9 неща, които може би не знаеш за зърната си

На пръв поглед изглежда, че всичко е повече от ясно, но дали?!

 
 

На пръв поглед изглежда, че всичко е повече от ясно, но дали?!​

Леко странните "стандарти" за красота, оказва се, ни отделят от истината и ни принуждават да се сдобиваме с комплекси буквално от нищото... Ето няколко факта за ареолата на гърдите, вариращи от забавни до доста шокиращи.

10 проблема с гърдите, които само жените могат да разберат, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 проблема с гърдите, които само жените могат...

Виж всички снимки

►►► 5 причини за болка в областта на зърната

Има четири различни вида зърна, най-общо казано - плоски, изпъкнали, "пухкави" или прибрани. И няма по-хубави или по-добри - те просто са различни видове.

Зърната може да не са най-ерогенната зона в областта на гърдите. Лекарите казват, че при някои от пациентите им тези точки са толкова чувствителни, че докосването им е доста болезнено. Така че това е въпрос на индивидуалност.

От друга страна, зърната често са отговорни за твоя оргазъм. Защо стимулацията им се чувства толкова силно? Защото когато това се случи, се отделя хормонът окситоцин, който кара мускулите на матката да се свиват, което води до оргазъм. Така че не ги подценявай.

Да, почти всеки има косми около зърната си. Някой - само около ареолата, други - по целия гръден кош. Тъй като този природен феномен не отговаря на стандартите за красота, жените често се опитват да ги премахнат, което може да доведе до болезнени резултати, защото това е свръхчувствителна зона.

Внимание! Ако на гърдите ти внезапно започне да расте голямо количество косми, които преди не са били там, това може да е признак на хормонален дисбаланс. В този случай трябва да отидеш на лекар и да изследваш и провериш хормоналната си картина.

Ако зърната внезапно се променят и кожата стане груба, тичай при мамолога. Понякога това е проява, на която трябва да се обърне сериозно внимание.

Дясното и лявото зърно може да не са еднакви. В тялото на всеки човек има някаква асиметрия. Не се учудваш, че сърцето е отляво, черният дроб е отдясно, а мозъчните полукълба отговарят за различни функции - а отвън дясната и лявата половина на главата ти изглеждат съвсем идентични. Та, трябва да се притесняваш само ако едната гърда бързо стане доста по-голяма от другата или ако зърното ти промени формата и/или цвета си внезапно.

Малките подутини по ареолата са нормални. Това не са пъпки, това са ареолни жлези. Функциите им все още са обект на проучвания. Предполага се, че те не позволяват зърното да "изсъхне" и по време на хранене освобождават бактерицидно вещество.

Зърната могат да променят цвета си. Например потъмняване в резултат на бременност или прием на контрацептиви.