Айкидо – път към хармонията

Това бойно изкуство, вдъхновено от жиу-жицу, е създадено през 1925 година в Япония. Айкидо учи хората да избягват стълкновението или, ако то е неизбежно, да неутрализират атаката. Това се постига с много духовна и техническа работа над себе си. Готова ли си да започваме?!

 
 

Това бойно изкуство, вдъхновено от жиу-жицу, е създадено през 1925 година в Япония. Айкидо учи хората да избягват стълкновението или, ако то е неизбежно, да неутрализират атаката. Това се постига с много духовна и техническа работа над себе си. Готова ли си да започваме?!​

„Айкидо не се обяснява, то се практикува”, казва неговият създател Морихей Уешиба. Мистериозната някога дисциплина днес се практикува в цяла Европа и всяка година покорява нови почитатели.

Практикуването й изисква умело използване на физическата сила, чиято ефикасност почива на определени движения, позиции и освобождаване от мускулно напрежение, което води до по-добра циркулация на енергията „ки” /или „чи”/.Основният принцип на айкидо е използването на енергията на противника срещу него. Това е форма на защита с голи ръце или с дървени оръжия.

5-те най-ефективни упражнения, които поддържат звездите във форма, виж в галерията долу:

Галерия: 5-те най-ефективни упражнения, които поддържат звездите във форма

Виж всички снимки

►►► ТЕСТ: Кой спорт е подходящият за теб?

Айкидо прави тялото гъвкаво и бързо, докато духът остава спокоен при всякакви обстоятелства. Техниката се състои в това да се намери „пробойната” у противника и да се извършват няколко атаки едновременно с цел обезкуражаването му. Изисква се съобразителност и способност за владеене на ситуацията.

Девизът на айкидо е: „По-добре бъди гъвкава тръстика, която оставя вятърът свободно да премине през нея, отколкото изкоренен дъб, изправил се срещу много по-силен от него елемент.” Гъвкавост и сръчност са двете качества, необходими на практикуващия айкидо. Това прави този спорт много подходящ за жените. Те могат да изпълняват всички необходими движения, като си служат с мускулите не на ръцете и краката, а на ханша. Жените компенсират недостига на мускулна маса с по-ловки жестове и упоритост.

Айкидо е едно откритие – всеки, който се докосне до тази техника, открива тялото си по нов начин и го мобилизира цялостно в хармония с духа си.

Всеки сеанс започва с общ поздрав, който позволява откъсване от околната действителност и съсредоточаване върху самия себе си. Следват упражнения за гъвкавост. Тренировката се прави по двойки. За да напредне в усвояването на тази дисциплина, всеки айкидист трябва да помогне първо на партньора си да напредне. Сменят се техники на нападение и отбрана. Упражненията развиват координацията, както и начините да се избегне падането. Не се нанасят удари, сложните движения се разучават в забавен ритъм. Тъй като айкидо не почива изцяло на физическата сила, то може да бъде практикувано от хора на всякаква възраст. Някои от големите майстори в тази дисциплина са над 70-годишни.

Едновременно с физическата трансформация протича духовна метаморфоза. Дишането е средството за балансиране на енергията между моментите на покой и на действие. Всяка техника на защита започва с атаката на противника, без която айкидо няма смисъл, тъй като е дисциплина за отбрана.

Практикуването на айкидо връща хармонията, често нарушена от начина ти на живот, характерен с напрежение, бързане и стрес. Целта на дисциплината е не да покажеш, че си по-добра от другите, а да работиш над себе си, така че да се научиш да забравяш за егото си.

На въпроса какво е айкидо, Морихей Уешиба отговаря: „Истинската победа е победата над себе си – тук и сега.”