Диетите, които обмисляш сега... И защо те са глупави

Приятели, моля, спрете да вземате решения за това как да се храните.

 
 

Приятели, моля, спрете да вземате решения за това как да се храните.

10 храни за здравословен и дълъг живот – в галерията долу

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►►Въглехидратна диета: яж паста и слабей

ОТ КАРОЛИН ДОУНЕР, АВТОР НА ПО ДЯВОЛИТЕ ДИЕТАТА

Опитах Аткинс и Саут Бийч. Веднъж се бях заела с броенето на калории, преди да стана заклет веган. Когато се изтощих и от това, опитах Палео. В продължение на 10 години вманиачено следях всичко, което ядях, до степен на фанатизъм. Но колкото и старателна да бях (да спазвам всички препоръки и стъпки от режима), всичко, за което си мислех, бяха бисквитките. Започнах да сънувам, че пиша кулинарни блогове, и вярвах, че това е породено от факта, че съм страстна почитателка на изисканата храна, и че по-този начин се настройвам за ново поприще, а се оказа, че всъщност съм ужасно гладна.

Новият ми начин на живот: по-малко ограничения, повече въглехидрати. Сега проблемите ми с апетита са излекувани. Спя по-добре, имам повече енергия и вече не съм обсебена от мисълта и желанието за макаронени изделия – хапвам си от тях и толкова. И най-накрая се чувствам като човек.

„Зимата е времето за ядене на какво ли не, последвано от чувство за вина за всичко, което си си хапнала, последвано от обет, че ще се вземеш в ръце с помощта на модерен, труден за произнасяне нов „начин на живот“ – позитивността на тялото може би озарява нашето хранене, но културата на диетите все още е тук, за да ни каже, че не се храним добре.

Каква е твоята закуска според зодията – разбери от галерията долу

Галерия: Каква е твоята закуска според зодията

Виж всички снимки

Нека бъдем истински реалисти: идеята за една нова година, за новото ти Аз, не е изцяло в това да получиш по-сияйна кожа или да подобриш състоянието на червата си (въпреки че, ако това са твоите истински цели, тогава очевидно е добре). Повечето хора опитват суперограничаващи диети, за да отслабнат и да изглеждат по-вталени. И честно казано, „Минавам на Кето“ вече е по-социално приемлива фраза от „Опитвам се да отслабна“.

Храненето според хиперспецифичния план е стресиращо и те кара да се въздържаш от неща като нудели, вино и плодове. ПЛОДОВЕ! Така че тогава, когато неизбежно жадуваш храна и изяждаш голям пакет чипс, се чувстваш гузно, мразиш се и се кълнеш в своите супер тесни скини дънки, че от понеделник отново ще дадеш всичко от себе си „да си добро момиче“.

Можем ли всички просто да... вече не? Дори науката е над това – строгата диета поради каквато и да е причина, но не и поради здравословна необходимост, „влияе негативно на психичното здраве на хората“, казва клиничният психолог д-р Сари Чаит.

Ето още една причина да се откажеш от рестриктивните лудории, свързани с храна, поне засега (а може би и завинаги).

►►►Основни принципи на "парадоксалната" диета

Не е нейна вината, че е толкова хубава, нали?​

30 дни въздържание

В началото на всяка година любопитни индивиди търсят в интернет онази елиминационна диета, която поставя 30-дневна забрана на добавена захар, соя, бобови храни, фъстъци, подсладители, зърнени храни, млечни продукти, почти всички преработени храни и алкохол. (ако консумираш някое от посочените вещества, дори на 25-ия ден, трябва да започнеш отначало). Теорията е, че тези храни причиняват възпаление в тялото ти и пропускането им ще ограничи копнежите и ще засили метаболизма ти.

Но макар че избягването на преработени храни и алкохол определено НЕ... не е добро за теб, няма доказателства, че следвайки този план, ще потиснеш желанието си за чипс или ще увеличиш количеството на изгорените калории, казва изследователката Джесика Кординг, автор на книгата Малката книга на промени на играта. Що се отнася до предположението, че тази или всяка диета може да „рестартира” тялото ти... е, приеми това твърдение с голямо зърно розова хималайска сол, казва Кординг.

Да се правиш на езичница

Създаден през 2014 г. от д-р Марк Хайман, този режим е комбинация от Палео (без преработени храни, млечни продукти, алкохол, добавена захар и зърнени култури) и веганство (без животински продукти). И все пак някои биоотгледани, хранени с трева животински протеини и риба, и яйца са разрешени, както и безглутенови зърнени и бобови храни. Следователно...? „Това е просто по-рестриктивна версия на Средиземноморската“, казва специалистът Скот Кийтли. „Тази диета е богата на риба и здравословни мазнини, но демонизира млечните продукти и глутена, които са полезни за повечето хора.“ Струва ли си да се казва на обикновения човек, че богатите на хранителни вещества храни са лоши за него, като така само се насърчава потискаща връзка с храненето. (Не е най-здравословната новина, като се има предвид, че броят на търсещите в Pinterest „храня се като езичница“, се е увеличил с рекордните 337% миналата година.)

Периодично гладуване

Добре, така че това емоционално влакче на ужасите на диетата включва ядене на каквото си поискаш – но само през определени часове или в определени дни от седмицата. След това преминаваш на дълги периоди (например до 16 часа), без да поглъщаш нищо. Търсенията в интернет за тази прищявка достигнаха най-високия си рейтинг през миналия януари и не показват признаци за спиране. Но науката е по-малко ентусиазирана. Проучванията предполагат, че ограничаването на калориите може да увеличи продължителността на живота при животните, но не и при хората засега. Гладуването по дефиниция кара хората да полудяват, когато ядат. „Ние сме устроени да консумираме повече храна, след като сме се ограничавали“, казва Кординг. Така че да повторим: ТОВА Е БЕЗСМИСЛЕНО!