Бъди отговорна: #SaveYourSkin

За поредна година La Roche-Posay стартира кампания за превенция на рака на кожата, съвместно с над 100 дерматолози от различни градове в България.

Вече 7 поредни години La Roche-Posay провежда кампания за превенция на рака на кожата, организирайки безплатни скринингови прегледи на бенки и съмнителни кожни образувания при специалисти-дерматолози.

Инициативата под надслов “СПАСЕТЕ КОЖАТА СИ / SAVE YOUR SKIN” има за цел да подчертае важността на редовните профилактични прегледи при дерматолог, т.к. 99% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме, както и да запознае всеки с начините, по които може сам да участва в превенцията на рака на кожата.

La Roche-Posay вярват, че всички трябва да бъдем #Skinhealth активисти и затова препоръчва освен прегледите при специалист и редовно проследяване на бенките (твоите и тези на любимите ти хора) по метода ABCDE.


​Отговорното поведение, когато сме на открито също е от огромно значение.

И тази година, през целия месец юни, дерматолозите от България партнират на La Roche-Posay и всеки желаещ може да получи експертна консултация със специалист, напълно безплатно, относно бенките, които го притесняват или други съмнителни образувания. Повече информация и график на прегледите по градове може да намериш тук.

Списъкът се обновява всяка седмица, така че е добре да го проверяваш редовно в рамките на кампанията.

La Roche-Posay те призовава: СПАСИ КОЖАТА СИ!

Какво представлява методът ABCDE? Методът е разработен и препоръчван от самите дерматолози и обръща специално внимание на 5 характеристики на бенките, които трябва да се следят:

  • асиметрия;
  • граници;
  • цвят;
  • диаметър;
  • еволюция.
Прилагането на всички тези препоръки може да спаси живот.

Ако си загрижена за любим човек, вгледай се в неговите бенки!

Дерматолозите са категорични относно важността на редовните профилактични прегледи на бенките при специалист:


“Клиничната оценка на бенките е важно да бъде направена от дерматолог с оглед ранното разпознаване на злокачествени такива. Ранно поставената диагноза води до навременно лечение и спасява живот. Бъдете отговорни!” - д-р Наташа Цекова Трайкович, дерматолог и началник клиника по онкодерматология и дерматохирургия, УСБАЛ по онкология, София.

Ракът на кожата е един от най-често срещаните видове рак. По данни на СЗО всяка година в световен мащаб се диагностицират над 132 000 нови пациенти с меланом и над 1,2 милиона с немеланомен рак на кожата.


Предпазването от вредните слънчеви лъчи е ключово за запазването на кожата здрава и красива - доказано е, че 86% от меланомите и 90% от немеланомните ракови образувания са причинени от излагането на слънце. Добрата новина е, че има начини за превенция, а поставянето на диагноза е по-лесно, тъй като кожният рак е видим за окото.