Акне по дупето? Никога вече!

Защото пъпките са хипер досадни, където и да се намират.

 
 

Покрай изненадващите за средата на юли дъждове в цяла България, може и да не си забелязала, че сме в разгара на лятото.

Да, сезонът на отпуските е във вихъра си, а това означава много разголени дрехи, които оставят малко за въображението на околните.

Оскъдното облекло идва със своите изисквания и сред най-важните е перфектната кожа, по която няма и помен от окосмяване и пъпки. С първото можеш да се справиш бързо и лесно, но второ изисква повишеното ти внимание. Особено ако акнето се появява на супер необичайно място, каквото е... дупето!

Виж кои са храните, които ще те спасят от акнето (снимки долу):

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

Независимо дали несъвършенствата по задните ти части са ежедневие или се сблъскваш с проблема за първи път, виж най-важните съвети да се отървеш от тях.

Кажи „здравей“ на късите панталонки и изрязаните бански – нашите топ трикове за справяне с акнето по дупето:

Какво причинява акнето по дупето

Обикновено, то не е точно акне. Представлява възпаление на космените фоликули, предизвикано от триене. Причините – не сменяш потните си дрехи след тренировка (влагата, бактериите и себума са развъдник на пъпки) или носиш твърде тесни дрехи, които постоянно се трият в дупето ти.

Тренировката в подобно секси екипче е по-добра идея от спарващя клин

Въпреки това, има случаи, в които пъпките в тази необичайна част от тялото ти са си съвсем реални (точно като тези върху лицето ти). Ето защо, забележиш ли каквито и да е нередности, тичай при дерматолога, за да разбереш точно с какво си имаш работа.

►►► Първа помощ при пъпки по гърба

Какви дрехи да НЕ носиш

Както споменахме по-горе, важно е да носиш дрехи, които са достатъчно широки, за да не превърнат кожата на дупето ти в марината. Това означава сухи, просторни и по възможност от естествени материи. Забрави за клиновете през лятото или поне ги събувай веднага щом приключиш със спортната си дейност.

Използвай почистващо средство против акне

Препоръчваме ти почистващият ти продукт за тяло да съдържа висок процент бензоил пероксид, които убива всякакви бактерии, дръзнали да се развъдят върху кожата ти.

Лекувай, пъпките, вместо да ги човъркаш

Долу ръцете! Не искаш да направиш положението непоносимо, нали? Всеки дерматолог ще ти каже, че най-лошото, което можеш да сториш е да човъркаш пъпките на лицето си. Същото се отнася и за тези по дупето, макар да не представляват акне в истинския смисъл на думата. Вместо това, третирай зоната с гликоликова или салицилова киселина – и двете спомагат за бързото „повяхване“ на всяко несъвършенсто.

►►► 6 причини за появата на пъпки и как да ги избегнеш

Нанасяй стратегически избран лосион за тяло

Нека той съдържа съставката уреа, която пречи на мъртвите кожни клетки да се натрупат по кожната повърхност и запушат порите.

Мажи се с крем, когато е необходимо

Средствата за локално приложение, които съдържат сяра могат лесно да премахнат някоя особено голяма и упорита пъпка. Изсушаващите свойства на тази съставка ти гарантират, че гигантското несъвършенство ще изчезне само за една нощ.