Да бъдеш шаферка: чест или наказание

И защо шаферките трябва да бъдат с еднакви рокли?

 
 

И защо шаферките трябва да бъдат с еднакви рокли?​

След като вече разбрахме от къде идва традицията и какво символизира хвърлянето на букет от булката се отправяме към следващ важен въпрос: от къде идва традицията всички шаферки да бъдат с еднакви рокли и кой е решил, че това е готино? Или наистина е?

Най-елегантните рокли за стилни шаферки, виж в галерията по-долу:

Галерия: Най-елегантните рокли за стилни шаферки

Виж всички снимки

►►► Очаквания срещу реалност, когато си шаферка

Спорен въпрос, а мненията са много и най-различни.

Ако вече си била шаферка, значи болката ти е позната: дълги, мъчителни и безкайни опити да намерите четири (или повече) еднакви шаферски рокли, които ще подхождат на всяко момиче, въпреки че всяка от вас има различна структура на тялото, цвят на кожата, цвят на косата, очите, а и въпрос на личен вкус.

НО! Всъщност да бъдеш шаферка не се отнася до твоя личен избор или вкус, защото това е сватбена традиция, която съществува откакто се помним. И дали ще го възприемаш като наказание или чест - си е изцяло твое решение.

Знаеш ли от къде идва тази сватбена традиция и какво означава?

Наличието на шаферки, носещи еднакви рокли очевидно идва назад във времето. Някои съвременни булки решават да се откажат от традицията, но дали знаят интересното минало зад значението и ролята на шаферките?

Според Mental Floss истинската причина датира от древноримските времена, когато шаферките не само са носили едни и същи рокли, но и те са наподобявали тази на булката. Да, наистина! В древността шаферките са били нещо като "примамки", чиято цел е била да заблудят всички, които да искали да навредят на булката (и по-конкретно: зли духове, бивши гаджета, недоброжелатели и т.н.). Ролята на шаферките е била да объркат споменатите персонажи, изглеждайки абсолютно еднакво с булката, достатъчно дълго, за да могат младоженците да се оженят без прекъсване или зли намеси.

Така че следващият път, когато бъдеш помолена да облечеш посочената рокля за шаферка на сватбата на твоя приятелка, просто помни този забавен факт. О, и да - внимавай за всички духове и бивши, които може да те дебнат наоколо...