8 опустошителни грешки при почистването на лицето

То може да изглежда интуитивно, но е много вероятно да допускаш някои неточности при почистването, за които не подозираш.

 
 

Знаем, знаем – почистването на лицето е доста лесно, нали?

Наплискваш се с малко вода, нанасяш малко измиващ продукт, изплакваш и готово. Освен че не е толкова елементарно, колкото изглежда, а ако избереш грешното почистващо средство сред морето от предложения или не ексфолираш редовно, знаците скоро ще започнат да личат.

Галерия: 12 знаменитости, които изглеждат по-млади без грим

Виж всички снимки

1. Почистващи кърпички за грим

Може би е време да спреш да ги използваш. Да, те са лесен избор, но на каква цена за кожата ти? Повечето от тях са пълни с химикали, които разтварят грима, но съдържащите се сърфактанти (разпенващи вещества) и емулгатори действат раздразващо. Да не говорим за усиленото търкане, когато не можеш да изтриеш упоритата, дълготрайна спирала – цялото това дърпане и натискане е недопустимо около деликатната кожа на очите.

2. Агресивни почистващи средства върху мазна кожа

Разбира се, струва ти се логично да пребориш мазната кожа с по-силни измиващи продукти, защото според теб само те са достатъчно мощни да махнат себума. Но трябва да знаеш, че колкото повече изсушаваш кожата, толкова по-мазна става тя след това (звучи противоречиво, но е така – мастните жлези опитват да компенсират и произвеждат още повече себум).

►►► Виж тук 10 трика за правилно почистване на лицето

3. Измиваш само веднъж

Достатъчно ли е? Помисли за това колко много неща се натрупват върху лицето ти – кремове, серуми и грим. Като добавим праховите частици, които са навсякъде във въздуха, положението става доста „напластено“. С едно измиване, ти само „драскаш“ по повърхността на проблема. Вечерта, след първото измиване, направи второ. Така има много по-голяма вероятност почистващият продукт да стигне до порите.

4. Сменяш температурата на водата

Запиши следващия факт в група „митове“ - топлата вода НЕ отваря порите и студената вода НЕ ги затваря. Всъщност, смяната от топла на студена вода само ще подложи кожата на шок. Нагласи на хладка температура и я поддържай такава, докато приключиш с измиването.

Галерия: Как изглеждат лицата на звездите без Фотошоп

Виж всички снимки

5. Използваш скраб, после пак скраб и накрая още малко скраб

Скърцащото от чистота чувство, което усещаш след всяко използване на скраб не може да се сравни с друго. Иска ти се кожата ти да е толкова свежа, мека и чиста всеки ден, за това ползваш скраб всеки ден. Голяма, опустошителна грешка. Прави го два пъти седмично, иначе ще разтеглиш порите излишно. При честа употреба, дори съвършената кожа започва да реагира отрицателно.

6. Оставяш кремообразните почистващи средства да престоят върху лицето ти

Тяхната текстура е страхотна, нали? Деликатна и хидратираща, толкова нежна, особено към сухата кожа. Изкушава те да я оставиш да престои върху лицето ти като маска, за да хидратира кожата в дълбочина. Спри веднага! Кремообразните почистващи продукти не са създадени за това. Само ще раздразниш кожата, ако ги използваш по различен от предназначения им начин.

►►► Виж тук 10 причини защо кремът ти за лице не действа

7. Пропускаш да четеш етикета отзад

Всички сме виновни за това – четем само отпред. Интересува ни текст като „почиства в дълбочина“ или „стяга порите“. Супер, купува се! Но когато пропуснеш да прочетеш етикета отзад, не добиваш информация дали продуктът не включва химикали, към които повечето хора са алергични. Например, натриев лаурил сулфат е често срещан разпенващ агент, но е много агресивен, ако се използва всеки ден. Същото се отнася и за присъствието на парфюми в почистващите средства, така че не пропускай да четеш в детайли/

8. Харчиш прекалено много за тези продукти

Почистването е основна и задължителна стъпка към красивата кожа, но не забравяй, че с купуването на почистващо средство, буквално хвърляш парите си в канала. Почистващото средство не е нужно да струва прекалено много. Запази парите за серум или крем на луксозна марка.