Алкохолът – враг на главозамайващия секс

Защо трябва да се оттървем от вредния навик?

 
 

Кога за последен път прави секс трезва? Ако не помниш – защото е било много отдава или защото махмурлукът е замъглил паметта ти – не си сама.

Чували сте за случайни пиячи, тежки пияници и социални пиячи. Притеснителен брой жени попада в нова категория пиещи: сексуални пиячи, или хора които не са задължително алкохолици, но разчитат на алкохола за секс.

 
 

Кога за последен път прави секс трезва? Ако не помниш – защото е било много отдава или защото махмурлукът е замъглил паметта ти – не си сама.

Чували сте за случайни пиячи, тежки пияници и социални пиячи. Притеснителен брой жени попада в нова категория пиещи: сексуални пиячи, или хора които не са задължително алкохолици, но разчитат на алкохола за секс.

Галерия: Как се напиват различните зодии

Виж всички снимки

Скорошно проучване показа, че 30% от сексуално активните жени, които пият, никога не правят секс преди да достигнат някакво ниво на опиянение, според American Journal of Public Health.

Кои са най-честите нарушители?

Необвързаните. Изследователи от Колумбийския университет потвърдиха, че те са три пъти по-склонни да прибегнат към чашката преди секс, от хората, които имат връзка. Като към това се добави фактът, че алкохолните запои при жените са се увеличили седем пъти по-бързо, отколкото при мъжете през последните десет години и увеличението на сексуалните пиячи започва да има смисъл.

Защо прибягваме към чашката преди секс

За жените връзката между тях е емоционална. Коктейл преди среща може да подейства като вид “тоник за интимността”, който премахва притеснението от секс с някого, когото познаваш само от приложението. Посръбването се е превърнало в начин на самолечение за сексуална тревожност или липса на самочувствие. Това е лесен навик, в който може да попаднеш, и то такъв, който може да ескалира бързо – това, което започва като случайно питие преди играта, после още няколко по време на срещата, могат лавинообразно да нараснат до напиване на всяка среща.

►►► Жените обичат алкохол преди секс

Как алкохолът проваля сексуалния ти живот

Казано по научен начин, сексуалното пиене произлиза от феномен, наречен теория на алкохолното очакване. “Когато хората очакват, че пиенето ще им помогне да се отпуснат и да са секси, то наистина прави това”, казва Патрик. Но докато разчиташ на една бира (или на три), които да те преведат през моментите на уязвимост, е разбираемо, то също води до завършена връзка с алкохола – и хоп! – сериозно проваля сексуалния ти живот: получаването на оргазъм трезва може да стане почти невъзможно и създаването на истински емоционални връзки е дори по-трудно.

Защо алкохолът разваля удоволствието в леглото?

Твоето притеснение не е единственото, което намалява, когато пиеш шотове... Възбудата ти и удоволствието също спадат.

♦ По-малко се възбуждаш

Макар че ако са поели по-голямо количество алкохол, жените казват, че са по-възбудени, тялото ти разправя друга история. Изследване показва, че опиянението пречи на “вагиналната пулсова амплитуда”, мерило за кръвообращението, което пряко е свързано с твоята възбуда.

♦ По-трудно е да получиш оргазъм

Защото това изисква повече фокус и възбуда. Оргазмите по принцип са сложни за жените. Но пиенето пречи и на концентрацията, и на либидото – и те прави по-малко чувствителна на физическо докосване – което по-късно може да отложи кулминацията.

♦ Може да предприемеш повече рискове

Когато си пияна, ти си по-склонна да имаш по-рискови поведения и по-малко склонна да обръщаш внимание на тревожността, която чувстваш. Комбинацията от двете може да те подтикне да правиш неща, които не би се чувствала комфортно да направиш, ако си трезва и това би довело до нощ, за която да съжаляваш.

►►► Гранично състояние: в мъгла от алкохол

СЕКСЪТ НА ПИЯНА ГЛАВА ПОЧТИ РАЗРУШИ ВРЪЗКАТА МИ“

Личната история на Анна Бреслоу

Както много жени, Анна използвала алкохола, за да отпусне нервите си в леглото – докато нейните запои преди секс не се превърнали в сериозен проблем. Вижте как тя е избягала от порочния кръг на алкохола преди секс.

През по-голямата част от времето, когато бях на 20, моят ритуал за вечерите със срещи беше винаги еднакъв: чаша вино, поставена на ръба на мивката, докато се гримирах. Това е нещо, което доста необвързани жени правят – а и кой може да ни обвини, че искаме малко течен кураж, когато светът на срещите може да изглежда като Игрите на глада със стотици прекрасни жени, като всички те се състезават за едни и същи малко на брой мъже.

Галерия: Горещи секс пози, ако си с дълга коса

Виж всички снимки

За мен да предложа среща на кафе вместо на по питие никога не ми се е струвало осъществим или страхотен вариант. За съжаление, аз бях отчасти права. Изследване от 2014 година на 1,5 милиона общувания между онлайн срещащи се открило, че жените, които казват, че пият „често“ са 13% по-често контактвани от мъжете.

И дори срещата да беше ужасна или просто посредствена, след пет или шест силни коктейла, човекът срещу мен магически се трансформираше в някой по-висок и секси.

Точно затова започнах да се наковавам на всяка следваща среща.

Моето поведение съответстваше на откритията на д-р Шарън Уилснак, пофесор по психиатрия и поведенчески науки към Училището по медицина и здравни науки на Университета в Северна Дакота. Тя е изследвала връзката на жените с алкохола от 40 години и е открила, че жените, когато са на 20 и на 30 „пият, за да се напият“ с обезпокоителни постоянни темпове. „Преди най-големият натиск към младите жени беше кариерата“, казва Уилснак. „Но в наши дни това е надминато от натиска, който обществото им оказва да са страхотни, спокойни и сексуално освободени.“

►►► 5 класически секс пози (с лека промяна)

И двата пола изпитват намаляване на сексуалните притеснения, когато са пияни, но това ни засяга по различен начин. Изследване в The Journal of Personality кара опиянени мъже и жени на възраст между 29 и 32 да опишат какво се случва с хора от снимки, поставени в различни ежедневни ситуации. Докато мъжете описват истории на сила и конкуренция, женските описания са се въртяли около връзката и интимността. Откритията показват, че алкохолът засилва традиционните роли на половете: да пиеш, за да се почувстваш секси може да бъде нещо като „женственост в бутилка“ за жените.

Галерия: 12 вида вино според твоята зодия

Виж всички снимки

Може би това търсене на връзка обяснява защо за мен беше толкова лесно да падна в леглото след срещите и защо самият секс беше… ами всъщност… нищо. Толкова големи количества пиене ограничаваха способността ми да чувствам удоволствие.

Сексът за мен се превърна във вид представление, в което аз изпълнявах ролята на силна и самоуверена сексуална богиня. Аз се чувствах много откъсната от тялото си и от мъжа, с който бях, усещането беше все едно наблюдавам сцената отгоре. И по всяка вероятност, заради това аз никога не получих оргазъм с друг човек, докато бях пияна.

►►► 10 истини за алкохола, които не знаеш

Въпреки всичко, това се превърна в модел на поведение за мен години наред, докато не срещнах един колега, който ми стана гадже. Не е изненадващо, че нашата първа среща беше в бар и че докато той изпи две питиета, аз вече бях вкарала четири. Когато нещата между нас се прераснаха в сериозна връзка, аз продължих да пия повече, отколкото би трябвало. В началото сякаш той не забелязваше лошия ми навик. Но след почти година той поиска разговор и каза:“Анна, аз съм много притеснен от твоето пиене.“ Ако трябва да съм честна, аз също бях притеснена, но нямах представа какво би представлявал живота ми – сексуалният ми живот в частност, без алкохол.

В действителност, казва Уилснак, колебание номер едно при жените да откажат пиенето е това да не се отрази негативно на техния сексуален живот. За много жени, секс и алкохол вървят ръка за ръка, откакто сме загубили девствеността си.

Галерия: 5 задоволителни пози, ако партньорът ти е с...

Виж всички снимки

Страховете ми ме доведоха до отчаян ход: за да отклоня приятеля ми от моя проблем, аз подсладих сделката, като изпълнявах всички негови фантазии, но само по време на секс, когато съм пияна. Епични свирки. Анални изпълнения. Хард неща. Тактиката проработи за няколко месеца, докато той не ми се противопостави за това. Отново бях отхвърлена. Така че, колкото и трудно да беше аз започнах да спирам пиенето, за да бъда трезва по време на секс. Беше предизвикателно, меко казано – всяко докосване изглеждаше нескопосано и аз бях обзета от тревожност относно тялото ми.

►►► 18 изпробвани начина да предотвратиш махмурлука

Навреме, въпреки това, нещата станаха по-лесни в леглото, а и други сфери от живота ми също се подобриха. Качеството на съня ми стана по-добро. Имах вече истински разговори с приятели, отколкото престорено слушане, защото съм толкова пияна, че не мога да се концентрирам. Спрях пушенето, което ми даде повече енергия и повиши либидото ми. Сега се чувствам като активен участник в сексуалния си живот, което ми позволи да имам повече и по-добри оргазми. Когато погледна назад, за мен е болезнено очевидно, че алкохолът ме предпазваше от това да изграждам здрави връзки с мъже, които харесвам. Куражът, който тогава изпитвах, повече не беше съставка, разбърквана в коктейлния шейкър... Трябваше да го открия вътре в мен самата.