8 причини розето да е любимата ти лятна напитка

Анджелина Джоли и Дрю Баримор имат собствени марки розе, но това е само малка причина да се отдадеш на розовата напитка това лято (и през цялата година).

 
 

Розето винаги е добра идея и не е перфектно единствено за лятото и обедите през уикенда – времето да пиеш от розовата напитка е сега и завинаги.

Ето 8 прекрасни причини защо. (Въпреки че, едва ли се нуждаеш от извинения да отпиеш няколко глътки, когато и да било.)

Галерия: 12 вида вино според твоята зодия

Виж всички снимки

1. Буквално можеш да си пийнеш точно в тази секунда.

Розето няма нужда да отлежава година или повече. Тъй като винарните разпространяват розето, когато вече е готово за консумация, ти можеш да му се насладиш веднагага, след като го купиш. Така че, вземи си бутилка от близкия магазин, сложи я леко да се охлади и си готова. Имай предвид, че розето вече не се прави от остатъците от червеното грозде или от млади лози (това беше модерно през 90-те). Производителите сега имат възможността леко да качат цените, като по този начин разработват по-добри практики за производство и съответно, по-добро качество. И макар да можеш да оставиш някои видове розе да отлежи, кой има търпението да го прави?

2. То е идеалната напитка за брънч.

Най-добрата новина? Розето е може би най-добрата алкохолна напитка за съчетаване с яйца. Не само това, то наистина „изпъква“ в компанията им. Структурата на бяло вино в розето не взима превес, а плодовият аромат придава очарователен акцент. За да не се опияниш още по обяд (дори да е уикенд), спри се на нискоалкохолно, сладко и пенливо розе. Друг вариант е да замразиш розето на ледени кубчета, които после да добавиш в газираната си вода.

►►► Всичко, което трябва да знаеш за виното

3. Розето е вкусно, когато го сложиш в храната си.

То е прекрасно само по себе си, но служи като приятна добавка към ястия и коктейли (дори няма нужда да го готвиш). Прибави розе към винегретите за салатите, вместо лимон. Просто направи смес от зехтин и розе. Трябва ти добавка за морска храна? Направи друг апетитен, леко пикантен сос – микс от розе, смлян черен пипер и нарязан на дребно лук.

4. Отива си с всичко.

Розето събира в себе си структурата на бялото вино с ароматите на червеното, което го превръща в „гъвкава“ напитка, която можеш да комбинираш с какво ли не – от салати, до пица или печено на скара месо. Ако сте на вечеря с приятели и всеки от вас си поръча различно ястие, поръчайте бутилка розе – така всички ще сте доволни.

5. Има причина да е толкова популярно.

Този вид вино се превърна в любимец на всички – от сомелиери, до обикновени консуматори. Но то представлява много повече от тенденция за масите. „Розето е тук, за да остане“, казва уверено Раджат Пар, носител на награди сомелиер и производител на вино във винарната Domaine de la Cote. Разпространи добрата новина – красиво сниманите чаши с розе ще „обитават“ твоя Инстаграм за години напред. Дори знаменитости, като Анджелина Джоли и Дрю Баримор вече имат на пазара собствени марки розе. Със сигурност и други ще ги последват.

Галерия: Как се напиват различните зодии

Виж всички снимки

6. То е перфектното вино за срещи с приятели.

Главен готвач Жак Пепин казва в книгата „Пий розово: възхвала за розето“, че това вино е „Най-непретенциозното и демократичното“ от всички. Няма друго вино, което така добре да може да предаде joie de vivre („радостта от живота“, термин на французите), както розето. Дори бихме казали, че то олицетворява „радостта от лятото“, с предстоящите пикници, музикални фестивали и пътешествия, на които розето може да ни придружи.

►►► Изобретиха дамска чанта, от която можеш да си сипваш вино

7. Розето не се пие само през лятото.

Ще си позволим да вземем още една популярна реплика на французите - rosé tout l'année („розе през цялата година“). Целта на фразата е да популяризира пиенето на розе през останалите сезони, не само лятото. Истината е, че то е станало толкова популярно, че ще го намериш в редовното меню на ресторантите дори през зимата. С леко намигване ти предлагаме да се отличиш от тълпата, като си поръчаш розе в средата на декември. Сомелиерът ще си помисли, че си супер готина и модерна (което ти така или иначе си).

8. То е много вкусно, няма как да се спори по въпроса.

Не знаем за теб, но към края на статията за розето, на нас ни се иска да зарежем всичко и да си сипем няколко глътки розе. Розовият му цвят ни кара да гледаме на света през цветни очила, подобрява настроението и ни кара да мечтаем за ваканция (по време на която ще имаме възможността да си пийнем повече от няколко глътки).