Четири разновидности на сутрешната ти чаша кафе

Ела с нас на пътешествие из света на ароматната напитка

от

© IStock

Кафето – онази магическа напитка, която може да направи дори и понеделнишките сутрини една идея по-поносими. Ароматът му, леката горчивина и енергията, която ни дава, са задължително част от началото на делничните дни, а понякога и на лежерното утро. Някои пият по едно на ден, а други не могат да устоят на още една чаша… или две. Каквото и да е, факт е, че кафето е неизменна част от ежедневните навици на мнозина от нас.

Понякога не би ли ти се искало да внесеш малко разнообразие в сутрешния си ритуал? А защо тази промяна да не дойде под формата на ежедневната ти чашата кафе – с нещо различно от познатия вкус, но също толкова неустоимо?

Ето няколко интересни и малко по-нетрадиционни вида кафе, които могат да внесат разнообразие в рутината ти или да ти дадат нова перспектива към любимата напитка!

Турско кафе

Кафето, което приготвят западните ни съседи, е не просто напитка, а истински ритуал и символ на гостоприемство. Със своето плътно, гъсто и ароматно сварено кафе, то се вари в специален меден съд – джезве. Изборът на правилния размер джезве е от изключително значение за образуването на пяна. Важно е кафето да се вари на слаб огън до появата на пяна — този момент изисква повишено внимание и прецизност. След варенето се сервира в малки чаши и обикновено с нещо сладко за хапване отстрани. Други варианти за поднасянето на турското кафе включват добавянето на канела или кардамон. Ако искаш да започнеш деня си с малко традиция и много вкус, турското кафе е перфектният вариант за теб!

© IStock

Арабско кафе

То е също толкова символично и богато на вкус, колкото и турското, но с малко по-различен характер. Неговото подготвяне е сложен процес — започва се с печенето кафените зърна, които се разбъркват с малка метална пръчка. След това те се смилат ръчно в хаванче и накрая се варят в медни съдове (в три различни размера). В Саудитска Арабия поднасянето на кафето е в малки чаши, като първата се дава най-възрастния гостенин. Напитката има деликатен, но интензивен вкус и се сервира често в компанията на фурми или сладки. В арабската култура кафето обикновено е традиция, свързана с посрещането на гости, като знак на уважение.

© IStock

Кафе на пясък

Вместо да търсим нови видове кафе от различни краища на света, може би е време да се насочим към традицията, която България ни предлага. Кафето на пясък например е уникален метод за приготвяне, който съществува още от времето на Възраждането. То се приготвя, като кафето се вари върху горещ пясък, който осигурява равномерно затопляне и придава на напитката по-наситен и ароматен вкус. Пясъкът се загрява в пясъчник или тенджера, където се поставя джезвето с кафе. Тази изключителна техника съчетава древен ритуал с неповторим вкус, който носи в себе си духа на българското гостоприемство.

© IStock

Според стари български предания, кафето играе важна роля в сватбените традиции. В деня на сватбата на младоженеца се поднася кафе, но с неочаквано предизвикателство – то е приготвено със сол. Той трябва да изпие соленото кафе наведнъж, но ако не успее да го направи, това се смята за знак, че не е готов за брака.

“Копи Лувак” – кафе от изпражнения

Кафето "копи лувак" е едно от най-скъпите и уникални кафета в света, което се получава по необичаен начин. То произлиза от изпражненията на циветата, малко животно, което обитава тропическите райони на Югоизточна Азия. Циветата консумира кафени зърна, които преминават през храносмилателния ѝ тракт, а след това се събират от изпражненията ѝ. Процесът на ферментация, който протича в стомаха на животното, дава на зърната уникален вкус, който не може да бъде постигнат при обикновеното приготвяне на кафе.

"Копи лувак" е известно с това, че има изключително гладка текстура и уникален вкус с почти нулева киселинност, което го прави много предпочитано от кафе ценителите. Производството му е трудоемко и рядко, поради което цената му е изключително висока, а всяка чаша предлага неповторимо кафеено изживяване, което се цени в световен мащаб.

© IStock

Марая Кери често пие кафе "копи лувак". Този екстравагантен избор е само една от многото детайли, които допълват нейния начин на живот.

Искам кафе! Но кое е най-подходящото време

Вижте повече

Искам кафе! Но кое е най-подходящото време

Кога е най-подходящото време да седнеш с чаша ароматно кафе и да се насладиш на този момент? Учените знаят отговора!