8 трика как да останеш във форма по Великден

Споделяме с теб 8 простички, но полезни съвета, с чиято помощ ще запазиш непокътнат баланса в храненето си по време на пролетните празници и ще направиш завръщането към обичайния си хранителен режим.

Пролетта е вече в разгара си и Великденските празници са все по-близо. А като всеки друг празничен период – те също крият купища изкушения и варианти да се отклоним от обичайния си режим на хранене и тренировки и да оставим целите си на заден план…

20 начина да превърнеш великденските яйца в произведения на изкуството - в галерията долу

Галерия: 20 начина да превърнеш великденските яйца в произведения...

Виж всички снимки

►►►3 причини да хапваш повече яйца (не само) на Великден

Отклоненията, които се натрупват около празничната трапеза, често стопяват мотивацията дори и на най-устремените сред нас, а връщането към обичайното хранене и ежедневие след това се оказва трудна задача.

Ето защо, в тази статия споделяме с теб 8 простички, но полезни съвета, с чиято помощ ще запазиш непокътнат баланса в храненето си по време на пролетните празници и ще направиш завръщането към обичайния си хранителен режим след тях една идея по-безболезнено и лесно.

  1. Храни се разумно

Яж повече плодове и зеленчуци. Те са пълни с витамини и минерали, но и с доста фибри! А фибрите засищат чудесно. Плодовете и зеленчуците са идеален начин да заситиш апетита си за деня, без да приемаш много калории. А и така да се предпазиш от преяждане с по-тежка и мазна храна, когато дойде време за празничния обяд или вечеря. Като заговорихме за празнични трапези - поддържането на здравословно хранене може да бъде още по-лесно, ако ти си домакинята. Можеш да заредиш масата и да зарадваш гостите си с повече ароматни зеленчукови ястия и здравословни рецепти за приготвяне на любимите традиционни ястия на семейството. Приготвени с по-чисто месо, с по-качествени мазнини, по-малко сол и повече зеленчуци и подправки.

  1. Остани активна

За да запазиш форма по празниците, не е нужно просто да ограничаваш храната си и да се лишаваш. Може да комбинираш лекото намаление в калорийния прием с увеличение в енергоразхода си. Затова, за да „наваксаш“ някои от допълнителните калории от вкусната празнична храна, остани активна и по време на празниците. Дори 1-2 тренировки седмично са достатъчни. А и да нямаш време или желание за сериозни физически занимания – кратките, но чести разходки са чудесен начин да изгориш някоя допълнителна калория и да избегнеш натрупването на тегло, без да си даваш много зор.

  1. Хидратирай се добре

Водата е от съществено значение, за да поддържаме всички наши системи да функционират пълноценно, но също така е от съществено значение за рехидратирането на тялото и възстановяването от махмурлук. А дори и да не консумираш алкохол – добрата хидратация ще ти осигури по-бързо и пълноценно обработване на приетата храна. Ще усвоиш пълноценно хранителните вещества от нея, а излишъкът няма да те надува и бързо ще премине през тялото ти. Трябва да пиеш средно около два литра вода всеки ден (а и повече), особено ако следваш съвет #2 и останеш и физически активна през това време.

  1. Не гостувай на празен стомах

Може би ти се иска да спестиш някое хранене, за да можеш да хапнеш обилно от вкусните манджи на баба и мама, но това крие рискове. Сядането на празничната маса на празен стомах може бързо да вкара в спирала на преяждане и да прекалиш с храната. Оставяйки настрана тежестта и подуването, които следват от това, нарушението на обичайния ти режим на хранене и изпускането на основно хранене от деня, за да наваксаш с друго, са първите стъпки към дълготрайни проблеми с хранителния режим след това. Затова е добра идея да не пропускаш хранене и да хапнеш (дори и нещо малко) вкъщи, преди да се запътиш към празничната трапеза.

  1. Избягвай или ограничи алкохола

Да, трябва да се хидратираш добре, но заложи на вода, сода или диетично безалкохолно. Добре е алкохолът, особено спиртният, да бъде ограничен до минимум или да го избягваш изцяло. Бира или вино са по-безобиден избор и можеш да комбинираш храната с чаша от тях. С коктейлите също трябва да се внимава, съдържаш доста съставки и обикновено -доста захар, а един обикновен коктейл лесно надскача 500 ккал.

  1. Контролирай порциите си

Няма причина да се лишаваш от нещата, които ти харесват. Просто се увери, че не прекаляваш. Докато се наслаждаваш на любимите си храни в умерени количества и продължаваш да тренираш, празничното хапване вероятно няма да свърши около талията ти.

Не забравяй, че дори и със здравословна храна може да се прекали и да се надебелее, а дори и с вредна храна, ако е в контролирани, малки количества, няма да има трайни последствия за теглото и фигурата ти.

►►►Твоят гид за оцеляване на Великден с роднините

  1. Целта ти трябва да е поддържане, а не напредък

Ако се опиташ да си максимално стриктна по празниците, за да продължиш да гониш целта си и да напредваш към нея в този период, това може да те стресира допълнително, а и да убие голяма част от удоволствието на празника. Затова, предварително се пренастрой, че в този период от време целта ти ще е по-скоро да запазиш сегашната си форма, без да връщаш назад и не е фатално, дори и да забавиш напредъкът си със седмица или две.

Можеш да изчислиш своя калориен баланс към момента с помощта на калориен калкулатор и да се опиташ да стоиш максимално близо до него с храненето си през деня, за да запазиш текущото си тегло.

  1. Почивай си активно

Не забравяй все пак и че това са празници, чудесен момент да отделиш малко време от иначе натовареното си ежедневие и да си дадеш почивка. Отдели си поне 15-20 минути дневно, в които не правиш нищо. Просто поседни, почивай си и релаксирай. Упражненията за дълбоко дишане могат да помогнат за облекчаване на стреса и напрежението. Включването на някаква медитация на дневна база също е добра идея - дори ако е само за няколко минути на ден, това ще ти помогне да останеш концентрирана и спокойна. Ако си отделиш кратко време за почивка, останалата част от деня ти ще бъде много по-приятна и по-продуктивна.

В заключение…

Да запазиш форма и тонус по време на празниците, всъщност не е никак трудно, стига да подходиш към това с правилната нагласа и с малко предварителна подготовка. Не се ограничавай излишно и се наслади на атмосферата и вкусната храна, но и не прекалявай. Остави си достатъчно време за физическа активност и за почивка и всичко ще бъде наред. А връщането към обичайния ти график след това – ще е бързо и безболезнено.