Чао, акне и бръчки – всичко за микронидлинга

Една от най-новите тенденции в света на красотата може да те спаси от всякакви кожни проблеми.

 
 

Ако си опитала всички кремове и серуми на света, но все още не си открила как да се отървеш от белезите от акне, бръчките и хиперпигментацията, то микронидлингът е за теб.

Тази сравнително нова за България и света процедура представлява нехирургичен метод, при който се продупчва епидермиса. За целта се използват микроигли (с диаметър от 0,5 мм до 2 мм), които правят миниатюрни дупчици в кожата. Това отключва нейните оздравителни процеси и стимулира производството на еластин и колаген. След като дупчиците са направени, следващите нанесени върху лицето съставки (като витамин C и хиалуронова киселина) проникват много по-дълбоко в кожата, съответно действието им е много по-мощно.

Не забравяй да се храниш правилно, ако искаш да се отървеш от акнето - виж с какво в галерията долу:

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

Като всяка друга козметчина процедура, микронидлингът има своите специфики, които е хубаво да научиш, преди да посетиш дерматолога си.

Ще те запознаем със седем факта, които трябва да знаеш за микронидлинга, за да прецениш сама дали терапията е за теб.

1. Трябва да си насрочиш консултация със специалист.

Процедурата е подходяща за много различни видове кожа, но въпреки това е препоръчително да се консултираш с дерматолог, преди да се подложиш на нея. Попитай какво точно ще се случи по време на микронидлинга, както и какво да очакваш като резултат. Обясни какъв е твоя тип кожа и как реагира на различни процедури и продукти. Колкото повече информация обмените с лекаря по време на срещата, толкова по-добре.

2. Макар да са подобни, микронидлинга и дермаролинга не са една и съща процедура.

Първо, дермаролерите се състоят от супер тънки игли (0,3 мм или по-тънки), докато при микронидлинга иглите са по-дебели, както споменахме по-горе. Другата разлика е, че микроролинга може да се извършва и в домашни условия, дори като поддържаща терапия между две микронидлинг процедури. Но най-голямата разлика между двете идва от това колко дълбоко проникват иглите при всяка от тях. И при двете се продупчва само най-външния слой на кожата (епидермиса), но макар дермаролинга да повишава шанса за по-добра абсорбация на последващите продукти с до 90% (!), иглите на микронидлинга стигат по-далеч и стимулират производството на колаген и еластин.

►►► 10 причини защо кремът ти за лице не действа

3. Микронидлингът не е напълно безболезнен, но неприятните усещания бързо изчезват.

Няма да е преувеличение да кажем, че процедурата може донякъде да се сравни с правенето на татуировка. Но за разлика от татуто, тук иглата минава през една зона само веднъж. Няма повторение, което би довело до още болка. Според жени, които са се подлагали на микронидлинг, най-чувствителната зона е челото, но дори там болката не е толкова страшна.

4. Процедурата помага както при акне, така и при бръчки.

Независимо дали текстурата на кожата ти е набраздена от белези от акне, уголемени пори или линии, микронидлингът може да я подобри значително. Комбинацията от подобреното проникване на продуктите и стимулирането на оздравителния процес „изгонва“ бактериите от кожата и засилва регенерацията.

Виж знаменитостите с най-порцеланова кожа (галерията долу):

Галерия: Знаменитости с порцеланов тен

Виж всички снимки

5. Веднага ще забележиш, че кожата ти е по-сияйна.

Възможно е лицето ти леко да се зачерви веднага след микронидлинга, но след като утихне ще забележиш, че тенът ти е по-блестящ и избистрен, а кожата – по-плътна. За да поддържаш резултатите, можеш да си правиш процедурата през месец или всеки месец.

►►► Какво издават мимическите бръчки за характера ти

6. Трябва да хидратираш кожата си много добре след това.

След процедурата, щедро нанасяй кремове, богати на хиалуронова киселина и серамиди. Ако имаш спрей с термална вода, напръскай се с него веднага след излизане от лекарския кабинет, защото има успокояващи зачервяването качества. Използвай го и всеки път, когато поувстваш кожата си по-суха и опъната. Следващите няколко дни избягвай агресивните продукти, като ексфолианти и тоници с алкохол.

7. Не трябва да посещаваш фитнес или сауна 24 часа след процедурата.

Защо? На кожата ти й трябва време да се излекува, за това е важно да избягваш активности, при които можеш да се изпотиш. Това може да доведе до възпаления. Също така е добра идея да не излагаш лицето на директна слънчева светлина 7 до 10 дни след микронидлинга, защото топлината и UV лъчите също могат да предизвикат възпаление.