Черният списък на храните

Виж какво се крие в него!

 
 

Виж какво се крие в него!​

Ако си мечтаеш за стройна фигура и отлично здраве, помисли с какво се храниш.

Не, не те призоваваме незабавно да се откажеш от всички сладки или пикантни храни, които обичаш, но помисли сериозно за тези 5 продукта, които определено е добре да избягваш. Дори ако може завинаги!

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията по-долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►► Вечеряй вкусно и полезно (само) с 350 калории

Преди да поемеш по пътя на здравословния начин на живот и правилното хранене, провери дали тези храни не присъстват в диетата ти.

Преработени месни продукти

"Черният списък" започва с преработени месни продукти. Какво имаме предвид: колбаси, хот-дог, консерви, замразени бургери, любимите ти пилешки хапки и други не особено полезни храни. Вероятно се досещаш, че тези храни съдържат невероятно количество сол, консерванти и други съставки, които се основани на подобрители. Но най-лошото при тях са нездравословните мазнини, които повишават нивата на холестерола в кръвта, а също могат да причинят и затлъстяване, както и здравословни заболявания.

Майонеза

Майонезата е най-вредната от всички сосове, купени от магазина. Много жени го смятат за „символ“ на нездравословната и калорична храна и се опитват да не го държат в хладилника си, но мъжете... Изглежда, че представителите на силния пол са готови да добавят майонеза към почти всяко ястие, като го смятат за универсална подправка за всички случаи. Друго нещо обаче е майонезата, приготвена от теб самата. Знаеш ли какво ти трябва за домашна майонеза? Растително масло (олио), сол, оцет и някои подправки. Сега разгледай състава на купената майонеза. Звучи като учебник по химия, нали?

Маргарин

90-те са зад нас. Тогава е било времето, когато маргаринът е бил един от най-популярните продукти, защото истинското масло е бил трудно откриваем и скъп продукт. Какво представлява маргаринът и защо е вреден? Съставът му в основни линии е изкуствена мазнина, която се произвежда на базата на вода, емулгатори и растителни мазнини, получени главно от генетично модифицирана соя. В допълнение към тези не особено здравословни съставки, маргаринът съдържа и трансмазнини, които, както казахме по-горе, повишават нивата на холестерола и стимулират развитието на здравословни и сърдечни заболявания. 

Мюсли

Мюслите са отлично решение! Ами, не точно. Много по-лесно е да си направиш купичка мюсли, да си изпиеш кафето и да тръгнете за работа, отколкото да правиш яйца, сандвичи и т.н. Но с мюслито нищо не е толкова просто. Те съдържат огромно количество захар и растителни масла, щедро добавени за подобряване на вкуса. Диетичен продукт? Не! В 100 грама мюсли има около 400 калории - твърде много ли е за здравословна закуска?

Продукти с ниско съдържание на мазнини

Популярността на продуктите с ниско съдържание на мазнини нараства всеки ден, но малко хора знаят, че нискомаслените кисели млека и извара не са толкова диетични, колкото изглеждат. Първо, като премахват мазнините, производителите ги заменят с подобрители на вкуса и други химически добавки, които компенсират вкуса. На второ място, за да се увеличи срока на годност на продуктите, към тях се добавят същите трансмазнини. Не ни вярваш? Трябва ли да има мазнини в млякото? Трябва. Трябва ли да има мазнини в изварата? Трябва. Това означава, че диетичната извара, с 0% масленост вече не е извара, а някакъв вид химично съединение.