8 начина да се мотивираш да спортуваш

Да останеш във форма, когато вече си постигнала желаното тяло, не е толкова трудно, колко да намериш мотивация изобщо да започнеш да работиш за целта си.

 
 

Да останеш във форма, когато вече си постигнала желаното тяло, не е толкова трудно. Но да се насилиш за влезеш в залата, да грабнеш гиричките и да легнеш върху постелката - е друго нещо. Началото винаги е по-трудно, затова ти предлагам 8 начина за намиране на мотивация да спортуваш. А ти добави и своите. Сигурен съм, че ги имаш. И започни да работиш за целта си.

От Страхил Иванов

Мечтаеш за плоско коремче? Виж кои храни ще са ти от помощ за целта: в галерията долу.

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

►►►Можеш и сама да си изготвиш хранителен режим. Ето как.

Знаеш, че имаш нужда от промяна, знаеш, че имаш нужда да направиш нещо по въпроса и знаеш, какво е то – но трудно намираш мотивация да започнеш. Без значение дали целим отслабване, работим за мускулна маса или просто искаме да сме активни и здрави, на всички ни се е случвало да се окажем в такова положение.

В тази статия искам да споделя с теб няколко бързи, но ценни съвета, къде да потърсиш и какво да направиш, за да намериш мотивацията за спорт, от която имаш нужда.

  1. Запиши целта си някъде и често поглеждай към нея

Един от най-добрите съвети, които съм получавал някога, беше да записвам целите си и да ги препрочитам често, когато имам нужда от мотивация. Запиши целите си на малки листчета и ги разлепи навсякъде около теб – на огледалото, до компютъра, на хладилника… Няма да повярваш колко по-лесно е да започнеш, когато постоянно имаш пред себе си визуален стимул, който да те подсеща.

►►►За да направиш мускули, ти трябва ето това.

  1. Сподели с приятел

Много начинаещи във фитнеса, в който тренирам, идват с приятел и тренират заедно, мотивирайки се един друг. И това е чудесна практика – когато започнете заедно, всеки от вас ще се старае да поддържа добро ниво на мотивация, за да не изостава от другия и да се чувства несериозен. А освен това – ако един от вас го домързи да тренира, другият веднага ще може да го държи отговорен и да го върне отново в ритъм.

  1. Планирай тренировките си предварително

Много по-лесно е да се придържаш към плана, когато действително имаш такъв. В днешното натоварено ежедневие, изпълнено с работни срещи, домашни задължения и излизане с приятели, понякога е доста трудно да намериш време за спорт.

Но когато имаш предварително изготвена фитнес програма, към която да се придържаш – разделена на дни и часове за трениране, ще имаш възможността да планираш това време в графика си и няма да се налага да търсиш възможност за спорт в последния момент.

  1. Избери подходяща физическа активност

Друг силен мотиватор за постигане на целта ти е да избереш физическа активност, която е приятна за теб. Фитнес залата, колкото и да е ефективна за тази цел, не е любимо място на всеки. Може би предпочиташ групови тренировки? Или пък плуване, упражнения за дупе и корем в къщи или дълги разходки в парка? Не всички варианти за спорт са еднакво ефективни, но всички те помагат! Придържайки се към рутина, която хем е полезна, хем ти носи удоволствие, рано или късно ще постигнеш резултати.

  1. Тренирай според настроението си

Освен, че можеш да се спреш на физическа дейност, която ти е приятна, можеш да избереш и вида й, спрямо настроението и физическото си състояние.

Супер е, когато си мотивирана, енергична и готова да покориш фитнеса, но какво правиш, когато денят в работа е бил дълъг и изтощителен, чувстваш се раздразнена и изморена, а идва време и за тренировка...? Вместо напълно да се откажеш от нея – можеш да я замениш с по-лек вариант. Може би кратко кардио вкъщи? Или лека, разтоварваща стречинг сесия… Имаш варианти.

Така ще останеш отговорна пред себе си, че не си се отказала при първата възможност, а си направила всичко, за да се пригодиш към ситуацията и да продължиш напред.

11 примера за тренирани, секси дупета от Instagram мацките: виж ги в галерията долу.

Галерия: 11 примера за тренирани, секси дупета от Инстаграм...

Виж всички снимки

  1. Помисли за тренировки с треньор

Този съвет идва от личния ми опит с клиенти. Много от тях ми признават, че една от причините, които ги мотивират да продължат да гонят целта си, е именно работата с персонален фитнес треньор – някой, който те държи отговорен пред самия теб, следи напредъкът ти, за да си сигурен, че се справяш добре и те подкрепя и мотивира, когато вижда напредък. Много е приятно да тренираш, когато има с кого да споделиш положителните си резултати и с когото да преодолееш трудностите.

►►►Запознай се със Страхил. Сега е моментът!

  1. Вземи си фитнес гривна

И за да сме модерни и в крак с времето, включвам и тази точка. Фитнес гривните до скоро бяха доста скъп аксесоар, но бързо станаха популярни, а цената им – достъпна. В момента можеш да си намериш надеждна фитнес гривна буквално за 20 лв.

Тя ще следи колко движение имаш през деня, приблизително колко калории си изгорила и колко дълго си останала активна. А и е симпатичен моден аксесоар, ако си падаш спортна натура.

Виждайки визуално постиженията си за деня, много по-лесно ще разбереш, че всъщност правиш нужното, за да гониш целта си и с направеното днес си по-близко от нея, от колкото вчера. А това, ако питаш мен, си е сериозна мотивация.

  1. Гледай на тренировките като на време за себе си

Спортът е чудесен отдушник. Носи редица физически ползи и те прави по-здрава както физически, така и психически, като пренастройва мисленето ти в различна насока, дален от злободневните проблеми, задължения и други психически стресори.

Затова гледай на тренировките си не просто като на поредното задължение, а като на време за себе си, в което можеш както да работиш за целта си, така и да отърсиш психическото натоварването и да се отпуснеш. Когато на тренировката се гледа като на награда, сместо като на задължение, е много по-лесно да останеш мотивирана и да продължиш напред.