8 стъпки към твоя секси (домашен) педикюр

Летният педикюр е задължителен, но ако не ти се дават пари да си го направиш в козметичен салон, ето най-добрите съвети, с които ще се справиш сама у дома.

 
 

Педикюрът е пипкава работа и за най-добри резултати е нужно да знаеш точните правила за направата му.

Ако си ходила да ти правят педикюр в салон, добре знаеш, че нанасянето на лак е само финалната стъпка. Преди това трябва да приведеш ходилата в идеално състояние. Ето как:

Галерия: 25 идеи за морски педикюр

Виж всички снимки

1. Изрежи ноктите правилно

Каквото и да използваш – ножици, нокторезачка или просто пила, запомни никога да не режеш ъгълчетата на ноктите. По-добре е да ги изрежеш в дъговидна форма, а после да изпилиш излишното по ъгълчетата, за да избегнеш врастването на ноктите.

2. Процедирай на сухо

Кожата става еластична, когато е мокра и поради тази причина ексфолирането на ходилата става неефективно. За това, използвай пила за отстраняване на мъртвите кожни клетки само на суха кожа. Първо мини с по-грубата страна на пилата, а след това с по-фината. Внимавай да не търкаш прекалено силно кожата, която е розова и мека, защото после ще те боли при ходене.

►►► Хитри идеи за твоите нокти

3. Ексфолирай

Кожата на ходилата е 12 пъти по-дебела от останалата, така че е нормално да имаш сериозно загрубели участъци. В тези случай само пилата не помага и трябва да прибегнеш до химични пилинги с плодови киселини. Намажи се добре и ще видиш, че следващият път, в който се опиташ да отстраниш механично мъртвите клетки, кожата ще стане гладка на пипане мкного по-бързо.

4. Освежи кожата

Приготви коктейл от лимонов сок, мента, есенциални масла от евкалипт и лимонена трева. Добави и малко минерални соли. Пропорциите са по твой избор, като само количеството на есенциалните масла трябва да е 3-5 капки. Накрая сложи в коктейла три литра топла вода и потопи краката си вътре за 15-20 минути. Спа изживяването не само ще те отпусне, но ще премахне отоците по краката и най-важното – ще отстрани миризмите.

Галерия: Твоят секси летен педикюр

Виж всички снимки

5. Овлажни ходилата

Щедро нанеси хидратиращ крем върху цялата повърхност на ходилата и пръстите. Нежно масажирай, за да попие, а после вдигни краката си върху навита на руло памучна кърпа. Постой така 15 минути.

6. Махни кожичките

Нанеси масло или крем за размекване на кожички (има много такива на пазара, така че може да избереш същото като на козметичката в салона, ако ти е харесало) и после нежно избутай кожичките с инструмент за целта. Когато приключиш, избърши внимателно всяка нокътна плочка с памук, натопен в лакочистител. Целта е да премахнеш остатъците от крема, тъй като мазнините не позволяват на лака да се „закрепи“ достатъчно добре и после ще се излющи по-бързо.

►►► 11 проблема, ако си обсебена от лака за нокти

7. Нанеси лака

Ето – стигнахме до предпоследната и много важна стъпка. Правилната последователност за нанасяне с четката е следната: първо нанеси само с върха на четката лак около кожичките, следват две вертикални линии от лявата и дясната страна на пръста и чак най-накрая една по средата.

8. Използвай масло

След като лакът изсъхне, нанеси върху кожичките крем подхранващ крем. Така ще забавиш растежа им, който иначе бързо би загрозил педикюра, за който толкова много си се трудила. Браво, справи се чудесно с цялата процедура! Сега е време да обуеш най-хубавите си сандали и да покажеш постижението си.