Анатомия на страстта

Как избираме в кого да се влюбим?

Защо не можеш да забравиш някои мъже, а други ти оставят безразлични завинаги? Проучихме законите на привлекателността заедно с психолози и антрополози.

Толкова искаме да бъдем харесвани! В идеалния случай от забавен, красив и секси мъж. Въпреки това в отношенията и често в брака се оказваме не с принцове, а със земни момчета. Защо? Ами, да, защото стандартните красиви мъже не стигат за всички. Но не това е важното! За да се влюбиш в мъж до безпаметност, не е нужно той да изглежда като модел от рекламна кампания. Точно както не е нужно и ти да изглеждаш като ангел на Victoria's Secret, за да бъдеш героинята на неговите сексуални фантазии.

Дали между вас ще прехвърчи искра или не, зависи от миризмите, хормоналните настройки и дори от това доколко образът му резонира с асоциациите ти от детството. Човешкото привличане е сложен механизъм. Учените все още изучават защо някои хора ни привличат, а други ни отблъскват. Споделяме с теб най-пресните и любопитни предположения.

Законите на физиката

Животът върви напред, феминизмът става все по-силен, но нещо остава непроменено.

В първите минути на срещата единствената информация, с която разполагаш, е външният вид. Естествено, съществуват универсални стандарти за привлекателност, продиктувани от еволюцията. Някои от тях "четеш" почти несъзнателно. Просто така се случи, че деликатността на жената се определя от готовността за раждане или по-скоро намеци за това.

Жаждата за едрогърди и дългокраки красавици не е мъжка прищявка, а ехо на еволюцията. Обемите на правилните места казват на човека, че пред него не е момиче, а жена. Тъй като традиционно пикът на плодовитостта пада на 20-30 години, младостта, здравето и всичко, което идва с тях: руменина, сияйна кожа, плътни ярки устни, симетрични черти на лицето са се превърнали в универсални маркери за привлекателност.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Проучване на Evolution and Human Behavior потвърждава връзката между плодовитостта и сексапила. Учените открили, че мъжете намират жените с изкривяване на гърба от 45 градуса за най-привлекателни. Отчасти поради практически причини: тази физиологична характеристика значително облекчава натиска върху ставите по време на бременност и позволява на жената да остане подвижна по-дълго. Между другото, според учените, обемът на задните части няма нищо общо с това, всичко е в извивките.

Химия на любовта

За щастливия край е отговорен балансът на хормоните и невротрансмитерите.

Разбира се, съвместимостта зависи от доста фактори - социален статус, ниво на образование, ценности, но не магистратурата и напредналото ниво на чужди езици са отговорни за искрата.

Хелън Фишър, известен американски антрополог и автор на бестселъри, е сигурна, че това са хормоните. Чрез обширни изследвания тя идентифицира четири основни молекули, които определят твоите предпочитания: два хормона, тестостерон и естроген, и два невротрансмитера, допамин и серотонин.

Фишър излиза с въпросник от 56 елемента, който ти помага да определиш кой тип си ти. Има и четири от тях: тестостерон (решителни, волеви хора), естроген (ловки дипломати със силна креативност), допамин (ловци на всичко ново и вълнуващо) и серотонин (поддръжници на традиционните ценности и добри семейни мъже).

Повече от 14 милиона хора са преминали теста и се оказва, че най-добрите двойки се получават от съюз на тестостерон + естроген, серотонин + серотонин и допамин + допамин.

На какво първо обръщат внимание мъжете? (В жените!)

Повече от 2 хиляди респонденти отговарят на уебсайта на изданието mirror.co.uk:

  • 43% - гърди;
  • 41% - дупе;
  • 11% - крака;
  • 4% - обратно;
  • 1% - интелигентност.

Галерия: Уютната истина за хората в дълги връзки

Виж всички снимки

​Психология на взаимоотношенията

Грешните романтични сценарии и дори прословутият тип, според експерти, идват от детството.

Моментът, в който губиш контрол над емоциите си, или идва прагът на влюбването (както авторите на книгата „Парадокс на страстта” Дийн Делис и Касандра Филипс наричат това състояние) е генетично обусловен.

При някои тези емоции може да настъпват всеки месец, а при други - само веднъж в живота. Във всеки случай са необходими две условия: нужда от някого и човек, който отговаря на комбинацията от основни (грижи, интимност, секс) и специални нужди. Последното се отнася до сложна мозайка от предпочитания и ценности. Те подсказват каква емоционална среда искаш да получиш в една връзка – динамично влакче в увеселителен парк или пълен дзен.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Дори Фройд и Юнг излагат теории, основани на идеята, че ние несъзнателно избираме онези, които приличат на основните хора от детството ни - родители и близки роднини. (Всички възрастни участници в живота ти от детството със сигурност са се опитали да бъдат идеални, но не винаги бяха такива, нали?).

В тийнейджърска възраст имаш разбиране как трябва да се държи един мъж, за да го пожелаеш. За някои това е взаимна симпатия, докато за други е стремеж към дистанциран, студен начин на "топла" комуникация... Добрата новина: либидото скърца, но се променя, просто трябва да се научиш да слушаш желанията си и да не се страхуваш да се разделиш с това, което не те прави щастлива.

Как миналите ти връзки се отразяват на настоящите

Вижте повече

Как миналите ти връзки се отразяват на настоящите

Твоята идентичност, както и начинът, по който реагираш при определени обстоятелства, са пряко свързани с опита, който си натрупала през годините. Ето по какъв начин.

Пет начина да станеш още по-привлекателна

Практикувай самоирония

Съвършенството е мит. Недостатъците ни правят хора и точно с тях се харесваме на другите. Чувствай се свободна да признаеш грешките и да се научиш да се смееш на себе си.

Живей Съзнателно

Хората, които знаят как да си поставят и постигат цели, са очарователни. Всичко опира до решителност и сила. Задавай си въпроса по-често какво наистина искаш.

Изправи гърба си

Харесваш тези, които се държат уверено и достойно. Лопатките са събрани, брадичката е повдигната - ти си готова да владееш!

Наспи се

Не само здравето ти ще ти бъде благодарно. Доказано е, че хората с признаци на липса на сън се възприемат от другите като по-малко приятни от тези, които са отпочинали.

Обгради се с красиви хора

Друг научен факт: хората изглеждат по-добре в група. Мозъкът възприема всички лица заедно и оценява общото ниво на привлекателност.