Да мастурбирате... Може и по двойки

Мастурбацията вече не е самотно занимание. Напротив, учените я наричат "скъп любовен подарък".

 

Ааутоеротизмът вече не е мръсна дума

Досега самоудовлетворението се считаше за проява на егоизъм: когато единият от партньорите си доставя удоволствие, другият е недоволен. И много жалко, защото от това „самотно“ занимание може да се роди наслада за двама.

Най-накрая доживяхме да дойдат времена, в които мастурбацията да няма печат „табу“, както беше по-рано. Никой вече не си мисли, че от нея можеш да се разболееш. Нещо повече – сексолозите твърдят, че тя е полезна, тъй като позволява да опознаеш тялото си и по този начин помага за разцъфването на сексуалността.

 

Разгадай идеалните секс пози, носещи удоволствие, дори когато си сама ⇒

Галерия: Идеалните секс пози, за да си доставиш удоволствие...

Виж всички снимки

Примерно 90% от мъжете и 60% от жените са мастурбирали някога в живота си, при това за последните 30 години броят на мъжете, които прибягват до самозадоволяване, е нараснал със 17%, а при жените – с 37%.

 

Но, веднага в картинката се намества аутоеротизмът – именно с този термин обозначават мастурбацията психоаналитиците – пред очите на партньора, както и преди, тя може да предизвика шок.

 

Мастурбацията в никакъв случай не заменя неумелия или неловък партньор – тя е просто един от елементите на нормалното психологическо поведение, една от многото възможности да забързаш мига на крайното потръпване. Телата ни са наясно какво правят, когато искат нея!

 

И все пак, от гледна точка на получаващия удоволствие мастурбацията отстъпва на нормалния секс с близък партньор: именно той носи най-голяма наслада, най-много отпуска и двама ви. Затова тя не може да замени терапевтичната помощ, когато мъжът или жената имат сексуални проблеми.

 

►►►Техническо обучение (забранено за мъже!)

 

„В хода на терапията тя може да се превърне в инструмент, който помага да се усвои „техниката“ на наслаждението, да се научиш да се отнасяш внимателно към тялото си и към това, което то изпитва – твърди сексологът Мирей Бонербал. – Ако самата ти не се осмеляваш да се докоснеш, кое ще ти помогне да разбереш как най-добре да докосваш партньора си? Колкото по-лесно общуваме с нашето собствено тяло, толкова по-щедри ще станем по отношение на себе си и на човека до нас.“

 

Да видиш най-интимното

Понеже мъжете са по-големи воайори от жените, на тях им е много по-лесно да придават на онанизма еротично значение.

 

►►►Мастурбацията не е от вчера

 

„Всички жени, с които съм бил, в един момент ги карах да мастурбират пред мен – потвърждава 35-годишният Момчил. – Харесва ми да виждам как те галят гърдите си, корема, бедрата, след това се докосват по най-чувствителните си места. Няма две жени, които да мастурбират еднакво, както и не съществуват два еднакви клитора. Страхотно вълнуващо и красиво е. И когато усещам, че жената вече е близо до оргазма, аз присъединявам ръката си към нейната, за да усетя насладата на връхчетата на пръстите си. След това прониквам в нея, бързо. Някои жени така стигат до няколко оргазма един след друг. Това възбужда!“

 

Жените също могат да получат удоволствие, наблюдавайки партньора си.

 

„По време на предварителните ласки мастурбирам пред очите на жена ми – признава 38-годишният Орлин. Това съвсем не е същото, като да мастурбираш насаме. Когато сте двама, има някаква връзка, заедно сме, погледът й е насочен към мен и тогава...я моля да поеме щафетата. Между другото, след като известно време ме наблюдава, жена ми стана доста по-освободена и по-умела в леглото.“

 

Тези, които се осмеляват на толкова нарцистичното удоволствие пред очите на партньора си, му разкриват още една тайна част от себе си, нещо, което доскоро се считаше за строго интимно. И това е точно нещото, което в любовта може да се нарече „скъп подарък“.