Диета с грозде

С нея не само ще редуцираш теглото си, но и ще се избавиш от някои неразположения.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Диетата с грозде не е само за хората, които имат проблеми с теглото. Тя помага и за редица неразположения. Не очаквай обаче драстични промени в силуета. С такъв режим може да се отървеш от едва 3-4 килограма. Ползата за здравето и красотата обаче е голяма. Гроздовата диета прави кожата и косата красиви, избистря тена и дава много енергия и тонус. Гроздето стимулира регенерацията на всички клетки, включително на епителните, пречи на задържането на вода в организма, повишава имунитета.

​Защо точно грозде?

Причините да избереш точно този режим са няколко. На първо място заради сезона. Нутриционистите съветват да консумираш най-вече типичните за сезона плодове. Освен това гроздето е лека храна. То се състои предимно от вода – нейното количество, в зависимост от сорта, варира между 72 и 84%. Именно това е една от причините да действа ефикасно и да изхвърля задържаните в организма течности. Пак заради високото съдържание на вода то е идеалният плод, ако решиш да направиш 24-часова детоксикация. Плодът е полезен за изчистване на организма от токсини и заради високото съдържание на натрий и калий. Тези два елемента са важни и за привлекателния външен вид, тъй като поддържат в добро състояние кожата и косата.

​Този плод укрепва кръвоносните съдове

Да, гроздето допринася и за това. То се състои от вода, захари, фибри, витамини (A, C, B комплекс и PP) и минерали (калий, магнезий, желязо и йод; съдържа 60 калории на 100 г). Но нещото, което го прави особено значимо, е, че е богато на полифеноли, ресвератрол, винена киселина и антиоксидантни съставки. Еноцианинът и танините в гроздовите семена и ципата укрепват стените на кръвоносните съдове. Това обаче далеч не е всичко. Фибрите в гроздето спомагат за редуциране на мастните депа в тялото и хидратират в дълбочина кожата.

Винотерапия за красота

Вижте повече

Винотерапия за красота

Винотерапията помага за отстраняване на целулита.

​Започни през уикенда

Почивните дни са идеални за начало на гроздовата диета. Тя всъщност е добре да започне постепенно. В началото направи само един разтоварващ уикенд. Посвети двата дни на релаксация, разкрасяващи процедури и минимум физически дейности. Гимнастиката остави за друго време. През тези 2 дни наблегни на гроздето, което трябва да замени голяма част от храната в дневното ти меню. Ако не си в състояние да останеш само на този плод за два дни, включи на обяд и вечеря не тежки храни, например, само пресни салати. През следващите 5 дни вмъкни постепенно в менюто и други продукти, продължавайки да ядеш грозде поне 3 пъти дневно: например на закуска сутрин, при втора закуска преди обяд и на следобедна закуска. Не забравяй и физическата активност. Ако се чувстваш достатъчно добре, продължи с този режим още една седмица. Но не повече. Всяка седмица средно трябва да губиш около 1-2 кг. Първите два дни всъщност ще отслабнеш най-много, но това са изхвърлените от тялото задържана вода и токсини.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Примерно меню

Събота и неделя

Ако ти е трудно да останеш два дни само на грозде, би било добре да се придържаш към режим с три основни хранения на базата на зеленчуци, приемани на всеки 6 часа. Освен грозде, което може да ядеш по всяко време, пий зелен чай. При глад хапни филийка пълнозърнест хляб. Всеки ден трябва да изяждаш по 1 кг грозде, независимо от останалата храна.

Следващите 5 дни

Целта е да не надвишаваш 1300 калории дневно. За обяд може да изядеш порция спагети или ориз, а за вечеря – салата плюс риба, яйца или месо. Освен като закуска и междинни хранения, включвай гроздето и в основните хранения – например като добавка към салатата.

Следващите 7 дни

Режимът от предишните пет дни се повтаря.