COVID-19: последствията за кожата

Съвети за справяне от Pierre Fabre.

За борбата със справянето с COVID-19 се предприеха редица мерки от страна на правителствата и ограничителните предпазни мерки бяха силно препоръчани, но този нов начин на живот наруши баланса ни и особено този на нашата кожа.

Затова специалистите в грижата за кожата - Pierre Fabre, са подготвили своите препоръки и съвети към теб за често срещаните притеснения и как да се справиш с проблемите с кожата.

Често срещани притеснения:

► Поведение... раздразнение, притеснение...

Глобалната пандемия поражда множество опасения и създава тревожна среда, която може да повлияе на доброто състояние на хората и води до психологически затруднения (стрес, безпокойство, тъга, изтощение, изолация и т.н.). В резултат на това ситуации на психологически стрес и/или притеснения стават обичайни.

Как можеш да се справиш с тази ситуация?

Затваряне, страх от вируса, несигурност за бъдещето, чувство за лишване от свобода. Периодът, който преживяваме, за съжаление благоприятства тревожността и всички форми на стрес. При тези условия може да се сблъскаме с два вида обществена реакция. На първо място - АГРЕСИВНИ ХОРА, които могат да се почувстват уязвими, защото нямат маска, а от друга страна ХОРА, КОИТО ИСКРЕНО СЕ ТРЕВОЖАТ за това как могат да продължат лечението си, докато пандемията е в ход. Най-важното е да запазим спокойствие, да бъдем толерантни един към друг и да следваме противоепидемичните мерки.

► Раздразнения на лицето

Честото носене на маска на лицето, било то хирургична, FFP3 или от плат, може да раздразни кожата на лицето и зоната зад ушите.

Как да успокоиш лицето си?

Редовното носене на маска в продължение на редица дни води до триене на кожата, което от своя страна може да причини възпаление на тъканите и раздразнение на кожата на лицето. За да ПРЕДОТВРАТИШ тази дерматоза, която също заплашва да засегне голямата част от хората, тъй като всички носим маска, важно е редовно да хидратираш лицето, особено вечер преди лягане.

За УСПОКОЯВАНЕ на зачервяването е важно да се осигури бързо и дълготрайно облекчение на засегнатите зони. За да се ОГРАНИЧИ зачервяването и да се ИЗБЕГНЕ всякакви остатъчни СЛЕДИ е важно да използваш подходящ продукт за грижа за кожата, за да възстановиш ефективната й бариерна функция и да подобриш еластичността и комфорта й.

Препоръчан продукт от Pierre Fabre за справяне с раздразненията: Спрей с Термална вода Avène - той е предназначен за чувствителна, свръхчувствителна, алергична и/или раздразнена кожа. И осигурява мигновен ефект.

► Раздразнена кожа на ръцете

Честото миене на ръцете е една от препоръчителните предпазни мерки, но макар и много ефективна води до някои неприятни странични ефекти, още повече за хора, страдащи от екзема или склонна към атопия кожа. Стресът, породен от противоепидемичните мерки, може да бъде ключов фактор, водещ до обостряния на екзема или псориазис. На всичкото отгоре ръцете ни, които имат по-малко мастни жлези са по-чувствителни и честото измиване изсушава кожата, води до зачервявания и нацепвания. В някои случаи дори до напуквания.

Как да прилагаш тази семпла, ефективна предпазна мярка, без да страдаш от това?

Измивай ръцете си с нежни продукти.

Първо, да се върнем към миенето на ръцете. Редовното миене е решението за ефективно предотвратяване на предаването на COVID-19. За да измиеш ръцете си правилно, препоръките са да използваш сапун или хидроалкохолен разтвор. Но миенето на ръцете твърде често води до влошаване състоянието на кожата, особено при пациенти, страдащи от екзема и използването на хидроалкохолен гел (дезинфектант за ръце), който влошава още повече.

Чувството на дискомфорт, сухота или дори парене могат да започнат да се появяват постепенно. За да намалиш раздразненията, свързани с честото миене, специалистите те съветват да използваш свръхобогатен почистващ продукт, с други думи, почистващо олио, дерматологичен сапун или сапун без сапун, подходящи за кожа, склонна към атопия и без аромат, което ще бъде по нежно за кожата.

Препоръчан продукт от Pierre Fabre в грижата за ръцете: Exomega Control е серия за грижа и хигиена, разработена за атопична суха кожа, с успокояващо действие.

Второ, ръцете трябва да се подсушат внимателно, посредством попиване с кърпа, без търкане.

Използвай хидроалкохолен гел само ако няма източник на вода наблизо, защото може да причини усещане за пощипване и парене, а и може да да изсуши кожата. СТАРАТЕЛНО ХИДРАТИРАЙ И ВЪЗСТАНОВИ.

Всеки път, когато миеш ръцете си специалистите препоръчват да нанасяш специфичен крем или емолиент, за да рехидратираш кожата и да възстановиш хидролипидния филм, който предпазва кожата. За подсилена ефикасност, препоръчват да нанасяш хидратиращия крем преди лягане.

Препоръчан продукт от Pierre Fabre в грижата за ръцете: XeraCalm A.D. от AVENE е релипидиращ балсам за чувствителна, много суха кожа, склонна към атопична екзема и сърбеж.

За пациенти със суха кожа, склонна към раздразнения или атопична екзема, специалистите препоръчват следните продукти:

AVENE Cicalfate възстановяващ бариерен крем за ръце. Този крем много бързо възстановява повърхностните слоеве на епидермиса, успокоява и защитава много сухите, раздразнени ръце. Освен това осигурява защита „втора кожа“ за всички увредени ръце. Ефикасността му при третиране на хронични раздразнения на ръцете, контактни раздразнения и раздразнения, причинени от климатични стресови фактори, е клинично потвърдена. Този крем значително намалява (0 001 интензитета на раздразненията, засягащи ръцете, особено субективните признаци, с 91 % (усещане за опъване, пощипване, парене, сърбеж). Също така се подобрява качеството на живот на пациента.

A DERMA Dermalibour+ Barrier Изолиращ крем. Този крем е подходящ за цялото семейство (от бебета, до възрастни хора) може да се прилага навсякъде, при всички видове раздразнения. Той спомага за осигуряването на дълготрайна защита на раздразнена кожа, било то за домашна (търкане, студ, детергенти, почистващи продукти за бита) или професионална употреба (носене на ръкавици). Благодарение на тройното си действие, той изолира и защитава от външни агресивни фактори, и успокоява уязвимата кожа, същевременно ограничавайки риска от бактериална пролиферация. Възстановяващият му ефект при десквамация, сухота, загрубялата и напукана кожа е показан след 21 дни употреба. Текстурата му осигурява ефект „втора кожа“, оставяйки мек, защитен филм. За пациенти на лечение с локални кортикостероиди се препоръчва прилагането им вечер, преди лягане, за да не се налага да мият ръцете си отново за възможно най дълго време, оставяйки на кожата достатъчно време за абсорбиране на прилаганото локално лечение.

► Носене на ръкавици

Виждаме все повече хора да носят ръкавици, за да се предпазят от COVID-19, но тези ръкавици също могат да осигурят повърхност, върху която вирусът може да оцелее ако е имало заразяване от капчици. Освен това, независимо дали са изработени от латекс, или винил, ръкавиците причиняват изпотяване и влажна среда, което от своя страна увеличава риска от дерматит на ръцете. Носенето на ръкавици е ненужно (освен в много специфични ситуации, като например здравни работници, които вземат проби), при условие че редовно се мият ръцете.

За всички хора, страдащи от раздразнения, причинени от носенето на ръкавици, специалистите съветват да прилгаш плътен слой от следните кремове за ръце вечер: AVENE Cicalfate възстановяващ бариерен крем за ръце, А DERMA Dermalibour+ Barrier изолиращ крем или използвай хидратиращите ръкавици за намаляване на сухотата, зачервяването и усещането за парене.

► Кожни прояви, свързани с COVID-19?

Наскоро дерматолози са наблюдавали кожни прояви при пациенти, които могат да бъдат свързани с COVID-19. Френското дерматологично общество (SFD) призовава за бдителност и повишено внимание по отношение на тези потенциални нови симптоми.

Какви наблюдения са направени досега?

Здравните специалисти обръщат внимание, че зони наподобяващи измръзване по върховете на пръстите на ръцете и краката, обриви, зачервявания, имат ръст от началото на пандемията и смятат, че може да бъде „кожна проява“ на COVID-19. Френското дерматологично дружество (обяснява, че независимите дерматолози и тези, които практикуват в университетските болници, са открили леки кожни лезии, които могат или не да бъдат свързани с признаци на COVID-19. Ако имаш необичайни кожни прояви е редно да потърсиш консултация с дерматолог.