Бижутата на бъдещето

Знаем, че се интересуваш от устойчива мода и от инвестиция в бъдещето си. И затова сме тук, за да ти разкажем една история. История за по-добър свят и по-богато бъдеще – твоето бъдеще.

 
 
  • ► Всяка година светът харчи 300 милиарда долара за бижута.

  • ► Модната индустрия е 2-рият по големина замърсител в света след петрола и е отговорна за 10% от емисиите на въглероден диоксид във въздуха.

  • ► Но вече можеш да притежаваш 24-каратово бижу от рециклирано злато от колекцията
    Generation Collection.

Знаем, че се интересуваш от устойчива мода и от инвестиция в бъдещето си. И затова сме тук, за да ти разкажем една история. История за по-добър свят и по-богато бъдеще – твоето бъдеще.

Сигурни сме, че ти, както и ние, пазиш своите бижута, подарени по хубав повод от близки и приятели. Златната буквичка при раждането ти, синджирчето при кръщането ти, годежният пръстен.

Но, знаеш ли, че всички тези бижута се обезценяват още при купуването им? Защото повечето златни аксесоари са изработени от 14K (58% злато), 18K (75% злато) или, в най-добрия случай, 22K (92%) злато. Ще си кажеш: „Е, те за мен имат друга стойност“ – и сигурно ще си права, но какво ще ни отговориш, ако те попитаме дали би се примирила с факта, че при производството на тези бижута се замърсява планетата ни, което в последно време е може би най-големият проблем на всички нас.

Историята на едно младо момиче от малък български град също започва със златно бижу, подарено от майка й за завършването на гимназията. 30-грамовата, 24-каратова златна огърлица, за която са необходими години спестявания и жертви, се превръща в най-ценното притежание на Боряна Стробъл, изпълнителен директор на Фондация „Стробъл“ и ентусиазиран поддръжник на инициативи в подкрепа на бъдещите лидери, чието име свързваш и с Илон Мъск и неговата компания „Тесла“. „Цената на златото през това лято беше $280 за тройунция (31 грама). 20 години по-късно същата тази огърлица струва 1900 долара – поскъпване с 580%.“, разказва Боряна.

И така, идеята за бижута от рециклирано злато се ражда по време на Covid пандемията. „2020 г. ми отвори очите. Запитах се как изглеждат продуктите на бъдещето? Кризата Covid-19 спря повечето инвестиции в устойчивост, докато цената на златото скочи рязко. Хората все още смятат, че устойчивостта и финансовата възвращаемост са в противоречие. Продуктите на бъдещето трябва да бъдат както устойчиви, така и финансово полезни за хората. Рециклираното 24k злато е точно това." – казва основателката на Generation Collection.

Идеята на колекцията е превръщането на отпадъци в злато. Намаляване на замърсяването чрез кръгово производство на златни бижута с цел да се помогне на бъдещите поколения да живеят в един по-чист свят и да са по-богати.

Колекцията от инвестиционни пръстени, висулки, обеци, колиета и гривни на Generation са изработени с рециклирано 24-каратово злато, платина и сребро.

За създаването на тази колекция се използват рециклирани електронни отпадъци, скрап от злато, превръщайки по този начин отпадъците в продукт с голяма стойност. А това значително намалява разхода на енергия, вода и отделянето на въглероден диоксид в атмосферата.

Един грам рециклирано злато спестява 680 литра вода. Един грам добито злато причинява 36 451 грама емисии на CO2, в сравнение с 3,62 грама рециклирано злато.

Икономиите на енергия от един грам рециклирано злато се равняват на 5860 зареждания на мобилни телефони. Това са почти 16 години зареждане. Малък 8-грамов рециклиран златен пръстен компенсира 128 години зареждане на телефон.

Поставяйки устойчивата мода за свой приоритет, Generation се стреми не само да бъде свободна от въглероден диоксид компания, но и да предоставя на клиентите възможността да помогат в борбата с този бич в продължение на векове, предлагайки опция да се засади дърво при всяка покупка на бижу.