Бъди по-богата за 30 дни (и то без много напъване)

Следвай този план и в края на другия месец ще завършиш финансово здрава.

 
 

Портмонето ти се нуждае от редовна намеса на здравно-финансовата каса със солидни финансови родителски инжекции? Следвай този план и в края на другия месец ще завършиш финансово здрава.

9 милионери, които успехът връхлетя неочаквано: в галерията долу

Галерия: 9 милионери, които успехът връхлетя неочаквано

Виж всички снимки

►►►Влюби се в собствените си пари

Преди да кажеш „Уф, поредното мърморене и лекция за пари…”, си задай въпроса, не искаш ли да имаш повече кеш в края на месеца? Примерно три-четири милиона? Със сигурност искаш, ама няма как! Но пък защо да не направиш така, че дори с наличните си пари да не си на червено всеки месец. Имаме малки, но изпитани съвети, с които ще мислиш за пари само по пет минути на ден и ти обещаваме, че в края на месеца баланса по сметката ти ще е също толкова хубав, колкото и косата на Ева Мендес (е, почти толкова).

Ден 1 Направи списък

Малко математика за раздвижване на сивите клетчици – спомняш ли си как се смятат проценти? Извади банковите си извлечения от чекмеджето (или където там ги държиш) и изчисли колко точно дължиш по кредитите си, ако имаш такива, включително и кредитната карта. Отбележи минималната сума за плащане и лихвата по тях.

Ден 2 Изчисли разходите си

Наем, храна, ток, вода, телефон, лате в четири следобяд... Не забравяй допълнителните разходи, които плащаш веднъж годишно, като застраховка, данък на колата, като раздели на 12. Събери колко общо са те, като добави и цифрата от предишния ден. Това е сумата на разходите ти. Съпостави ги с приходите, с които разполагаш всеки месец и виж какъв е балансът. Ако излезе на минус, значи е време да настъпят промени при харченето.

Ден 3 Мисли в перспектива

Винаги си поставяй цели, които да те мотивират да спестяваш, като например: искаш ли да си платиш по-бързо заема или да си купиш кола, или да пътуваш, или да спестяваш за жилище? Сложи на скринсейвър на телефона или портмонето си снимка, която ще те вдъхнови да спестяваш. Всеки път, когато импулсивно посягаш да извадиш пари, хвърляй око към нея и се откажи от покупката, ако не е наложителна.

►►►Как да привлечеш парите към себе си

Ден 4 Свий разходите си по кредитите

Ако използваш кредитната си карта само у нас, защо не постъпиш по-разумно, като я замениш с овърдрафт. За него можеш да кандидатстваш в банката, където ти превеждат заплатата. Лихвеният процент на овърдрафта често пъти е по-нисък от този на кредитната картата, а и няма допълнителна такса за обслужване. (ДА СЕ ПРОВЕРИ!!!)

Ден 5 Не харчи за нищо

Да, просто забрави за портмонето си този ден. Остави го вкъщи, за да си спестиш изкушението, вземи само документите. Вземи си обяд от вкъщи и излез в почивката да се разходиш в парка, вместо по заведенията за обяд.

Ден 6 Ограмоти се финансово

Какъв е лихвеният процент на кредитната ти карта? Каква е годишната ти такса по нея? Наистина ли можеш да си позволиш да плащаш всички тези разходи? Може би е време да направиш по-добра сделка и да потърсиш друга банка с по-изгодни условия.

Ден 7 Отиди на пазар

Не се превъзбуждай толкова, тъй като не става въпрос за шопинг, на който обикновено си навита. Купи си папки и подреди в тях всичките си сметки и задължения. Така всичко ще е прегледно и ясно.

Ден 8 Храни се здавословно и евтино

Вместо да се храниш в ресторанчето до офиса, където менюто и без това ти е писнало, си носи обяд от вкъщи.

Ден 9 Носи само кеш

Изчисли сумата, която бюджетът ти позволява за следващите пет дни и не харчи и стотинка повече.

Ден 10 Планирай разходите си за гориво

С постоянно покачващите се цени на горивата е добре да замениш колата си с градския транспорт, ходенето пеша или карането на колело, когато времето го позволява. Използвай колата само в случаите, когато ти се налага.

Ден 11 Смени банката си

Прехвърли парите си в сметка, която е без месечна такса за обслужване или използвай по-евтин ПОС терминал на друга банка.

Ден 12 Размяна на дрехи

Толкова ти се иска да имаш нова рокля в края на седмицата? Уговори се с някоя от приятелките си, която носи същия размер като теб, да си размените дрехи, които са ви омръзнали или не носите. Още един решен проблем!

Ден 13 Мисли практично и екологично

Ако винаги, когато пазаруваш, си купуваш и торбички за покупките, престани да го правиш. Това ще ти спести по около 4-5 лева месечно или 50-60 лева годишно.Защо не вложиш тези пари в нещо по-хубаво? Затова винаги дръж в чантата или колата си по някоя торбичка или пазарска чанта.

Ден 14 Направи си календар на плащанията

Отбележи падежа по кредитната си карта (или ако имаш други фиксирани плащания за месеца) или активирай sms-известия от банката си. Така ще избегнеш плащане на лихви заради забавяне.

Какво казва зодията ти за твоята кариера - в галерията долу

Галерия: Какво казва зодията ти за твоята кариера

Виж всички снимки

Ден 15 Имай резерви от храни

Имай винаги нещо готвено в хладилника. Така няма да се изкушиш да си поръчаш храна за вкъщи вечер, когато се прибереш изморена и изгладняла.

Ден 16 Вече си по средата на месеца!

Почерпи се с жадувана покупка, но нека да не е за повече от 15 лв. Кой има нужда от ново червило?

Ден 17 Живей сега, но мисли за бъдещето

Предполагам знаеш, че всеки месец от заплатата ти отива определена сума за допълнителното ти осигуряване за пенсия. Но знаеш ли колко точно пари имаш по тази сметка и как се управляват парите ти по нея? Провери условията на осигурителният фонд, към който си се регистрирала и виж дали не е по-изгодно за парите ти да се прехвърхлиш към друг такъв, при който ежемесечно можеш да следиш какво става по сметката ти.

Ден 18 Отдели сума, която можеш

И я забрави в някой шкаф.

Ден 19 Прасенце касичка

Всяка вечер изпразвай протмонето си и слагай белите монети в буркан или кутия. Ще се изненадаш колко добре ще ти дойдат така спестените пари, когато ти потрябват.

Ден 20 Проверявай сметките си за телефон

За да не се изненадаш в края на месеца от сумата, проверявай сметката си поне веднъж седмично.

Най взискателните зодиакални знаци - в галерията долу

Галерия: Най взискателните зодиакални знаци

Виж всички снимки

Ден 21 Отърви се от ненужното

Събери нещата, които вече не използваш или носиш, и направи разпродажба в интернет. Така ще се отървеш от тях и ще спечелиш някой лев.

Ден 22 Следи разходите си

Имай навик да записваш всичките си разходи за деня. Друг вариант е да използваш подобни приложения за мобилния ти телефон.

Ден 23 Започни да спестяваш

Ако нямаш кредити за връщане, добре е да започнеш да спестяваш. Провери лихвите на депозитите и си отвори сметка. Дори да отделяш по 20 лева на седмица, това прави около 1000 лева на година, без лихвата. Лесно, нали?

Ден 24 Изключи от контакта

Намали около 10% от сметката си за ток, като изключваш уредите и електрическото оборудване от контакта, когато не ги използваш.

Ден 25 Тренирай за здраве (вкъщи)

Откажи се от скъпите тренировки във фитнеса и започни да спортуваш вкъщи. Тичането в парка или не толкова натоварените улици всяка сутрин ще те държи във форма, без да ти струва пари.

Ден 26 Избери всичко в едно

Обедини кабелната телевизия, интернета и домашния си телефон към един доставчик и ще спестиш пари. Друг вариант е да поискаш от сегашния си доставчик да те прехвърли на по-изгодна тарифа спрямо ползваните от теб обеми.

Ден 27 Пазарувай изгодно (и умерено)

Сайтовете за колективно пазаруване са голямо зарибяване, но могат да те вкарат в обратното на спестяване на пари. Пет изгодни сделки, на услуги и продукти, които не са ти необходими, са пет извънредни разхода. Използвай ги само за неща, от които имаш нужда (като например всеки месец подкъсяваш косата си и почистваш лицето си – защо да не ги направиш с отстъпка?). В тези сайтове има и много други супер изгодни предложения, като например смяна на гуми, така че имай го предвид, когато дойде моментът да смениш твоите със зимни.

Ден 28 Направи си сама маникюра

Ако досега си ползвала услугите на професионалист, за да имаш красиви нокти, защо не пробваш сама да се справиш с тази задача? Не е никак трудно, а и ще спестиш.

Ден 29 Съхрани важна информация

Направи копие на документите си, в случай че ги загубиш. Това са например актът ти за раждане, трудовият ти договор, дипломите и т.н. Никога не знаеш кога ще ти потрябват.

Ден 30 Пазарувай със списък

Направи си предварително списък с нужните ти продукти, така че, когато отидеш до супермаркета да не се изкушиш да напълниш количката с глезотийки.

Ден 31 Празнувай!

Току-що завърши 30-дневният ти оздравителен курс за парите ти и сега с гордост можеш да се поздравиш. Събери приятелки вкъщи да го отпразнувате: нека всяка да донесе по нещо, било то бутилка вино или домашно приговен чийзкейк и се наслади на удоволствието да бъдеш отговорна. Заслужи си го!