Чувстваш ли студ след тренировка

Усещането, че ще замръзнеш след като си загряла достатъчно по време на тренировка не е рядко срещано явление.

 
 

Усещането, че ще замръзнеш след като си загряла достатъчно по време на тренировка не е рядко срещано явление.​

Още през лятото в своя публикация в Instagram Бритни Спиърс сподели, че често усещането, което изпитва след тренировка е сякаш замръзва. Вероятно и на теб ти се е случвало. А знаеш ли защо се получава така?!

Забавни снимки от фитнес залата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Забавни снимки от фитнес залата

Виж всички снимки

►►► 11 упражнения, които да правиш с гаджето си вкъщи

Моментът след тренировка

По време на самата тренировка тялото ти е подложено на интензивно натоварване, съответно всички системи в организма работят на пълни обороти, кръвообръщението е засилено, а ти си много загрята и се потиш. Това е и една от причините, поради която чувстваш тялото си студено веднага след края на тренировката. След интензивните упражнения, тялото трябва да направи нещо с допълнителната топлина, което е произвело по време на тернировката. Но тази система не винаги работи правилно и телесната температура понякога пада по-бързо от необходимото. Тогава всъщност се появява усещането, че ти е студено.

Тази реакция на организма е нормална и е типична проява при тренировки с високи нива на натоварване (например, интервални упражнения, йога и т.н.) и се появява по-често при високите хора, защото те имат по-голяма повърхност кожа. И най-важното е, че това чувство на замръзване е добра реакция на организма!

Ако чувстваш, че ти е студено след тренировка, поздравления: свършила си чудесна работа.

По време на самата тренировка

Усещането за студ по време на тренировка обаче не е съвсем добро. Според специалистите това е знак на организма, че си дехидратирана или нивата на захар са спаднала рязко. Препоръчително е да пиеш малко вода и да хапнеш нещо (банан, шепа ядки) преди тренировката. Тогава дехидратацията и спадът на нивата на захар не са в рисков спад и съответно няма да възникнат неприятни усещания. По принцип тази препоръка е валидна за всички спортни дейности и не зависи от това дали и преди си имала някакви проблеми с терморегулацията.

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► 7 грешки, които допускаш, оформяйки дупето

Кога чувството за студ сигнализира за проблем

Ако си се простудила и заедно с чувството за студ имаш и главоболие или болки в стомаха, тогава проблемът може да се окаже доста по-сериозен. Затова е добре, ако тази ситуация се повтаря, да се консултираш с лекар.