Какво се случва със захарта в тялото ти?
Организмът
те подсеща, че трябва да се храниш, като
сигнализира на мозъка, че се нуждае от
нови енергийни доставки. За целта в
стомаха започва производството на
хормона грелин, който поражда чувството
на глад и човек посяга към храната. Щом
започнеш да ядеш, панкреасът
(задстомашната жлеза) секретира друг
хормон – инсулин, който усилва многократно
усвояването на глюкозата, която
получаваш от храната, и по този начин
регулира концентрацията на захар в
кръвта. Навлязла в мускулите и черния
дроб, глюкозата се превръща в гликоген,
а тази в мастните клетки се преобразува и
складира като мазнини. Накрая, в отговор
на действието на инсулина, мастните
клетки започват да продуцират трети
хормон – лептин, който стига до мозъка,
за да го уведоми, че трябва да ти прати
сигнал за намаляване на апетита и в теб да се породи чувството на ситост.
Ако всичко в процеса на храненето върви гладко, няма опасност да преядеш и ще изгориш толкова калории, колкото си поела с яденето. В случай, че приемаш твърде много глюкоза, повишаването на нивото на инсулина може да увеличи и теглото ти над нормата.
Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива
Защо нови изследвания обвиняват повече фруктозата?
Според американския ендокринолог д-р Робърт Лъстиг големите количества фруктоза са тези, които правят поразиите и нарушават реда в храносмилателната система и целия организъм.
Глюкозата и фруктозата са видове захар, но какви са разликите в дейността им? Фруктозата не стимулира панкреаса да секретира инсулин така, както го прави глюкозата. Също така фруктозата не намалява нивата на грелина, нито пък повишава лептина, така че в организма няма сигнал за насищане и не усещаш, че вече не си гладна. Без тези вътрешни контрольори на апетита човек не спира да яде, когато се е наситил, и е застрашен от преяждане и натрупване на излишни килограми.

Постоянното прекаляване с прием на фруктоза също така трупа допълнително мазнини в черния дроб и така постепенно този орган става „резистентен“ към инсулина. За да компенсира това увреждане, панкреасът трябва да произвежда все повече и повече инсулин, докато накрая тази претоварена вътрешна жлеза „изпушва“ от допълнителната работа и кръвната ти захар се повишава. Нарушенията във функциите на системата поради затлъстелия черен дроб води до повишено кръвно налягане, промяна в липидния профил (процентното съотношение на „лошия“ и „добрия“ холестерол в кръвта), сърдечносъдови болести и натрупване на опасните висцерални мазнини (около вътрешните органи).
Накрая фруктозата може да убие насладата от храненето. Нови изследвания показват, че големите количества фруктоза понижават сетивността на рецепторите на допамина – невротрансмитер, който ти дава усещането за удоволствие. Ето защо лесно можеш да станеш зависима от захарта – нуждаеш се от все повече и повече сладка бяла отрова, за да усетиш удовлетворение и ставаш пристрастена.
5 трика за намаляване приема на допълнителна захар
- Опитай да сведеш дневното количество добавена захар (която се крие в готовите храни и питиета) до еквивалента на 200 калории.
- Осигури си поне 3 г фибри на 100 калории, когато са приети от богати на въглехидрати храни като бял хляб, паста.
- Ограничи напълно пакетираните, фабрично обработени храни, които са с много добавена захар.
- Намали десертите, рафинираните макаронени изделия и тестените продукти от бяло брашно (включително бял хляб) до веднъж седмично в менюто си.
- Не пий подсладени газирани напитки, сокове и готови студени чайове (те също съдържат добавена захар).
Галерия: Колко захар има в алкохола
Колко захар има в...
Сладкото изкушение (в чист натурален вид на кристали, на кубчета или пудра, или скрито като добавена захар в различни храни) те мами отвсякъде. Сравни колко си податлива според съдържанието му в някои от най-любимите наслади.
- Шоколадов млечен шейк - 300 мл – 62 г захар
- Стафиди – 125 г – 43 г захар
- Плодов йогурт – 250 г – 43 г захар
- Гроздов сок неподсладен – 200 мл – 35 г захар
- Газирана напитка – 1 кутийка (кен) от 330 мл – 33 г захар
- Пина колада – 135 мл – 31,5 г захар
- Портокалов сок без добавена захар – 200 мл – 20 г захар
- Мъфин с боровинки – 1 брой – 15,5 г захар
- Морковен сок без добавена захар – 200 мл – 9 г захар
- Банан – 125 г – 9 г захар
- Бучка захар – 1 брой - 4-6 г захар
Внимание! Бялата рафинирана захар се състои от глюкоза и фруктоза обикновено в съотношение 50 на 50.
Думата на СЗО
Допустимата дневна доза захар според Световната здравна организация (СЗО) е не повече от 10% от приетите калории за деня, което е до 50 г чиста захар за жените.