9 трика, с които ще си сита, но без излишни килограми

Екипът на COSMO събра достатъчно информация по въпроса и разби някои неправилни хранителни митове.

 
 

Мечтата на почти всяка жена е да е щастливо и обилно нахранена, да си похапва шоколад и да си пийва от любимата сладка напитка, но разбира се да не качва излишни килограми.

Екипът на COSMO събра достатъчно информация по въпроса и разби някои неправилни хранителни митове.

Виж кои са те и как да запазиш фигурата си, но същевремнно да си похапваш от любимите неща! 

Меренето на кантара
Престани да го правиш по 10 пъти на ден. Дори меренето на 3 дни ти действа депресиращо! Забрави известно време, че този уред съществува.

По магазините
Не отивай право в магазина, където има всичко, от което имаш нужда. Ако се намираш в шопинг център, първо посети магазините в двата му противоположни края и така с всички етажи. Пробвай няколко различни дрехи. Колкото повече движения направиш, толкова повече калории ще изгубиш.

Хапвай си шумно
Няма да сбъркаш с хрупкавата храна. Обикновено съдържа по-малко калории и е по-богата на фибри. Ето ти няколко идейки: моркови, краставица, пуканки (но не обилно заляти с масло!), препечена филийка пълнозърнест хляб, ябълки...

Похапвай си честичко
Хапването по малко и на често е изненадващо добра идея! Благодарение на тази стратегия метаболизмът няма да има възможност да бъде забавен, защото тялото ти през цялото време ще мисли, че постоянно поема храна. Това също ще ти помогне да не прегладняваш до такава степен, че да имаш нужда да се натъпчеш.

Освободи се от ненужните съдове
Да не би според последните модни тенденции съдовете у вас да са декоративно уголемени? Може би това е причината да хапваш повече отколкото трябва. Сипвай фреша си от портокал в чаша за портокалов сок, а не в бирена халба! Слагай храната си в малки чинийки! Така ще имаш сервирана по-дребна порция и е много вероятно да нямаш нужда от повече, защото мислено ще си се настроила, че си приключила с обяда.

Избягвай алкохола
За да избегнеш любимите ти храни да се лепват директно по бедрата/дупето/коремчето, ги приемай в комбинация с вода, а не с вино. Алкохолът забавя метаболизма като засяга директно нервната система. Научно доказано е, че когато към богато на протеини и калории месо се прибави алкохол, то директно се преобразува в мазнини.

Включи лампите, когато си хапваш
Ярката светлина помага да усещаш заобикалящата те среда както и теб самата. Така си по-малко склонна да прекалиш с ядене. От друга страна, слабата светлина предразполага към повечкото похапване.

Наспивай се
Обичаш да гледаш телевизия до късно? Да купонясваш по всяко време на денонощието? Нито едно от двете няма да се отрази добре на килограмите ти! Доказано е, че хората, които спят по 5-6 часа в денонощието са с поне около 4 кг. по-тежки от тези, които прекарват по 7 или 8 часа в сън. Когато се лишаваш от съня си, тялото ти произвежда повече стрес-хормони. Това забавя метаболизма и стимулира апетита ти.

Поемай достатъчно желязо
Според диетолозите, недостатъчното количество желязо в организма води до забавяне на метаболизма. Повечето мултивитаминни сокове съдържат жедри дози от полезния елемент. Можеш да получиш необходимото ти желязо също и, ако хапваш 3-4 пъти на ден храни, богати на него като крехко червено месо, спанак, пиле или обогатени овесени ядки.

4 не вярни мита за сладките напитки

Има ли връзка между увеличаването на наднормено тегло и консумацията на сладки напитки, съдържащи високофруктозен царевичен сироп?

1. Сладките напитки предизвикват наднормено тегло – НЕ е вярно!

Широко разпространено мнение е, че увеличаването на теглото е резултат главно от дисбаланса в енергията – по-специално твърде много приети калории срещу твърде малко изразходени.

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозни и сложни глобални проблеми за здравето и нито една съставка, като високофруктозния царевичен сироп, трапезна захар или която и да било друга храна или напитка самостоятелно, не може да може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване.

Други наблюдения, или асоциации, свързани с тенденциите в затлъстяването, могат да включват редица фактори, като повишаване на общия прием на калории, допълнителния прием на мазнини, застояването пред компютъра и понижаването на физическата активност.

Когато става въпрос за контрол на теглото, е важно да балансираме калориите, които поемаме и тези, които изгаряме. Всички храни и напитки, които съдържат калории имат потенциал да допринесат за допълнителни калории в храненето ни—затова трябва да имаме предвид общото количество калории, което приемаме. За да отслабнем, трябва да изгаряме повече калории или да консумираме по-малко калории, а най-добре – и двете. Експертите наричат концепцията за балансиране на приеманите и изразходваните калории “енергиен баланс”.

Научните изследвания не са установили, че захарите, включително високофруктозния царевичен сиропи трапезната захар, са основните източници за повишаване броя на хората с наднормено тегло или затлъстяване.

2. Подсладителят в сладките напитки е различен от захарта – НЕ е вярно!

Високофруктозният царевичен сироп и трапезната захар (захароза) са с приблизително еднакво съотношение на фруктозата и глюкозата, което прави тяхната сладост почти идентична.

Те също така осигуряват еднакъв брой калории – 4 калории (17 килоджаула) на грам. Тъй като техния състав е почти един и същ, след поглъщане тялото ги разпознава по същество като еднакви. Калоричните подсладители се разграждат от храносмилателната система, преди да бъдат абсорбирани в кръвообращението. След като бъдат абсорбирани, тялото не разпознава от кой хранителен източник са дошли простите захари, фруктозата и глюкозата.

3. Сладките напитки съдържат изкуствени подсладители – НЕ е вярно!

Високофруктозният царевичен сироп се получава от естествен източник: царевицата.

Както трапезната захар и меда, високофруктозния царевичен сироп съдържа фруктоза и глюкоза, които се съдържат естествено в редица други храни. Той внася същия брой калории - 4 калории (17 килоджаула) на грам в хранителния режим, колкото и трапезната захар (захарозата).

Когато става въпрос за засищане на апетита, високофруктозния царевичен сироп е толкова ефективен, колкото и трапезната захар. Всъщност, две изследвания, публикувани през 2007 г., които сравняват газираните напитки, подсладени с високофруктозен царевичен сироп или захар, показаха, че няма разлика в усещането за глад, засищането или краткосрочния прием на енергия.

4. Сладките напитки развалят зъбите – НЕ е вярно!

Когато става въпрос за здравето на зъбите, добрата и редовна дентална хигиена е от съществено значение.

Всеки хранителен продукт или напитка, съдържащ ферментиращи въглехидрати (захари и някои нишестета), включително газираните напитки, може да играе роля за появата на зъбен кариес, ако не се поддържа правилна дентална хигиена. Зъбен кариес може да се развие, когато бактериите по зъбите влязат в контакт с ферментиращи въглехидрати; тогава бактериите произвеждат киселини, които постепенно разграждат твърдата структура на зъба. Колкото по-малко е времето, през което бактериите в устата са изложени на въздействието на ферментиращи въглехидрати, толкова по-малка е вероятността те да генерират киселина. Газираните напитки – в т.ч. тези, съдържащи захар или високофруктозен царевичен сироп – естествено напускат устната кухина бързо след поглъщане. Това съдейства за намаляване на времето, през което зъбите са изложени на въздействието на захарта. Въпреки всичко, много важно е редовно да мием зъбите си. Регулярните посещения при зъболекар и използването на флуор също играят важна роля за доброто дентално здраве.

Също така, няма установена връзка между газираните напитки и пародонтозата (на венците). Рисковите фактори, които могат да играят роля за появата на пародонтоза, включват нездравословно хранене, тютюнопушене, диабет и фамилна история на заболяването.