Бъди победителка в спора: ето с тези стъпки

Дали твоят човек много крещи, затваря се, мръщи се, усмихва се или е добър по преговорите? Набележи начина, по който той спори и го обезоръжи с нашите ходове!

 
 

Дали твоят човек много крещи, затваря се, мръщи се, усмихва се или е добър по преговорите? Набележи начина, по който той спори и го обезоръжи с нашите ходове!

Какви жени привличат мъжете от различните зодии? Разбери от галерията долу

Галерия: Какви жени привличат мъжете от различните зодии?

Виж всички снимки

►►►9 фрази, които могат да потушат всеки конфликт

Крещячът

Неговия стил: Гръмогласен и горд

Какво го предизвиква: Нищо не е прекалено дребно, за да го предизвика – забравила си да затвориш пастата за зъби или си хвърлила бегъл поглед на друг мъж, предизвиквайки алармата му да зазвъни и твоите защитни механизми. Само ако идваше с копче 'изключи'...

Разбери, че човекът, който крещи няма много контрол върху емоциите си и е нерационален. 'Става въпрос за агресия и за надмощие и той е в центъра на всичко', казва психологът Иън Липман. 'Той няма да да се вслуша в логиката, в твоята или в чиято и да е чужда гледна точка – неговият тип характер е такъв и не можеш да го промениш.' Егото му може да е огромно, казва Санди Калян, психолог, но мъжете които крещят често са много неуверени.

Опитай това: Няма смисъл да се опитваш да промениш Крещячът, докато не се е поуспокоил достатъчно, за да те чуе. Преброй до 100, след това спокойно го попитай дали можете да определите време по-късно да обсъдите проблема. 'Уведоми го за стила му на крещене и заяви твърдо, че няма да се занимаваш с него, когато е в такова състояние.', казва Калян. Никога не трябва да се примиряваш с поведение, което те кара да се чувстваш уплашена или унижена , така че ако избухванията му продължават, го напусни. Но внимавай – в такива случаи ядосаните мъже могат да прибягват до насилие. Ако подозираш, че той е способен на това, предложи терапия или класове за контролиране на гнева. Ако той настоява, че това не му трябва, той не ти трябва да теб.

►►►10 неопределени връзки, в които не знаеш коя си

Мълчаливият

Неговия стил: Тих и дистанциран

Какво го предизвиква: Когато го конфронтираш, с каквото и да е – от това, че не е измил чиниите до това, че се страхува от обвързване – той се затваря и отдалечава. Колкото повече говориш и се ядосваш, толкова по-мълчалив и неотзивчив става той. Не отговаря дори, за да се защити, оставяйки те раздразнена, безпомощна и сама.

Разбери, че Мълчаливият изключва и се прибира в черупката си, защото му е трудно да се справя с емоциите на другите и дори със собствените си. Това е защитен механизъм, който му помага да се дистанцира от стресираща ситуация и го кара да се чувства в безопасност. Може и да е резултат от дълбоко заложено негодувание към чужда власт.

Опитай това: 'Загуба на време е да се опитваш да говориш, докато той е в такова състояние', казва Калян. Може да е полезно да записваш неща. 'Макар той да може да се затвори за звуци, не може да игнорира написаното.' Не потискай важни проблеми, а се обърни към тях спокойно, когато той е отпочинал, например по време на вечеря. Опитай се да кажеш: 'Когато аз готвя, като тази вечер, би било много хубаво да помогнеш с миенето на чиниите'. Или ако се стремиш към обвързване, когато подминавате магазин за бижута, кажи: 'Ако някой ден се оженим, такъв тип пръстен много би ми харесал.' Посади семенцето и го остави да порасте с негова скорост. Най-важно е той да стане поне малко по-нечувствителен.

Намръщеният

Неговия стил: Ядосан и с променливи настроения

Какво го предизвиква: Смаяна си какво си направила, за да го обидиш, но изведнъж му е паднало пердето, тряска врати, гони котката ви и направо ще ти отхапе главата ако го питаш не-обидни въпроси. Ако го питаш какъв е проблемът, измърморва 'Нищо' и си върти очите.

Разбери, че ти си имаш работа с различна версия на Крещячът. Въпросът не е толкова в надмощието, но динамиката е същата – той не те допуска до себе си. И това е еднакво разрушително.

Опитай това: Накарай го да се ангажира с неутрална тема и после насочи разговора към това, което го тормози и как това се отразява на теб и те наранява. Ако той не си признае какъв е проблемът, обяснявайки как го афектира или не показва желание за помощ, дръж се с него като с Крещячът и го напусни. Защо би искала да си във връзка с някой, който комуникира по такъв начин? Няма да стигнете до никъде.

Усмихнатият

Неговия стил: Чаровен, но смъртоносен

Какво го предизвиква: Издънила си се – одраскала си любимото му CD или си си организирала среща с приятелки във важна за него вечер. Извинила си му се хиляди пъти и той е приел, дори успявайки да докара усмивка. Знаеш, че трябва да си доволна и да ти олекне, но по някаква причина се чувстваш по-виновна от всякога и смутена. Страховете ти се оправдават, когато той открива, че трябва да работи до късно вечерта на сватбата на най-добрата ти приятелка. А когато намираш дупка в новия си дантелен чорапогащник, нещата започват да стават зловещи...

Разбери, че този тип характер цели да впечатли на всяка цена и има силна нужда от одобрение.

Опитай това: 'Изправи се срещу него директно' – казва Калян. 'Той ще се предаде, когато разбере, че ти си разгадала потайния му начин на действие.' Предложи му да пробва класове за трениране на отстояване на мнението си, за да може да промени връзката си с теб като с равен.

Добрият преговарящ

Неговия стил: Спокоен и градивен

Какво го предизвиква: Ти си изпяваш всичко, което те тормози – той слуша мълчаливо и уважително. Когато си свършила с оплакването, той те уверява, че разбира гнева ти, извинява се искрено ако е допринесъл за него и предлага да посветите време заедно на проблема, за да стигнете до дъното и да не се случва отново.

Разбери, че този мъж е имал позитивни примери за подражание, докато е растял и балансиран начин на живот, казва Калян, или е преживял нещо, което е променило живота му и го е направило по-състрадателен към проблемите. Егото му не е доминиращо и вижда партньорката си като равна.

Опитай това: Предложи му да се ожени за теб! Или поне му кажи колко много го цениш. Опитай се да научиш някои уроци от начина му на спор, но ако ти е трудно да ги усъвършенстваш, приеми че всички сме различни. Важното е да приемете разликите помежду си и след това да работите да ги съгласувате, където е възможно и да стигнете до златната среда. Ако един от вас е умел с преговорите, почти сте достигнали до нея!

Как жените от различните зодии се държат като съпруги - научи от галерията долу

Галерия: Как жените от различните зодии се държат като...

Виж всички снимки

Какъв е твоят стил на спор?

  1. Той ти мрънка, че си закачила мокрото си бельо в банята. Ти:

(а) Казваш ядосано, че ти е писнало да драматизира и напускаш насълзена.

(б) Извиняваш му се, прав си е.

(в) Питаш го какво е предизвикало толкова силна реакция, за да внимаваш да не го правиш отново.

  1. Когато се карате, ти:

(а) Казваш неща, за които после съжаляваш.

(б) Трудно ти е да изразиш това, което искаш.

(в) Обясняваш чувствата си и го молиш да направи същото.

  1. Иска ти се той да ти показва повече, че те обича. Ти:

(а) Обвиняваш го, че не те обича достатъчно, или че ти изневерява.

(б) Мълчиш си. Това е положението.

(в) Казваш му, че ти се иска той да е по-нежен и му предлагаш как да го направи.

  1. Обажда ти се в 5 следобед да отмени среща за вечеря, защото трябва да работи до късно. Ти:

(а) Крещиш му, че е егоистичен и тръшваш телефона.

(б) Приемаш, че вината не е негова и предлагаш да планирате друга среща.

(в) Обясняваш му защо си разстроена, за да може друг път да се обади по-рано.

Ако отговорите ти са главно:

А – ти си скандалджийка, водена от емоции. Това би било полезно за страстен секс за сдобряване, но може и да доведе до раздяла. Оставяш му само два избора – да се примири или да отвърне на удара, от което може да последва и насилие. Помисли за терапия.

Б – ти си слаб противник и даваш неговите чувства да са преди твоите. У теб ще се натрупа негодувание, защото той ще продължи с поведението, което те наранява – ако не се откаже по-напред от скука. Това е иронично, защото страха ти от конфронтация сигурно се корени в страха ти от изоставяне.

В – Ти си дипломат, регулиращ нормално възмущение с разбиране и прошка – поздравления!

Спори правилно!

Какъвто и да твоят стил по време на кавги, връзката ти ще се развива най-добре ако следваш тези насоки, казват психолозите:

*Обръщай се към проблемите, когато възникват. *Избери време, когато няма да сте разсеяни и двамата сте отпочинали. *Приеми гнева си, но го намали преди да се скарате – дай си почивка ако е необходимо (разходи се, нахрани котката, дишай дълбоко). * Отправи гнева си към поведението, не към мъжа и бъди конкретна – бъди ясна относно какво е направил той и защо те е разстроило. *Съсредоточи се върху един проблем – ако се разсееш с други, това замъглява нещата и ядосва и двама ви. *Не го нападай подло, защото атакувайки чувствителни теми наранява интимността и разрушава доверието и любовта. Така че не прибягвай до грозни обръщения, сарказъм и обвинения. Гневни думи не могат да се върнат. * Обвинения ще го накарат да се чувства безпомощен. Използвай 'аз', а не 'ти'. Например, 'Аз се ядосвам, когато...', а не 'Ти винаги...'. *Не прибягвай до заплахи – те предизвикват допълнителен страх и защитни реакции. *Помисли за други фактори – може да си стресирана, уморена, с бушуващи хормони или ядосана за нещо друго. *Не преувеличавай. Придържай се до фактите и истинските си чувства. *Не се умълчавай и не се отдалечавай – и двете водят до раздразнение, гняв и безпомощност. *Бъди внимателна относно нуждата да си права и да победиш. Реши дали искаш да си права или щастлива. *Кажи, каквото имаш за казване и после му дай възможност и той да направи същото. *Покажи уважение – това ще го окуражи да отвърне по същия начин. *Постави се на негово място. *Той не може да прочете мислите ти – дай му възможно най-много информация. *Знай, че не можеш да го промениш. Можеш да промениш само себе си и собственото си поведение. Ако го направиш, той вероятно също ще се държи различно. *Наблюдавай за характерни начини, по които протичат караниците ви, например преминаване към сарказъм, и ги обсъдете, съгласявайки се да си давате сигнали с парола ако ги забележите. *Когато спорите, внимавай за сигнали напомнящи ти за караниците на родителите ти – може да са знак за неразрешени детски проблеми и гняв, които прехвърляш на партньора си. *Хуморът може да е силно оръжие в смекчаването на гнева. *Ако е необходимо, обърни се към професионална помощ.