Диета без резултат?! Ето ги 6-те причини

6 често срещани проблема при спазването на диета и правилно хранене.

 
 

6 често срещани проблема при спазването на диета и правилно хранене.​

Много момичета, които искат да отслабнат, са изправени пред трудностите на този процес. Това, че си на строга диета и категорично се въздържаш от определени храни не означава, че си на прав път!

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

 

►►► Конджак за тънка талия и здраве

Добре да имаш предвид, че храните и напитките често съдържат мазнини, захар, сол и всичко това пречи на тялото ти да постигне бързите резултатите, към които се стреми. Ето кои са шестте най-често срещани грешки при диетите:

Всички салати се смятат за здравословни

Зеленчуци - да, определено. Но салатите не се състоят само от зеленчуци. Например салатата "Цезар" изглежда много здравословна, на пръв поглед, но в нея се съдържат скрити калории: пармезан (6g мазнини, 86 kcal), сос (20g мазнини, 184 kcal). Дори крутоните обикновено са запържени, което добавя още хранителна стойност. Така че тази салата ти дава веднага 70% от дневната доза мазнини!

Не се храниш с fast food, а само със здравословни закуски, смутита

Протеинови барчета, мюсли, овесени ядки и т.н... Добре, от една страна, те са полезни, но от друга, са доста висококалорични. Мюслите и протеиновите барчета съдържат зърнени храни, ядки и семена, които са комбинирани със захарен сироп. Едно барче с кисело мляко, плодове и ядки може да съдържа до 4 супени лъжици захар. Затова е по-добре да си хапнеш само ядки, защото така няма да се сдобиеш с нежелани, допълнителни калории.

Смяташ, че естествените подсладители са по-полезни от захарта

През последните години се наблюдава тенденция към заместване на захарта с други неща. Нека сме насяно - с каквото и да замениш захарта, не е гаранция, че ще успееш да си осигуриш всички ползи и хранителните вещества и то в по-малки количества.

Например, медът или сиропът от агаве не се различават много от добавената захар! Ето защо, ако е възможно, по-добре е да замениш захарта с плодове. Ако обичаш да добавяш повече захар към печените продукти или напитки, които приготвяш, просто намали приема с половин лъжица на седмица. Няма да забележиш разликата във вкуса.

Всичко, сготвено с плодове е много вкусно и полезно

Например, хлябът с добавка банани, всъщност изобщо не е хляб, а същински пай! Колко масло и захар сложи в него?! Плодовите напитки също често съдържат само 25-30% сок, а съдържанието на захар е доста по-високо. Смутитата също попадат в тази лъжовна категория, особено ако не си го приготвяш сама - ако си го купиш навън изобщо не можеш да проследиш какво и колко е наличието на подсладени сиропи, сладолед или захар.

Напитките са с ниско съдържание на калории

Ясно е, че опитвайки се да отслабнеш няма да пиеш чай с шест супени лъжици захар. Но замисляла ли си се за калоричното съдържание на алкохола? Една чаша бира или сладко вино може да ти "подари" до 300 kcal!

Можеш да изяждаш огромни количества храна, стига да е здравословна

Уви, количеството също има значение. Ако стомахът е постоянно пълен, метаболизмът ти се забавя. Затова е важно внимателно да следиш глада си (гладна ли си наистина, или чаша вода може да оправи положението?) И не преяждай! Наистина е важно.