Балансирани храни за малко пари

Чипсът е евтин и ужасно вкусен, но не ти помага да се отървеш от любовните дръжки. Храните тук ще поддържат формата ти и влияят добре на месечния ти бюджет.

© Shutterstock.com, Балансирани храни за малко париЧипсът е евтин и ужасно вкусен, но не ти помага да се отървеш от любовните дръжки. Храните тук ще поддържат формата ти и влияят добре на месечния ти бюджет.

Фъстъчено масло

То е пълно с полезни съставки и е добър източник на здравословни мазнини, витамин В, ниацин (витамин В3) и манган. Само внимавай да избереш такова, което е с по-ниско съдържание на сол и захар.

Сардели

Безкрайни изследвания доказват благотворния ефект на рибеното масло за мозъка ти. С други думи: яденето на риба те прави по-умна. Сьомгата е скъпичка, така че си набави дозата омега-3 с евтина консерва сардели в доматен сос или в паста. Готово, вече знаеш как да станеш гений! :-)

Фасул

Всички видове фасул са страхотен нискогликемичен източник на протеин, тиамин (витамин В1), магнезий, желязо и цинк.

Авокадо

Тази храна чудо е сезонна и сравнително евтина. Хапвай си авокадо без термична обработка, поръси го с малко сол и пипер, напълни си половин авокадо с риба тон (и вземи протеините и омега-3 мастните си киселини наведнъж) или го нарежи и разпръсни богато върху препечена филийка.

Сладки картофи

По отношение на диетичните фибри, витамини и минерали, сладките картофи са един от най-здравословните зеленчуци. А и не са особено скъпи. Не знаеш как да ги приготвиш? Просто ги пъхни в микровълновата, докато омекнат, и им се наслади с малко масло и щипка сол и пипер – перфектен нискогликемичен обяд.

Овесени ядки

Те засищат, борят се с лошия холестерол, имат нисък гликемичен индекс и противовъзпалителни свойства. Тоест, купичка овесени ядки сутрин действа като лекарство за целия ти организъм. Купи си от суровите и не ги преварявай, защото ще станат лепкави. Разпръсни малко кафява захар и мляко отгоре и ти обещаваме, че ще си сита чак до обяд.

Леща

Със сходно хранително съдържание като това на фасула, лещата е дори по-лесна за приготвяне.