BBC плаща 2 милиона заради лейди Ди

BBC ще плати на кралското семейство 2 милиона долара за скандално интервю с принцеса Даяна.

BBC ще плати на кралското семейство 2 милиона долара за скандално интервю с принцеса Даяна.

7 кралски особи и техните тайни за перфектен външен вид, виж в галерията по-долу:

Галерия: 7 кралски особи и техните тайни за перфектен...

Виж всички снимки

►►► 8 бюти правила от принцеса Даяна

Странно е как историята се повтаря.

През 1995 г. принцеса Даяна дава своето знаменито телевизионно интервю пред BBC, в което говори подробно за живота си в двореца, предателството на съпруга си принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс и романа си със сина на египетския милиардер Доди ал Файад. 25 години по-късно, след излъчването на интервюто, британското кралско семейство ще получи 2 милиона долара компенсация от телевизията. Дворецът е категоричен, че тези пари ще отидат за благотворителност в организация, избрана от кралското семейство.

По време на разследването, което е продължило много години, се оказва, че журналистът Мартин Башир, който е интервюирал Даяна, е действал измамно, за да принуди принцесата да говори публично, и по-конкретно - той я излъгал, че я следят и фалшифицирал банкови документи, фалшиви доказателства за подкуп на дворцовия персонал от медиите.

Очаква се решението къде да бъдат изпратени средствата, което ще бъде взето от синовете на принцеса Даяна.

След публикуването на разследването по-рано тази година, принц Уилям публично заведе дело и осъди телевизионната компания за измамата на майка му, твърдейки, че Даяна е изпитвала страх и параноя в по-късните си години: "Вярвам, че измамният начин, по който е получено това интервю, е повлиял значително на казаното от майка ми. Този разговор влоши отношенията на родителите ми и причини огромна болка на много други хора" - отбеляза той.

През май тази година Башир каза, че не вярва, че е причинил някаква вреда на принцеса Даяна: "Всичко, което направихме в интервюто, беше точно това, което тя искаше. Не вярвам, че съм отговорен за много от нещата, които се случиха в живота й, и за проблемите, свързани с нейните решения". Въпреки разногласията интервюиращият се извини за фалшифицирането на документи, но не признава факта, че е принудил принцеса Даяна да даде това интервю с измамни средства.