Ангел Ковачев за A to JazZ и новия му албум

Любимият фестивал на столичани, A to Jazz, ще се проведе от 7 до 9 юли, а в събота от 19 ч. ще можеш да се насладиш на музиката на Ангел Ковачев.

За Ангел Ковачев лятото започва добре. Записа самостоятелния си албум, а по време на традиционния А to JazZ ще го представи пред публиката от сцената, на която ще се качат Dirty Loops, Mastretta, Jazzanitza, FunkXpress, Robert Glasper Experiment, Christian McBride.

Ще е хубаво да ги видим всички на живо, а с него имаме интервю преди фестивала да ни посрещне под открито небе.

Как се подготвяш за сцената на A to JazZ?

С вълнение! Нямам търпение да представя творчеството си на един от най-свежите фестивали у нас! Подготвил съм ударен сет с моите момчета от The An'Faithful Band, включващ голяма част от парчетата, които написах към дебютния си албум "Небесен". Тъкмо приключихме с репетициите и съм много въодушевен от готиния звук, който избачкахме заедно! Специално за събитието пипнах леко аранжиментите, отваряйки повечко място за сола и импровизации, така че събота от 19:00ч слънчевите вибрации са гарантирани!

Кои изпълнители очакваш с най-голямо нетърпение?

Dirty Loops, може би... Начинът, по който се гъбаркат с комерсиалните хитачки е просто един път! Аранжиментите им са велики, а вокалът на Йона Нилсон е направо нереален! Проектът на Glasper също ще е глътка свежест!

Приятелите ти ще дойдат ли да те гледат?

Разбира се! Мобилизирал съм цялата дружина! Също така очаквам да видя и всички фенове на моя звук и на моята музика. Имаме страхотен повод да отпразнуваме музикалната алтернатива, която все по-категорично намира своето място на българската сцена, колкото и да се опитват да ни убедят в обратното! Очаква ни силна вечер, която не е за изпускане!

Няма да питам какво искаш да кажеш с новия ти албум, но на кого го пусна първо, след като го завърши?

О, благодаря! И аз не съм фен на преразказването. Който иска да разбере какво искам да кажа като цяло, просто да намери начин да го чуе. Има го в Youtube, в Spotify… Дигитално и физическо копие може да се поръча от официалния ми сайт angelkovachev.com, а дискът също така ще бъде наличен и трите дни на фестивала, на щанда на A to Jazz. Иначе след като траковете ми ги върнаха мастерирани от Холандия, заедно с приятелката ми нетърпеливо натиснахме PLAY бутона. Спомням си, че след като приключи и последното парче, веднага ме атакуваха онези досадни мисли, какво още би могло да се пипне по звука, но веднага бяха прогонени от гласа на приятелката ми: “Стига! Супер е! Стига вече!” Хаха, аз и пустия ми перфекционизъм...

Трудно ли се прави цял албум? Всички текстове и музика ли са твои?

В моят случай, трудната част бяха административните истории покрай реализирането. Относно самият креативен процес - беше лек, естествен и доста приятен. Не мисля, че съм имал някакви спънки там. Просто имах уникалната възможност да работя с истински професионалисти. Иначе да, текстовете, музиката, аранжиментите, едитинга и програминга са мое дело.

Къде искаш да го слушат хората?

Ами, нямам претенции май, хаха! Парчетата са много различни… Едни са подходящи за разпускане в клубна обстановка, други, когато си на път с любим човек… Трети пасват чудно, докато си караш колелото или буташ дъската, а четвърти са това, от което имаш нужда, когато искаш да си сам със себе си.

Как отпразнувахте представянето му?

Премиерата се състоя в началото на месец май. В компанията на фенове и приятели представих всички 14 парчета. Атмосферата беше прекрасна! Имаше все красиви хора! Щастлив съм, че моето звучене привлича такива с вкус и отношение към изкуството и обществения принос. Това е много насърчаващо за мен, защото същите тези атрубути са в основата на движещата сила в мен.

И след като албумът стана факт, какво следва?

Следва неговото разпространение и представяне му пред широката аудитория. И тук използвам момента да благодаря на всички, които купуват музиката ми и по този начин подкрепят труда ми. Благодарение на тях, веднага след премиерата, успях да си открадна близо седмица почивка, като имах уникалната възможност да чуя една от любимите ми групи в момента - Coldplay! Друго, което предстои, са визуализации към някои от парчетата. Към края на месеца ще снимам видеото към едноименното парче “Небесен”. Надявам се през септември да види бял свят. Също така предстоят интересни живи версии на траковете от албума, както и няколко акустични. Тъй като, откакто работя самостоятелно върху проектите си разработвам мой си youtube канал, една от целите ми е да го обновявам редовно с готино съдържание. Не пропускайте да се абонирате за него!

Къде може да те слушаме на живо лятото?

Към края на юли ще закрия фестивалът за улично изкуство във Видин - The Bridge, както и ще направя един акустичен гиг в София. През август месец ще съм по морето. Всеки, който се интересува може да следи страницата ми във Facebook.

На кой концерт беше последно?

Както казах преди малко - на Coldplay. Много ме е яд, че изпуснах турнето на Bruno Mars и Anderson Paak. Страшен фен съм и имах огромното желание да ги чуя на живо! Напоследък въртя стабилно и двата албума на Jon Bellion - много мой човек! На негов концерт също бих се разцепил!

На кого беше луд фен като малък?

System of a down!!! На Linkin Park също много се кефих! 30 seconds to Mars също ги разцепвах от слушане! В тинейджърските си години слушах доста жица. Все “бретонска” музика, хаха! Все се каня да запаля старата стационарка и да се поровя из ранните си музикални предпочитания. Какви ли не спомени ще изскочат...

В момента какво правиш?

Пиша нови парчета. Началото на другата година ми се иска да пусна едно инструментално EP в дигиталните платформи. Пиша музика и за други артисти. Също така разработвам различни формации за живите си изпълнения. Проектът ми с жива банда смятам, че е вече позавършен и звучи много приятно. За съжаление клубната сцена у нас все още не е разработена толкова за жива музика, затова в момента адаптирам репертоара си за нея. В основата на клубния ми сет залагам не толкова на концертната, колкото на парти атмосферата. Разбира се, никъде не излизам без китарката. Без нея някак си се чудя какво да правя с ръцете си, хаха! Брас секцията също е неизменна част от перформънса, тъй като винаги дават особена живинка на цялостното звучене! Паралелно с цялото продуциране и музициране, бутам дъската, вея перчема, редовно чувам стъклен звън и се радвам на живота!

А to JazZ е на 7,8 и 9 юли в Южен парк 2