9 важни въпроса за ринопластиката

Носът придава определен вид на лицето и изразява характера на човека. Когато не си го харесваме, няма как да го скрием.

 
 

Носът придава определен вид на лицето и изразява характера на човека. Когато не си го харесваме, няма как да го скрием. 

За щастие, естетичната корекция днес е нещо обичайно. Важното е обаче тя да бъде съобразена с психическите измерения на подобно решение.

За този, който не понася формата на носа си, животът може да се превърне в изпитание, а всяка снимка за спомен – в мъчение. Корекцията е възможна, но трябва да бъде добре обмислена. Първо потърсете отговорите на 9 важни въпроса.

Галерия: 8 известни жени с плачевни пластични операции на...

Виж всички снимки

1.Коя е най-подходящата възраст за операция на носа?

Операцията е възможна, когато е завършило костното и хрущялното нарастване на лицето, тоест към 16-18-годишна възраст. Остава важният въпрос за психологическата зрялост. При сериозни психически проблеми операцията може да се направи и в по-ранна възраст.

2.Как да изберете хирург?

Посетете поне двама хирурзи и се опитайте да разберете каква е репутацията им в медицинските среди. Не се доверявайте с лекота на препоръките на приятели. Хирургът трябва да се занимава постоянно с ринопластика и да е натрупал достатъчно опит. Критерий, по който може да бъде оценен, е и вниманието, с което ви изслушва. Ако се опитва да ви наложи своето мнение, без да държи сметка за желанието ви, по-добре се обърнете към друг лекар.

3.Какво трябва да му обясните?

Диалогът с лекаря е от съществено значение. Основното в ринопластиката е резултатът да бъде естествен и „новият” нос да допринесе за едно хармонично излъчване на лицето. Трябва добре да се разберете още в самото начало, защото ефектът може да е отличен, но на вас да не ви харесва. Покажете снимки, които са ви вдъхновили за операцията, обяснете очакванията си, като застанете пред огледалото. Има различни методи, с които предварително може да се наподоби резултатът от операцията.

4.Как се постъпва при респираторни проблеми?

Операцията е невъзможна при наличие на полипи по носната лигавица или при често кървене, но тези случаи се срещат сравнително рядко. Много често ринопластиката дори води до по-добро дишане, когато чрез нея се коригират изкривена носна преграда или други деформации. Преди да се предприеме тази стъпка обаче трябва да се направят нужните изследвания и ако има и най-слабо съмнение за противопоказания, да се извършат допълнителни прегледи – скенер или фиброскопия.

►►►Натурална красота: запази младостта си без пластики

5.Докъде стигат възможностите на ринопластиката?

Всичко в носа може да бъде коригирано, като се започне от най-честите случаи - гърбица или прекалено месест нос.

*Ако кожата е прекалено плътна, операцията е по-сложна. Възможно е в подобни случаи костта на носа да е доста къса, а хрущялите меки.

*Ако кожата е прекалено фина, се повишава рискът от неравномерности и несъвършенства в крайния резултат.

*Ако костите са чупливи /при пациенти над 40-45 години/, кожата не се опъва достатъчно добре, а чупливостта на костите нараства.

*Ако гърбицата на носа е фалшива, тоест взаимното разположение на очите и носа само създават впечатление за гърбица, но тя всъщност не съществува, корекцията е възможна чрез инжекции.

*Ако психологическият фактор е много силен, пациентът може да продължи да смята носа си за деформиран дори и след корекцията. Затова лекарят трябва да има ясна представа за психиката на пациента и да не предприема интервенцията, ако има съмнения за подобна реакция.

6.Как преминава операцията?

Тя трае между един и три часа и протича при пълна упойка. Единият метод е затворената ринопластика, при която корекцията се извършва от вътрешността на носа. Другият е отворената ринопластика, при която се правят малки разрези в областта между ноздрите. Хирургът избира втория метод, когато има затрудняващи интервенцията фактори. И в двата случая не остават никакви белези.

Галерия: Звезди, които прекаляват с ботокса

Виж всички снимки

7.Какво е характерно за следоперативния период?

Обикновено пациентът остава през нощта под наблюдение в болницата. В течение на първата седмица социалните контакти са невъзможни, пациентът е изолиран. Две седмици след операцията дишането е само през устата, защото в ноздрите има тампони. Пълноценното дишане през носа не се възстановява веднага – понякога лигавицата е подута в продължение 3 месеца. До две-три седмици след операцията около очите се задържат сини кръгове. За да се прецени крайният резултат от операцията, трябва да имате търпение – нужна е около година, за да спаднат напълно отоците. Най-напред те изчезват в горната част на носа, по-късно и в долната.

8.Може ли с инжекции да се коригира формата на носа?

Става дума за инжекции с хиалуронова киселина. Въпреки че хирургията си остава най-надеждният метод, тази т.н. медицинска ринопластика също може да даде резултати в случай на малка гърбица или вдлъбнатина. Тя е добро разрешение и когато трябва да се коригира незадоволителен ефект от операцията. Резултатите траят от 1 до 3 години – понеже носът не е подвижна зона, хиалуроновата киселина може да остане за дълго време на нужното място.

9.Става ли носът по-чувствителен след операцията?

Няма медицински причини носът да стане по-чувствителна зона след ринопластика. Друг е въпросът, че при много пациенти той става психологически „крехък” и обект по-голямо внимание в сравнение с други части на тялото.