9 неща от „Сексът и градът“, които няма да се харесат днес

Бодишейминг, сексизъм, лукизъм и нотки на расизъм. Нещата, за които сериалът щеше да бъде мъмрен през 2020.

 
 

Бодишейминг, сексизъм, лукизъм и нотки на расизъм. Нещата, за които сериалът щеше да бъде мъмрен през 2020.

Сара Джесика Паркър и oще 10 звезди от „Сексът и градът“ – преди и сега: виж в галерията долу

Галерия: Сара Джесика Паркър и oще 10 звезди от...

Виж всички снимки

►►►10 факта за „Сексът и градът“, за които не си подозирала

Пред 22 години на екран излезе първата серия на „Сексът и градът“. Филмът постигна бесен успех сред жените (и не само!) по целия свят. И днес той не отстъпва позицията си, но милениалите гледат на него по различен начин.

През тази години светът се промени драстично, много ценности бяха подложени на ревизия, а тези, които в началото на века се считаха за общоприети, вече ни се струват странни, остарели и дори недопустими. Уви, любимият ни сериал бе подложен на проверката на времето.

Събрахме 9 постулата от сериала „Сексът и градът“, формулирани от главната героиня Кари Брадшоу, които във века на новата вълна на феминизма, борбата с расизма и предразсъдъците ни се струват остарели и неуместни.

Лъжливата представа за живота на фрийлансъра

Кари Брадшоу по време на всичките 6 сезона демонстрираше излишна радостна представа за работата на журналиста като фрийлансър. Животът на главната героиня, която има колонка в „Ню Йорк Стар“, основно се състои от брънчове с приятелки в близкото кафене, посещение на светски мероприятия, вечери, Седмици на модата и кратък отчет за всичко това – около 1000 знака, написани в края на деня.

Само че животът на фрийлансъра съвсем не е такъв. Той работи неуморно, за да получи поръчка за следващ материал, периодично се вижда с колегите си и паралелно сътрудничи с няколко издания, за да смогне финансово.

Как Кари със заплатата си на фрийлансър успява да си плаща наема в центъра на Манхатан и редовно да пръска огромни суми за любимите си Manolo Blahnik и други скъпи вещи – си остава загадка за критиците.

►►►100 незабравими цитата от "Сексът и градът"

Похарчила съм 40 000 долара за обувки, а нямам къде да живея. Буквално ще се превърна в жената, която живее в обувките си.  ​

 

Бодишейминг в отношенията на приятелките

Неведнъж Саманта Джоунс разказва на приятелките си за хранителните си разстройства, възникнали заради проблем в отношенията с приятеля й Смит. Тя често качва килограми, след което се самобичува с жестоки обвинения.

Само че Кари вместо да подкрепи приятелката си, налива масло в огъня, критикувайки я как може така да се отпусне и в прав текст й казва да започне диета. Днешните феминистки биха нарекли това „токсично приятелство“.

►►►Тест: колко голям фен на „Сексът и градът" си?

Расизъм между редовете

Спомняш ли си, как по време на първите позвънявания от ухажора, руският художник Александър Петровски в изпълнение на Михаил Баришников, Кари затваряше телефона, само защото той имаше силен акцент? Тя беше предубедена към него и единствено когато се представи като руски изкуствовед, тя се заинтересува от него.

Безцеремонност в отношенията с приятелки

Заради страстта си към скъпите вещи Кари често оставаше без пари. Затова винаги, когато се сблъскваше с поредните финансови трудности, приятелките й удряха едно рамо.

Шарлот обаче не предлагаше помощ и Кари възмутено й поиска обяснение защо не й дава пари. Това шокира много от зрителите.

Сексизъм и лукизъм в един флакон

За човек, чиято кариера зависи от наблюдението на хората и техните отношения, Кари проявява откровен непрофесионализъм и предвзетост. Помниш ли как тя и приятелките й разделиха момичетата условно на две групи: „породисти“ и своенравни жени с чупливи коси като Кари, и „простовати“ с прави коси, като жената на мистър Биг – Наташа.

Доста старомодно, не мислиш ли?

►►►20 фешън урока от "Сексът и градът"

Погрешно схващане за психотерапията

В 21 век, да отидеш на психолог, е нещо нормално. Немалко организации твърдят, че не е срамно да се обърнеш за помощ към психолог, но в „Сексът и градът“ тази идея упорито се отричаше.

След като се раздели с мъжа на мечтите си, Кари Брадшоу дълго време страдаше по него. Приятелите й се притесняваха за психичното й състояние и й предлагаха да потърси професионална помощ. Кари обаче отричаше да има нужда от помощ, не признаваше проблема и твърдеше, че може да се справи с емоциите си сама. Тя иронично отбелязваше, че не й трябва психотерапевт, а нови приятели.

Токсични отношения и инфантилност

Тузара (не знаем как на преводачите им хрумна този прякор) или Мистър Биг в сериала постоянно е оприличаван като проблемен експриятел, който не може докрай да се разбере със самия себе си. Но, ако се замислиш, ще видиш, че Кари също е токсична в тези отношения. Истината е, че мъжът на мечтите й винаги открито е говорил за страха си от отговорности. Самата Кари често попада в капана собствените си очаквания, прави много необмислени постъпки зад гърба му и обича натрапчиво да го осъжда за избора му на точно такива жени.

Повърхностно отношение към работата

Колонките на Кари във вестника основно са наивни разсъждения за отношенията. В материалите й липсва анализ, по-дълбоки разсъждения и съвети – напротив те дори често заблуждават читателя.

Всъщност Кари никога не е правила задълбочено журналистическо разследване за списването на колонката си и не се стреми особено да говори с героите, за които пише. Основно тя описва опита на приятелките си и познатите си от светските кръгове. Днес такъв повърхностен експерт едва ли бе се радвал на голямо търсене, и то от известни издания.

Актьорите, които за малко не са получили роли в „Сексът и градът“: ето ги в галерията долу

Галерия: Актьорите, които за малко не са получили роли...

Виж всички снимки

Лицемерие и осъждане на чуждите възгледи за живота

За секс експерт, водещ собствена рубрика по темата, Кари често е излишно консервативна и нетърпима.

Някои съвременни фенове на сериала се шокират, когато Кари осъжда Саманта за това, че е имала интимни отношения с млад мъж. В същото време точно Саманта винаги подкрепя Кари в отношенията й с Тузара.

Брадшоу също често критикува лекомисленото поведение на жените в отношенията им с мъжете. Този подход е старомоден и лицемерен, особено за човек, който е професионалист в собствената си област и трябва винаги да е в крак с времето, да е по-гъвкав и нагаждащ се във възгледите си.