Диагноза „асексуален“ - митове и реалност

Да, човек може да бъде асексуален, дори да е правил секс през живота си.

 
 

Асексуалният човек е този, който не изпитва каквото и да било сексуално привличане. 

Концепцията не е чак толкова сложна за разбиране. Въпреки това, около диагнозата, наречена асексуалност все още витаят много митове и легенди. Събрахме 13 от тях, които няма как да бъдат по неверни.

Галерия: Причудливите секс фетиши на различните зодии

Виж всички снимки

1. Асексуалността е нов, модерен етикет, които младите хора обичат да употребяват.

Тъй като обществото на асексуалните хора се намира предимно в онлайн пространството (Обменната мрежа за видимост и образование на асексуалността – AVEN – е основана сравнително скоро, през 2001 г.), това създава илюзията, че основно младите се вълнуват от темата. Но проведено от AVEN проучване от 2008 година сочи, че участвалите в анкета и признали своята асекусалност хора са родени в различни периоди, датиращи от 1942 до 1995 година. Освен това, съществуват ранни доказателства, че темата за асексуалността се е дискутирала в онлайн форуми още в зората на 90-те, така че няма как тя да е напълно нова.

2. Асексуалността просто е ново наименование на въздържанието.

Хората, които по една или друга причина се въздържат от секс могат да бъдат привлечени сексуално към някого или нещо. Както вече обяснихме, да си асексуален означава да не изпитваш никакво сексуално влечение. Представи си го така - има разлика между това да се въздържаш да изядеш парче шоколадова торта и въобще, ама въобще да не си заинтересована от яденето на торта.

►►► Когато той не иска секс

3. Асексуалните хора нямат интерес към романтични взаимоотношения.

Това е валидно за някои, но други имат желание да влязат в интимна връзка, с цел брак и деца (докато правехме проучване за статията, попаднахме точно на такава обява, публикувана от 30-годишен асексуален мъж, който си търси асексуална жена с цел брак). Като се замислиш, романтичните взаимоотношения невинаги опират единствено и само до секса. Близостта, доверието и споделянето на отговорности са също толкова важни. Повечето асексуални също така имат предпочитания какъв да е полът на човека до тях. Ето защо, в обществото на асексуалите се споменават понятието „романтична ориентация“ (за разлика от обичайната „сексуална ориентация“, за която говорим по принцип), като някои хора са хетероромантични, а други – хоморомантични. А тези от тях, които не проявяват желание за романтични връзки се наричат аромантични.

4. Асексуалните не правят секс.

Много асексуали правят секс, дори да не са сексуално привлечени към партньора си. Причини за поведението им варират. Понякога те са във връзка с човек, който не е асексуален или искат да пробват за бебе. Някои асексуали всъщност нямат нищо против да правят секс.

5. Асексуалните личности не мастурбират/ не се възбуждат/ нямат сексуални фантазии.

Някои асексуали чувстват, че нямат сексуални апетити и желания, но много от тях всъщност имат. Желанието съществува, но то не е насочено към определен пол или биологичен вид. Други описват сексуалното желание като биологична нужда, която трябва да бъде задоволена. А тези, които мастурбират най-често описват действието като отпускащо преживяване, а не нещо, което са направили заради оргазма.

Галерия: С кой зодиакален знак ще правиш най-добрия секс

Виж всички снимки

6. Асексуалните влизат в романтични взаимоотношения само с други асексуални.

Подобна нагласа би ограничила до минимум възможностите за връзка, а и както споменахме по-горе, повечето асексуали са склонни да направят компромис с наличието на секс в една връзка. Но всички връзки се нуждаят от компромис, за да работят. И макар взаимоотношения между асексуален и сексуален човек да поставя пред двамата замесени някои нетипични предизвикателства, не е изключена тя да работи успешно.

7. Асексуалността е причинена от травма в миналото/ умствено заболяване/ прием на лекарства/ аутизъм.

Както всяко друго общество, това на асексуалните е съставено от различни типове хора и несъмнено включва такива, чийто живот е белязан от травма или страдат от аутизъм. Но не е открита връзка между подобни фактори. И макар да е вярно, че някои състояния, например депресията и пиенето на определени лекарства, въздействат на сексуалното желание, асексуалните хора са категорични – техният нулев интерес към секса е датирал през целия им живот и е постоянно, а не инцидентно състояние.

►►► Възможно ли е любовта да оцелее без страст

8. Асексуалите не са привлекателни.

Този мит произлиза от хората, които просто не могат да възприемат, че съществуват индивиди, които нямат желание за секс. Вместо това, те си представят, че асексуалите са неспособни да намерят партньор в живота и тази неспособност се дължи на външния им вид. Тоест, асексуалите са грозни, уродливи създания, на които им се налага да носят торби на главите си, за да се разхождат спокойно по улиците. Трудно е да докажем, че асексуалните хора са далеч от грозни, но може да си пуснеш някое клипче в You Tube, което ще те увери в обратното.

9. Те са срамежливи и интровертни.

Като се замисли човек, съществуват доста обществени пространства (барове, нощни клубове), които имат доста „сексуална“ репутация, заради атмосферата и държанието на присъстващите там. Разбираемо е, макар и не напълно валидно, че един асексуален човек не изгаря от нетърпение да посещава подобни места. Освен това, в групата на асексуалите влизат както интровертни, така и екстровертни персонажи, както е и във всяка друга.

10. Няма как да разбереш, че си асесуален, щом никога не си правил секс.

Повечето хора знаят каква е сексуалната им ориентация, преди да си легнат за първи път с някого. Същият принцип е верен и за асексуалите – те знаят, че нямат желание за секс, дори да не са пробвали да го практикуват.

11. Асексуални мъже не съществуват.

Проучването на AVEN от 2008 година посочва още, че 70% от участниците, потвърдили своята асексуалност, са жени. Но това не означава, че по света преобладават асексуалните жени, за сметка на асексуалните мъже. Както много добре знаеш, в нашето общество върлуват множество сексуални стереотипи, касаещи мъжете, като един от тях е именно, че на всеки мъж не само му се прави секс – той мечтае, умира за секс всяка секунда. Един мъжествен мъж трябва да е хиперсексуален, точка по въпроса. Ето защо, повечето представители на силния пол се срамуват да признаят обратното.

12. Щом си асексуален, значи просто не си срещнал правилния човек все още.

Това е все едно да кажеш на хетеросексуален мъж, че все още не е срещнал правилния мъж в живота си. Смешно е!

13. Асексуалите разполагат с тонове свободно време.

Това е едно от най-забавните погрешни схващания. Няма как да не чуеш мнение, че асексуалите разполагат с целите време и енергия на света, защото не трябва да ги влагат в търсенето на сексуален партньор и поддържането на връзка. Може би има частица истина в изказването, но от друга страна, много асексуални хора на практика хабят време и енергия да открият сродна душа, с която да прекарват дните си. Или някого, с когото да се задомят (ако са заинтересовани в подобен развой на събитията). За да обобщим, асексуалите не са по-щастливи или свободни от задължения хора. Те са като всички нас.