Да оцелееш по време на фестивал: 20 трика

Ако това лято си се запътила към музикален фестивал, ние ще ти помогнем да си изкараш превъзходно!

 
 

Дори най-изпечените посетители на фестивали могат да се възползват от нашите хитри съвети.

А ако отскоро си се запалила по фестивалната мания, която действително едва през последните години набира мода в България, то ще бъдеш удивена от тях. Просто защото фестивал не е синоним с неудобство. Напротив, дори на палатка можеш да си прекараш като... е, не като в 5-звезден хотел, но поне комфортно.

Най-яките визии от фестивала на фестивалите - Coachella (снимки долу):

Галерия: 30 пъстри street style визии от Coachella уикенд...

Виж всички снимки

Какво да правиш за обувките, телефоните, алкохола... казваме ти веднага. От теб се иска само да танцуваш докато краката те заболят!

1. Вземи си евтин телефон за фестивала.

Няма да можеш да правиш снимки, но поне батерията ти ще издържи завинаги. И ще имаш супер силно фенерче, с което да ходиш до тоалетна, когато се стъмни (да, за Nokia говорим).

2. Направи си знаме, за да откриваш по-лесно палатката си.

Дали ще сложиш българския флаг да се вее гордо или ще си направиш такъв от пакет чипс и намерена в гората пръчка, няма значение. Важното е твоята палатка да се отличава с нещо от останалите.

3. Не е разрешено да внасяш алкохол?

Нека уточним, че в никакъв случай не насърчаваме напиването! Но консумацията с удоволствие и мярка, както я наричат в рекламите, е задължителна на музикален фестивал, така че чуй ни. За да внесеш скришно алкохол, трябва да се заиграеш с оцветители за храна и бутилки с вода за уста. Тоест, боядисваш алкохолът в синьо, наливаш вместо вода за уста и си готова да покачиш градуса на настроението. (Молим, не ни вини за тази идея, ако охраната е много затегната и те хванат.)

►►► 10 фестивални тенденции, за които трябва да забравиш

4. Разположи палатката си стратегически.

Мястото трябва да е далеч от централни пътеки (за да не я ритат постоянно преминаващи пияници) и по-близо (но не твърде, заради миризмата) до някои от тоалетните.

5. Не спирай да се мажеш със слънцезащита.

Съжаляваме, че звучим като майка ти, но SPF-ът е важен. Спането на твърдата земя е неудобно само по себе си, за да добавиш към него кошмарно изгаряне на цялото тяло.

6. Винаги носи ластик на китката си.

Перфектното спасение за неминуемите моменти, в които ще се изпотиш или някой (по-вероятно ти) те залее с бира.

7. Огромен пакет бебешки мокри кърпички ще се превърне в твой спасител.

И твой освежителен душ.

Виж кои са най-посещаваните музикални фестивали в Европа (галерията долу):

Галерия: Топ музикални фестивали в Европа

Виж всички снимки

8. Вземи най-сладката снимка на своята котка/куче/рибка и я ламинирай, за да те утешава, когато трябва да посещаваш тоалетните.

Точка 8. сигурно ти звучи като шега, но не е. Снимката ще спаси живота ти, особено след ден 3 на фестивала, когато тоалетните са заприличали на деветия кръг на ада. И са замирисали на много по-лошо от сяра!

9. Не се срамувай да носиш чанта-банан.

Това е най-добрият начин да държиш всичките жизненоважни предмети. Под жизненоважни имаме предвид: дъвки, пари, антибактериален гел, пари и презервативи.

10. Складирай малко пари за черни дни в телефона си.

Ако не си последвала нашия съвет от точка 1 и си взела най-хубавия си телефон, сложи парите между него и калъфчето. Взела си евтин телефон? Сложи ги в отделението за батерията.

11. Вземи си неароматизиран дезодорант или рол-он против изпотяване.

Формулата спира сърбежа от ухапванията на комари и насекоми, помага срещу протъркване на кожата и (очевидно) изпотяване.

►►► 6 красиви съвета за кралиците на фестивалите

12. Още първият ден с приятелите си определете точно място за срещи.

В случай, че се разделите и телефоните ви умрат/паднат в локва някъде, добре е да имате определено място за срещи, за предпочитане близо до сцената.

13. Запази един чист чифт чорапи за заминаването си.

Краката ти ще ти благодарят!

14. Хапвай разумно.

Да стоиш права по цял ден си е изтощително, а храната по фестивалите е скъпа, какво остава за междинните закуски. Вземи си пакетчета с ядки за целия престой, защото високалорични , малки по обем и засищат за по-дълго време от шоколади и вафли (които също така се разтопяват от жегата).

15. Вземи си готина шапка.

Не само, че ще изглеждаш като елегантна и мистериозна мацка, но ще скриеш потните си кичури от света. Всички печелят.

►►► 15 неща, които правиш само на музикални фестивали

16. Страх те е да ходиш до тоалетна по време на фестивал?

Вземи малко „Имодиум“, за да отложиш неотлагаемото още повече (както и ефектът от мазната храна на фестивала).

17. Използвай хитрост, за да отидеш най-напред на сцената.

Никога не тръгвай от средата на тълпата. Отиди до периферията и се насочи към най-предната част от там.

18. Изглеждай леко изплашена.

След като най-накрая си подсигурила място точно пред сцената, трябва да го задържиш. За целта, направи леко объркана и/или паникьосана физиономия и се озъртай непрекъснато, все едно търсиш приятелите си. Така хората от тълпата няма да те бутат.

19. Пакет торби за боклук ще ти влязат в голяма употреба.

Дали за да послужат като дъждобрани или да за събиране на боклук, бъди сигурна, че ще им намериш безброй предназначения.

20. Тръгни си по-рано и избегни задръстването.

Ако можеш да го направиш, стани още със зората, събери си багажа и тръгни, преди тълпите от хора да са се запътили към изхода.