8 храни, които да не ядеш след тренировка

Не винаги е препоръчителен протеиновият шейк.

 
 

Не винаги е препоръчителен протеиновият шейк.

Един от ключовите съвети, които ще получиш, е да заредиш тялото си след тренировка. С физическите упражнения изчерпваш енергията си, така че е важно да я възстановиш в рамките на час. Но някои храни могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Виж кои са те.

Виж истината зад "спортните" женски фигури в галерията долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

1. Протеинови шейкове със захар

Протеиновите шейкове са предпочитани от много хора за след тренировка, но имай предвид, че не всички са полезни. Внимавай със съдържанието на захар или по-лошото -  изкуствено подсладените варианти, които могат да включват химикали, подобрители... Вместо това може да смесиш с 2 банана, 150 г ягоди, овесени ядки, неподсладено бадемово мляко, ледени блокчета и зеленолистни зеленчуци.

2. Енергийни барчета

Те са супер удобен вариант за бързо възстановяване на енергията, но внимавай със супер обработените барчета с дълъг списък със съставки. Тук важи правилото, че ако не разпознаваш дадена съставка и тялото ти няма да я разпознае.

►►►Твоят надъхващ плейлист за успешна тренировка

3. Храна с ниско съдържание на въглехидрати

Ясно е, че протеинът е признат като задължителна част от храненето след тренировка, но знаеш ли, че въглехидратите също са от изключително значение? Те помагат на тялото ти да се възстанови, а плодовете са невероятно добър източник на въглехидрати. Може да избереш ягоди, банани, боровинки... Избирай "интелигентни въглехидрати" като пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци вместо рафинирани като бял хляб и тестени изделия. Това ще гарантира, че ще поддържаш енергията си през целия ден.

4. Спортни напитки

Освен, ако не си професионален състезател, провеждащ маратони, препоръчваме да избягваш спортните напитки, тъй като те често са с изключително високо съдържание на захар, подсладители или химикали. Макар че те се предлагат като перфектния вариант за хидратация и допълване на електролитите, напитки като филтрирана вода, сурова кокосова вода.. са превъзходни заместители.

►►►12 причини да спортуваш повече

5. Солени преработени храни

Желанието за солена храна след тренировка е нормално, тъй като губим вода и калий чрез изпотяването. Но вместо да посегнеш към чипса, един банан ще нормализира нивата на калия по по-здравословен начин.

6. Пържени храни

Очевидно е, че трябва да ги избягваш, тъй като те съдържат вредни трансмазнини. Вместо тях избери протеин като риба или пиле в комбинация със сложни въглехидрати (варен ориз, печен сладък картоф или зеленчуци на скара). 

7. Кофеин

Кофеиновите напитки могат да ти дадат енергиен тласък преди тренировка, но ги избягвай след като приключиш с упражненията. Кофеинът може да дехидратира тялото ти, а то има нужда от рехидратация. Така че се придържай към водата, за да възстановиш баланса в тялото си. 

8. Не ядеш нищо

Не пропускай хранене след тренировка. Тялото ти се нуждае от зареждане след тежката работа, която е извършило.