Диета Окинава: тайната на дълголетието на японките

Наричат остров Окинава „синя зона“, а жителите му се славят с дълголетие и добро здраве. Ето на какво се дължи това.

 
 

Наричат остров Окинава „синя зона“, а жителите му се славят с дълголетие и добро здраве. Ето на какво се дължи това.

9 хостела, който ще разкрасят твоя Instagram: виж ги в галерията долу

Галерия: 9 хостела, който ще разкрасят твоя Instagram

Виж всички снимки

►►►Маймуни в Япония свалят стреса с горещи вани

Японците от Окинава не страдат от сърдечно-съдови заболявания, от рак, диабет и затлъстяване. На практика, в Япония е най-голямата продължителност на живота: 90 години – за жените, и 84 – за мъжете (в България за периода 2015 – 2017 г., е 74,8 години).

Според учени тайната на дълголетието на островитяните се крие в специална антивъзрастова диета.

Принципите на диетата

Най-важното, което трябва да знаеш, е, че Окинавската диета, както и средиземноморската – са по-скоро тип хранене, а не жестоки ограничения. Диетата на жителите на Окинава е богата на хранителни вещества, но смело може да бъде наречена нискокаларична. Местните жители обикновено не ядат много месо, млечни продукти и зърнени храни. В менюто им преобладава растителна храна. "Те гледат на месото като на гарнитура, а не на основно ядене", обяснява диетоголът Томека Флауърс.

По този начин можеш да ядеш месо и морски продукти, ако следваш диетата, но в много ограничени количества.

Трябва да се запасиш със свежи зеленчуци: сладък картоф, жълти и зелени зеленчуци, като тиква, сладък пипер, горчив пъпеш (тук ще ти е трудно, защото това е азиатски плод, който няма нищо общо с нашия пъпеш) и с водорасли. В тях няма много калории, но пък за сметка на това има желязо, йод и калций.

►►►Средиземноморска диета гони депресията

„Жълтите зеленчуци правят диетата богата на каротеноиди, които намаляват възпаленията и заздравяват имунната система“, твърди диетологът от Ню Йорк Мелиса Рифкин.

Окинавците ядат много ферментирали продукти: обожават соев сос, мисо, гъби, темпе и тофу. Те помагат храната да се усвои по-добре и доставят на клетките на организма повече полезни вещества.

„За сметка на това хапват ориз в по-малки количества от традиционната японска диета, отдавайки предпочитанията си на жълтия или виолетов сладък картоф, в качество му на доставчик на въглехидрати“, добавя експертът.

Вторият принцип на това хранене е правилото 80/20. Само че окинавците се опитват да се хранят дотогава, докато не задоволят глада си, но не и да се заситят напълно (следователно ще са сити 80%).

„Това е като да обядваш, но да си оставяш място за десерт, само че ти няма да ядеш този десерт“, казва Флауърс.

►►►Представяме ти японската Рапунцел

Плюсовете

Диетата се счита за здравословна и на практика е подходяща за всички. Тя предполага употребата на твърди и необработени продукти, богати на витамини, влакна и въглехидрати. Окинавците обикновено ядат около 1200 калории на ден, докато американците например – 2000.

„Жителите на острова не си мерят порциите с храна, не се ограничават, но в същото време имат желязна дисциплина. В менюто си те използват единствено тези продукти, които носят полза на организма. Този принцип на хранене се нарича „гасаи“ или „лечебно хранене“, обясняват специалистите.

Задължителните храни за твоята кухня те очакват в галерията долу

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

Минусите

„Доколкото диетата предполага малко количество месо, млечни продукти и зърнени храни, съществува вероятност да изпиташ недостиг на някои вещества в организма си, като витамините от група В и D, калций и желязо“, казва Рифкин.

Тази диета е богата на соя. Съществува противоречива информация за безопасната употреба на количеството соя.

Някои лекари съветват жените с висок риск за развитие на рак на гърдата и яйчниците да избягват фитоестрогените, подобни на тези, съдържащи се в соята и лена.

„Но преди да ръкопляскаме на тази диета като вълшебна и лечебна, трябва да погледнем на цялостния начин на живот на хората от Окинава. Тук важна роля имат няколко фактора едновременно: хранене, упражнения, отношението към живота и околната среда“, казва Флауърс.

Хората, живеещи в този район, правят средно по 14 000 – 18 000 крачки на ден, докато повечето от нас не надвишават 5000. Така че, ако ти решиш да се храниш като тях, то трябва и да се движиш повече.

►►►Ходи и отслабвай. Истината за крачките

Рифкин те предупреждава, че стриктното спазване на диетата, в частност намаляването на калориите до 1200, може да е много сложна задача.

Но, не ти пречи да започнеш с 1500 калории на ден и постепенно да намаляваш.

Ето ти примерно меню от режима на жителите на Окинава за ден

Закуска: тофу с жълт пипер и сладки картофи

Междинно хранене: ябълка с фъстъчено масло

Обяд: ориз с леща или соя и броколи

Следобедна закуска: салата от водорасли или мисо супа с моркови, гъби шийтаке, тофу и репичка

Вечеря: ориз с леща, спанак и тиква

След вечеря: (ако прегладнееш): соево мляко