Дядо Коледа. От малки ли сме научени така? Или е някаква мода? А може би шестото чувство казва, че рогата на пуловера са най-хубавото, което един мъж може да получи от втората си половинка по случай зимния празник?

Същото е и с шаблоните: едни идват от детството, други от обществото, трети от главата.

►►►13-те най-добри любовни съвета за всички времена

Кои от шаблоните са норма и кои са отровни?

А сега да вземем за пример традиционните подаръчни чорапи. Да ги връчиш, изглежда е съвсем нормален шаблон. Съвсем друга работа е, ако момичето подарява чорапи за всеки повод на любимия и са задължително червени. Тук вече започва да се усеща токсичност! Може на него да му се гади от това червено или да му се иска да получи червени панталони, а ти се бавиш със следващата стъпка в отношенията. Но не му стиска да ти каже – да не се обидиш, разревеш, после майка ти ще му се обади…

Подаряваме себе си, внимание, грижи, любов, чорапи, панталони (междуличностен шаблон)… Но всички тези усилия са напразни, ако човекът не е твой. А и никога не е бил, просто така сме си решили.

Как се работи самостоятелно с междуличностни шаблони?

Златното правило е нещо такова „За да си най-добър в нещо, трябва да се занимаваш с нещото повече“. Повече да четеш, да наблюдаваш чуждите примери, от които можеш да вземеш част за себе си, а в случаите с моделите на поведение – да ги прилагаш върху себе си.

- Може и да е вярно, както пише в интернет, че е по-добре към пилешката супа да се добави сметана? И изведнъж по-сладкия ѝ вкус му допадне?

- И какво, ако спреш да носиш дрехите му без да питаш? Има всичко на всичко два суитшъра, защо да носиш ти единия?

- Постарай се да вдигаш телефона винаги, когато звъни майка му. Защо не, но ако ти идва малко сложно, помисли със сметаната.

- Искаш ли ти да си с „елен на пуловера“? Би ли носила такова нещо, дори подарено от него? Ето въпроси, които можеш да зададеш на себе си и да се постараеш да намериш отговорите.

Защо винаги попадаш на лоши момчета?

Не ти стигат емоции. Скучно ти е, но новогодишните празници са възможност да прекъснеш „отровния“ шаблон. В тези дни добрите момчета дори са по-емоционални, хазартни, изобретателни и весели, когато са близо до шампанското. Избирай такива, на които очите им са по-хубави и имат чувство за хумор. Празниците ще минат, а очите и усмивката ще останат. Първите на лицето му, вторите на твоето.

И изобщо кои са лошите момчета? Тези, които пушат или които карат мотор? А може би тези, които след година съжителство не желаят да минат под венчилото? Ще го кажа като Алф: „Не обичате котки? Просто не умеете да ги готвите“! Повярвай, с мъжете е същото. Няма лоши момчета, има лоши готвачки.

Защо мъжете късат с теб след две седмици?

Да късаш с момиче, е невъзможно. Можеш да спреш да й пишеш или звъниш, но да късаш можеш, ако расте в някоя градина като теменужка.

Защо представителите на силния пол прекъсват общуването? Най-вероятно работата не опира до подарените червени чорапи с еленчета. Просто този дар не е за съответния човек и точно този човек няма желание да подарява нещо в отговор.

Искаме колкото се може по-хубаво да е, а става както винаги. Той се оказва безразличен и невнимателен. А и най-вероятно само с нас. Иначе със сигурност прави подаръци, но на тези, към които изпитва истински чувства. Не трябва да се забравя, че мъжът е като автобуса – задължително идва следващият. Гледай само за тези две седмици да не го затрупаш с тонове чорапи (подаръци).

Често в отношенията си се опитваме да избягаме от себе си. Всяко следващо бягство е шаблон. Не се приемаме такива, каквито сме, и дори не се опитваме да се разберем по-добре. И се случва от самота да ходим на срещи, само за да ходим на срещи, което също е шаблон.

За да не започне новото ти гадже да те игнорира навръх Нова година, е нужно да намалиш знаците си на внимание. Вярно е, че може и по някаква техническа причина да не получаваш съобщенията му (само неговите?), но десет поредни от теб с въпроси къде е, сърди ли се, има ли нещо, само ще ти отредят заслужено място в черния списък. По-спокойно го давай.

Рецептата е да си по-загадъчна, не бъди готова винаги за среща, остави го да те преследва.

Защо се стараеш да угодиш на партньора си, забравяйки за себе си?

Всичко на този свят се случва от добри мотиви и грижа за ближния. И ето тук е причината за написаното по-горе явление „Искаме колкото се може по-хубаво, а става както винаги“. Да се опитаме да намерим златната среда. Може да използваме нашите елени: купуваме наведнъж два пуловера. Един за него, един за себе си. Изведнъж ако забрави за подаръка? В този случай обличаме пуловера и препрочитаме точката за отровните шаблони.

Защо не можеш да се отпуснеш по време на секс?

И отново на сцената са шаблоните. Да запалиш или изгасиш светлината? Избраникът ти трябва ли да е с подарените от теб чорапи, или с шапка със звезда? Силно да крещиш или само да вдишаш без да издишаш, докато той пръв не завие от щастие? Всичко това са мъчителни шаблони на женския ум. Съветът е прост: по-малко мисли, повече действай! Помни, че главното е да бъдеш себе си.

Как да спреш да се страхуваш, че ще те зареже? И как да влезеш в новите отношения без страх?

Не трябва да се боиш от мъжете и техните постъпки. Много от тях, така или иначе, никога няма да бъдат обяснени от женската логика.

Трябва само да си по-уверена в себе си. Развивай се в професионалната си сфера, духовно, спортувай упорито. Да бъде до твоята постоянно променяща се личност, ще е предизвикателно за мъжа до теб и той ще търси все повече и често контакт. А ако не…Спомни си за автобуса, който задължително ще дойде пак и за червения пуловер с чорапи, които не са за този елен. В смисъл – мъж.

Разпространен новогодишен шаблон

Да започнеш всичко на бял лист, е добър шаблон. Но не бързай да се вкарваш в отношения през нощта на 31 декември. Да се действа на принципа „Както посрещнеш Нова година, така и ще я прекараш“, невинаги е оправдано. Не се обвързвай с дати а дай на мъжа шанс да се докаже стъпка по стъпка. Той има пред себе си негови шаблони, пътна карта с всички места, през които трябва да мине – Рождество, Св. Валентин, 8 март…

Коя секс поза ти подхожда най-добре според хороскопа - в галерията долу

Галерия: Коя секс поза ти подхожда най-добре според хороскопа

Виж всички снимки

Бонус: Новогодишна секс рецепта от Дейвид Щерн

→ Гасим светлината в стаята, но оставяме някакъв светещ, новогодишен гирлянд с приглушена светлина. Препоръчително е да не е от мигащите.

→ Пускаме нежни коледни песни, но внимаване да не запеем, колкото и да ни се иска.

→ Черпим се с коктейл, в който има амарето, като количеството на алкохола не трябва да е голямо, за да не заспим случайно и да изпуснем фойерверките на любовта.

→ Всякакви еленчета и Дядо Коледа, плюс джудженца – за всеки случай обръщаме с лицата към стената. Да тръгваме!