8 начина да премахнеш белезите от акне

Експертни съвети, които ще ти покажат как да „изтриеш“ следите от акне от лицето си.

 
 

Акнето е причина номер 1 за посещението при дерматолог. То засяга 90% от тийнейджърите и близо 50% от жените в зряла възраст. Не само, че пъпките изглеждат неприятно, но оставят ужасни белези.  

Лошата новина: кожата има чудесна памет и няма навика да прощава или забравя. Луничките и хиперпигментацията са очевидните примери, че си прекалявала редовно със стоенето на слънце, а белезите от акне – че си имала пъпки. Борбата с тях обаче, не е загубена.

 

Най-ефективните продукти за справяне с мазната кожа са тук!

 

8 съвета за премахване белезите от акне:

1. Не пипай пъпките

Най-важният съвет, който можем да дадем е да не позволяваш на белезите да се появят. Звучи логично, нали? В повечето случаи, белезите са резултат от разчоплени пъпки (а не, както подозираш, наказание за лошото ти държание в предишен живот). Затова, каквото и да правиш – не пипай вече появилите се пъпки. Вместо това, нанеси върху тях продукт за локална употреба, най-добре със съдържание на салицилова киселина и бензоил пероксид. Тези съставки ще намалят бързо размера на пъпката, така че да не ти остане време да се изкушиш да я изстискаш.

2. Отърви се от акнето по-бързо

Акнето и внезапната поява на пъпки причинява зачервявания по кожата. Успокояването на въпросните зачервявания помага за по-бързото излекуване на несъвършенствата. Потърси продукти, съдържащи успокояващи съставки, от рода на женско биле, зелен чай или овес.

3. Действай светкавично, ако си разчоплила пъпката

Ако наистина не си имала волята да се спреш и си изстискала злощастната пъпка, трябва да действаш бързо, за да не ти остане белег. „Желязото се кове, докато е горещо“ на козметичен език се превежда като „Кожата се ексфолира, когато е време“. В случая е необходимо да измиеш лицето с мек ексфолиант, който ще помогне в почистването на мъртвите кожни клетки. Съставки, за които да гледаш: екстракт от ориз, салицилова или млечна киселини. Ексфолирането ще стимулира появата на нови кожни клетки, т.е. кожата ще се обнови за максимално кратък срок и появата на белег ще е предотвратена.

4. Изтрий хиперпигментните петна, дължащи се на стари белези от акне

Дори да имаш белези отпреди много години, битката срещу тях не е загубена. Никога не губи надежда. Дерматолозите са единодушни, че редовната ексфолиация и нанасяне на просветляващи тена продукти значително повишава шанса за премахване на старите кафяви или червени петна. Отново в употреба влизат деликатните ексфолианти на основата на оризова пудра, както и продукти с избистрящ тена витамин C и/или регенериращ кожата витамин А (можеш да го намериш в съдържащите ретинол продукти). Най-добри резултати ще получиш, ако прилагаш всичките предложения наведнъж.

5. Справи се със ситуацията в домашни условия

Не ни разбирай погрешно – най-ефективният начин за справяне с упорити белези от акне се намира в кабинета на дерматолога (за това чети в точка 6), но можеш да помогнеш процеса да се ускори и в домашни условия. Ключът отново е в редовното ексфолиране. Този път са ти нужни нежни химически пилинги, включващи AHA и BHA (алфа и бета хидрокси киселини). Те почистват порите чрез отстраняване на „клетъчния боклук“, т.е. старите мъртви клетки. В точна концентрация, те ексфолират деликатно и след употребата им кожата остава бляскава, а не суха и белеща се. Ако след няколко седмици измиване всеки ден с химически пилинг не забелязваш промяна, време е да посетиш лекаря си.

6. Справи се със ситуацията в лекарския кабинет

Ако страдаш от упорити белези и редовната ексфолиация не помага, запиши си час при дерматолог. Той може да ти предпише ретионоиди, повишаващи продукцията на колаген в кожата, което води до намаляване видимостта на белезите.

7. Довери се на лазерите

Дълбоките, неизлечими белези от акне се нуждаят от тежката артилерия. Наистина, има случай, когато само процедурите с лазер, микроигли или инжектирането на филъри ще направят кожата ти отново гладка и красива.

 

Лазер: Процедурата с лазер е „златният стандарт“ за третиране на белези от акне. Лазерите работят по следния начин: причиняват „вреда“ на дермиса (втория кожен слой), за да стимулират продукцията на колаген. Спокойно, не е толкова страшно, колкото звучи. Единствената неприятна последица е, че кожата ти се нуждае от повече време, за да се възстанови. Консултирай се с дерматолога си кой тип лазер е удачен за теб, тъй като не всички са подходящи за всеки тип кожа.

 

Филъри: Ако белезите ти са вдлъбнати, филърите могат да повдигнат кожата отвътре и така дупките да се затворят от само себе си. Отново, поговори с лекаря си какви са опциите ти. Хубавата новина е, че след поставянето на качествени филъри, периодът на възстановяване е минимален.

 

Микроигли: Процедурата с микроигли (мезодермална иглена терапия) стана модерна в последните няколко години и се предлага на някои места и в България. Работи се с помощта на специално устройство, което представлява нещо като барабан със закрепени по него стотици мини игли. Чрез перфорация на кожата се постига разрушаване на стария колаген, което подпомага неговото отстраняване. Стимулира се незабавен синтез на нов колаген и тъканна регенерация. При процедурата практически отсъства видимо кървене, а убожданията не са болезнени. Странични ефекти няма, защото създадените от микроиглите дупчици се затварят за 60-90 минути след процедурата.

8. Прикрий белезите след процедурата

Тъй като след описаните по-горе процедури се изисква малко време, за да регенерира кожата и белезите да започнат да изчезват, ето няколко идеи как да прикриеш белезите от акне с грим.

 

Коректор: Избери такъв, който е некомедогенен (който не запушва порите) и предлага плътно покритие с матов финиш. Относно цвета: при избора на коректор, обикновено се стремиш да избереш нюанс, който се слива с кожата ти. Ако белезите ти са под формата на дупчици обаче, спри се на по-светъл от кожата ти тон. По този начин постигаш баланс на светлосенките и вдлъбнатините визуално не изглеждат толкова дълбоки.

 

Праймър: Отново, при вдлъбнатини в кожата, добре е да използваш праймър за грим. Той е идеална основа за следващите продукти, защото заглажда до съвършенство повърхността на кожата. Следващите продукти нанасяй както следва: коректор, фон дьо тен и накрая пудра. Не забравяй, всички те трябва да имат матов завършек.