Акне по гърба? Ето ги причините и решенията

Да се отървеш от акнето по гърба е по-лесно, отколкото си предполагала.

 
 

Да се отървеш от акнето по гърба е по-лесно, отколкото си предполагала.​

Акнето винаги е заемало първите позиции в списъците с неприятните проблеми с кожата, които са много досадни и е трудно да се отървеш от тях.

10 звезди, страдащи от акне, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 звезди, страдащи от акне

Виж всички снимки

►►► 11 храни, които ще те отърват от акнето

Акнето е неприятно, безспорно, но поне можеш да го прикриеш, когато е на лицето, но ако се появят на гърба... и тогава можеш да се отървеш от него! Д-р Денди Енгелман от Ню Йорк разказва как точно става това: „Първата и една от най-честите причини за поява на акне на гърба е използването на неправилните шампоани", казва д-р Енгелман. - Повечето момичета мият косата си под душа, отмествайки главата и косата силно назад. Поради това шампоанът, балсамът и маските при изплакване се стичат изцяло по гърба, запушват порите и - здравей, акне! Препоръчвам винаги да измиваш косата си, като я прехвърляш напред - по този начин задната част на главата се измива по-добре, където има повече мастни жлези и няма риск от лошо изплакване на средства от кожата на тялото".

"Втората причина е използването на комедогенни кожни продукти. Много хора не обръщат внимание на състава на душ геловете, които използват, а ги избират само и идинствено по аромата. Моля ви да обърнете внимание за наличието на салицилова киселина в състава, нейният антибактериален ефект ще намали риска от поява на акне и ще намали зачервяването. Ако не говорим за единични възпалителни процеси, а за цялостно разпространение на акне, решението, макар и не най-икономичното, ще бъде използването на почистващ препарат за проблемна кожа като душ гел. Да, изсипете го върху кърпа и старателно, но деликатно измий всички проблемни зони".

"На трето място, проблемната кожа на гърба се нуждае от пилинг. Отново те съветвам да използваш продукт за лице: нанасяй по посока 2-3 пъти седмично и върху цялата повърхност на проблемната зона - веднъж на 2 седмици. Ако е трудно да направиш това сама, помоли майка си или гаджето си за помощ или си купи специална гъба с дълга дръжка, която ще ти помогне да разпространяваш продукта на труднодостъпни места."

"Четвъртата причина за акне на гърба е стилизирането. Принципът е същият като при препаратите за коса: ако напръскаш със спрея, докато още не си се облякла, частиците му попадат в порите ти. Или се покрий добре с кърпа, или първо облечи поне тениска и тогава действай с всички препарати".

Д-р Енгелман съветва никога да не не пренебрегваш душа след тренировка. Дори и ако фитнесът се намира на 3 минути от дома ти с бавно ходене, вземи си душ веднага след като приключиш тренировката. Ако все пак вече си започнала неприятната борба с акнето по гърба, вземи си антибактериален спрей - те се продават във всяка аптека и всеки път след душ пръскай върху проблемните зони и остави кожата да изсъхне. В случай, че кожата ти не е много суха, пропусни временно мазните подхранващи кремове, като ги замениш с леки хидратиращи.

И накрая, но не на последно място! Имай предвид, че ако си следвала всички горепосочени правила в продължение на месец и ситуацията не се подобрява, тогава непременно трябва да посетиш своя лекар, защото акнето на гърба може да е признак за редица сериозни заболявания.