|
25 храни, които ще увеличат сексуалното желание - в галерията долу
Галерия: 25 храни, които ще увеличат сексуалното желание
Здравословната храна
Допълнителна доза витамини в соковете за превенция на рака, калций в мюслите срещу остеопороза и какво ли не още. Разбира се, функционалната кухня не е нещо ново, но не се вижда краят на модерните изследвания. Има учени, които се занимават с проучване на чревната флора. Когато разберем кои бактерии какви точно задачи изпълняват, може да се стигне до революционни открития – например кисели млека, които помагат при алергии, защото балансират имунната система в червата.
До каква степен това е реално и полезно за хората? Много учени виждат тук потенциал за развитие на медицината. Други обаче не са съгласни със смесването на хранителни продукти с лекарствени средства. Такива смески, наречени нутрацевтични продукти, могат вече да се поръчват в интернет, например растителни вещества в капсули или на прах. Но не се препоръчва приемането им без предписание от лекар или съвет на фармацевт, тъй като указанията за дозировката им и описът на съдържащите се вещества невинаги са точни.
Модата в храненето не само включва нови неща, но и забранява други. Все повече хора проявяват алергия или непоносимост към храни и затова се увеличава предлагането на храни без глутени или лактоза. Трябва ли и хората, на които е позволено да ядат всичко, да купуват от храните, които са без определени съставки? Само ако са им вкусни, иначе няма медицинска причина.
Храни с добавки на витамини, аминокиселини, протеини и минерали
Храна от лабораториите? Кой би искал да яде сирене, при което ценните, истински млечни мазнини са заменени с евтините растителни масла? Да не говорим за... изкуствени скариди от пресовани рибни белтъчини.
Има, разбира се, и вкусни неща, например при молекулярната кухня, към която се насочват все повече хора. Тук големите майстори променят с химически и физически помощни средства вкуса и консистенцията на ястията. В супермаркетите можем да намерим някои здравословни продукти, които ни харесват – например вода с вкус на плодове. Предлагат се и заместители на месото – и то не само за вегетарианци. Тъй като масовото отглеждане на животни за месо има за резултат отделянето на вредни за климата газове, еколозите препоръчват тези продукти. Дали обаче храните с изкуствено постигнат вкус са здравословни? Зависи от рецептурата. Ако често си хапваш супи от пакетчета, готови сосове и т.н., непременно трябва да обърнеш внимание какво точно пише на съставките.
14 храни за плосък корем - виж ги в галерията долу
Галерия: 14 храни за плосък корем
Биохрани
Привържениците на здравословното хранене търсят най-вече сезонните зеленчуци от региона си, маргарин без консерванти, кисело мляко без захар – всичко леко, с високо качество, по възможност без мазнини и захар. Увеличава се тенденцията да се купуват по-скъпите биохрани. В много страни това повлиява и на кухнята на ресторантите и дори на заведенията за бързо хранене. Предлагат се повече пресни продукти като салати и такива с по-малко мазнини.
Всичко това звучи много здравословно, но трябва да имаш предвид някои неща. Трябва и при биопродуктите да четеш съставките и данните за калориите. В една биолимонада може да има толкова захар, колкото и в обикновената. А при храните с примамващ етикет Light (леки) е вероятно мазнините да са заместени с повече захар, за да са вкусни. Всъщност трябва да знаеш, че липсата на мазнини не е непременно полезна за здравето. Не трябва да се прекалява с тях, но и в никакъв случай не бива да ги зачеркваме от менюто си. Без мазнини тялото ни не може да поема мастноразтворимите витамини като А и Е.
Генномодифицирани храни
Понякога ги наричат и генноманипулирани и много хора не са във възторг от тях. Но няма връщане назад, а в същото време липсват дългогодишни изследвания за рисковете от тях. През 1994 в САЩ се появяват първите генномодифицирани домати с по-голяма трайност. Поради вкуса им те не се харесаха и изчезнаха от пазара. Но първата крачка беше направена и сега такива продукти не са рядкост не само в САЩ, но и в Европа.
Ако искаш да ги избягваш, трябва да внимаваш дали съдържат генно променени съставки - това след 2004 г. трябва задължително да се отбелязва на етикетите. Например „съдържа генно променена царевица” или „произведено от генно променена соя”. Не се обозначават животинските продукти като мляко, месо и яйца – и то след като 80% от генно манипулираните растения се използват за храна на добитъка. Производителите на животинските продукти имат право да сложат етикет „без генна техника”, ако наистина не я използват или не са хранили животните с такива храни за определен срок. От август 2009 г. има едно единно обозначение, което трябва да доведе до по-голяма яснота: зелен квадрат с тривърхо листо и надпис „без генна техника”.
►►►Какво става с кожата ти, когато си веган
Охладени храни
Взимаш ги от хладилните витрини и са добра алтернатива, ако искаш здравословна и бързо приготвена храна. Салатите са нарязани, плодовете са приготвени на малки парченца – само махаш фолиото и готово. Най-много да включиш за малко печката и да затоплиш готовите спагети или вече маринованата риба. Т.нар. охладена, лесна за приготвяне храна, изпълва вече цели рафтове в супермаркетите. Търсенето се увеличава поради бързия ритъм на живота, малките домакинства и нарастващата мобилност. Обаче трябва да внимаваш дали са достатъчно свежи.
Добре е да избереш тези с най-отдалечен срок на годност, тогава ще си сигурна, че са пресни. Да не купуваш повредени или издути опаковки. Нарязаните зеленчуци са по-податливи на бактерии и гъбички. Те се размножават бързо в торбичките поради високата влажност и сока от нарязването. Някои производители спират развитието им с въглероден двуокис. Това обаче не прави салатите по-дълготрайни – добре е да ги консумираме още същия ден. Изобщо трябва да държиш продуктите в хладилника, ако не ги консумираш веднага. И да изплакваш салатите с течаща вода, за да отмиеш микробите.