Да развенчаем митовете за почистване на лицето

Ето как НАИСТИНА да миеш лицето си, за да сияе кожата ти с пълния си блясък.

 
 

Повечето от нас мислят, че почистването на лицето е лесна задача, която може да се свърши дори при прекомерна умора.

Оказва се, че почистването не е толкова елементарно, колкото изглежда на пръв поглед. Наясно си, че доброто старо наплискване на лицето с вода не върши никаква работа, но какви техники да прилагаш и как да се ориентираш сред морето от козметични продукти? Ето митовете, които върлуват по темата и техните истини.

Галерия: Всичките 16 (да, 16!) красиви визии от новия...

Виж всички снимки

Мит 1: Измиваш и заминаваш.

Всъщност, почистването е по-скоро процес от две стъпки. Първо, трябва да премахнеш грима си, преди изобщо да пристъпиш към използването на почистващ продукт. Много от продуктите на пазара не могат да премахнат напълно фон дьо тена и коректора, особено около носа и очите. Първо премахни всички следи от макиаж с мицеларна вода, после изплакни лицето с хладка вода и накрая нанеси почистващо средство с количество, равняващо се на размер на 20 стотинки.

Мит 2: Измивай два пъти дневно.

Макар мненията за това колко пъти и кога да си почистваш лицето (всяка сутрин и вечер или само веднъж преди лягане) да се разминават, повечето дерматолози са единодушни: прекомерното миене лишава кожата от ценната за нея влага и води до раздразнения. Правилото е да се вслушаш в кожата. Винаги измивай лицето след тренировка, за да избегнеш появата на пъпки, а ако страдаш от прекомерно омазняване, тогава почиствай както сутрин, така и вечер. При много суха или чувствителна кожа, измиване веднъж дневно, за предпочитане вечер, е достатъчно.

►►► 8 опустошителни грешки при почистването на лицето

Мит 3: Има начин да „затвориш“ порите.

Да сме наясно – можеш спокойно да пропуснеш процедури като масажиране на лицето за подобряване на циркулацията или плискане със студена вода за „затваряне на порите“. Истината е, че порите не могат да се „затварят и отварят“. Още повече, че прекалено студената или гореща вода утежняват кожни проблеми, като зачервяване и розацея. И все пак, има какво да направиш – водната пара може да „размекне“ натрупалия се в порите себум. Така че, не е лоша идея да почистваш лицето си, когато си постояла под душа около 10 минути. Що се отнася до масажа – макар и приятен, с него не се постига кой знае колко. Кръвообращението се подобрява най-вече от тренировките.

Мит 4: Купувай почистващо средство според типа кожа.

Без значение каква е кожата ти, трябва да купуваш продукти, които не съдържат парфюм (води до раздразнения), парабени (потенциално отровни консерванти) или агресивни сапуни (втърде изсушаващи са). Ако цената и качеството на продукта те устройват, то вида на формулата не е от такова значение и зависи от предпочитанията ти (пяна, лосион, мляко и т.н.). Разбира се, хората с твърде суха кожа е хубаво да се снабдят със средство, в което има хидратиращи съставки, като глицерин или масло от карите. А тези с мазна биха предпочели пяната, която оставя усещане за скърцаща чистота.

Галерия: 10 гениални бюти трика на звездите

Виж всички снимки

Мит 5: Използвай скрабове със зърна, за да ексфолираш качествено.

Не е задължително. Скрабовете със салицилова или гликолова киселина са по-ефективни от тези със зърна. Те също така ограничават появата на пъпки и бръчки. Редувай тези скрабове с ежедневния си почистващ продукт – започни използването три пъти седмично и увеличи употребата, според това как се чувства кожата ти.

Мит 6: Използвай тоник.

Ако тоникът е на базата на алкохол, той ще лиши кожата то ценните за нея естествено произвеждан себум. От друга страна, един деликатен тоник успокоява кожата и балансира нивата й на pH. Въпреки това, ако почистващият ти продукт е правилният за теб, спокойно можеш да пропуснеш тоника. Харесва ти свежото чувство, което предизвиква употребата му? Тогава се спри на нежен тоник, който не съдържа алкохол.

►►► 7 чудати неща, които звездите правят на кожата си

Мит 7: Четката за почистване кара тена ти да засияе истински.

Четката премахва мръсотията, излишния себум и мъртвите кожни клетки много по-добре от пръстите на ръцете ти, като същевременно е по-малко агресивна от повечето скрабове и ексфолианти. Но четката не бива да се използва всеки ден, особено ако се мажеш с продукти, съдържащи ретинол или киселини. Прекомерното ексфолиране предизвиква възпаления. На практика, не е никак лошо да се доверяваш на почистващите сили на четката, но само от време на време. За да я поддържаш чиста, винаги я изплаквай хубаво с хладка вода и я оставяй да изсъхне сама.

Мит 8: Трябва да се охарчиш.

Запази парите за скъпи съставки, като ретинол и антиоксиданти за продуктите, които остават върху кожата ти, а не потъват в канала на мивката, така както правят тези на почистващите продукти. Изводът – не давай твърде много пари за почистващо средство, защото възвращаемостта е доста ниска.