8 (доказани) ползи от Zumba тренировките

Дали е ефективна тренировки за отслабване, тонизиране на ръцете и извайване на красиво тяло? Даваме отговора тук!

© iStock

Ако някога си гледала или участвала в Zumba тренировка, вероятно знаеш, че в много аспекти тя прилича повече на танцова забава, отколкото на обикновена фитнес тренировка. Танцувална музика, пляскане с ръце, дори весело подвикване от време на време. Zumba определено е по-различно, но и също толкова приятно фитнес занимание.

Zumba е тренировка, включваща движения, вдъхновени от различни стилове на латиноамериканските танци, и продължава да става все по-популярна по целия свят.

ТЕСТ: Кой спорт е подходящият за теб?

Вижте повече

ТЕСТ: Кой спорт е подходящият за теб?

Не можеш да откриеш своя спорт - по-конкретно нещото, което ще те поддържа винаги във форма, а и ще ти харесва да го правиш?

© iStock

Но дали е ефективна тренировки за отслабване, тонизиране на ръцете и извайване на красиво тяло? Отговорът е категорично ДА! Zumba e точно толкова ефективна тренировка, колкото е и купон! Това е може би най-забавното изгаряне на калории.

Всеки клас по Zumba е забавен и енергичен начин да комуникираш с други хора с подобни интересни и да поддържате форма заедно. Що се отнася до тренировъчния й аспект – зумба танците можем да приемем за тренировка за цяло тяло, съчетаваща всички елементи на фитнес сесиите – кардио, силово натоварване, баланс и гъвкавост, повишена енергия.

Включи спорта в плановете и графика си!

Освен това тясната й свързаност с музиката позволява и комбинация от движения с различен интензитет, отговарящи на ритъма. Zumba може да съчетае в себе си както ниско, така и високоинтензивно натоварване и е подходяща за всеки тип тяло и всяко ниво във фитнеса, независимо дали сега започваш да развиваш физическия си потенциал, или просто търсиш разнообразие от обичайната си тренировъчна програма.

Тренировки във фитнеса или на открито – на какво да заложиш?

Вижте повече

Тренировки във фитнеса или на открито – на какво да заложиш?

Има ли наистина разлика между упражнения на закрито и тези на открито? Когато става въпрос за фитнес, има най-различни дейности, с които можеш да се...

© iStock

И ако всичко казано дотук не те е убедило, че си заслужава да се разкършиш малко, дори и в залата, ето няколко конкретни ползи от Zumba тренировките, за които трябва да знаеш:

1. Забавно е!

Колкото повече харесваш тренировките си, толкова по-вероятно е да се придържаш към тях в дългосрочен план и да постигнеш целта си. А Zumba класовете правят поддържането на тонус и форма доста забавно и лесно за харесване занимание. Много от практикуващите казват, че често изобщо забравят, че тренират и просто се наслаждават на изживяването.

2. Помага при отслабване:

Не позволявай на по-безгрижната атмосфера на Zumba тренировките да те заблуди. Това е сериозно физическо натоварване, което може да ти осигури между 600 и 1000 изгорени калории на час. Мака, че не е оптимален вариант за развитие на мускулатурата, ако целта ти е основно да изгориш малко излишни килограми и да стегнеш тялото си – този тип тренировка определено ще свърши работа!

3. Тонизира цялото тяло

Друго предимство на Zumba е, че много ефективно тартегира купища мускулни групи по цялото тяло. Да, вярно, не ги натоварва така, както класическата силова тренировка, но пък впряга в работа малки и по-дълбоки мускули, за които може би дори не подозираш, че съществуват. А за тях дори и малкото физическо натоварване е достатъчно за подобрение на тонуса и издръжливостта. Така че смело можем да кажем, че Zumba е приятно допълнение към силовите тренировки, макар и да не ги замества изцяло.

4. Укрепва сърдечното здраве

С този тип тренировка не само развиваш аеробните възможности на тялото си (Zumba наистина ускорява сърдечната честота), но черпиш и анаеробни ползи – такива, които ти помагат да поддържаш добра сърдечно-съдова дихателна система и добре тонизирана мускулатура.

5. Разтоварва от стреса?

Споменахме ли колко забавни са фитнес танците? Нищо, струва си да се повтори. Насочването на вниманието ти към танците и далече от ежедневните задължения и проблеми е чудесен начин за облекчаване от стреса. Умствената умора намалява, подобряват се бдителността и концентрацията , а и цялостната когнитивна функция.

6. Подобрява координацията

В Zumba ръцете и краката обикновено се движат в различни посоки, а това изисква добра координация. Още повече, ако се опиташ и да смогнеш и следваш ритъма. В дългосрочен план този тип тренировки значително подобряват координацията и помагат да се чувстваш по-комфортно и спокойно в движенията на тялото си.

7. Зарежда настроението

Като при всяка друга физическа тренировка, и тук се отделят т.нар. ендорфини. Химически вещества, които отговарят за позитивните емоции и приятно усещане в цялото тяло.

8. Завързва нови приятелства

Zumba е групова тренировка, в която много хора тренират и се забавляват заедно, правейки едно и също нещо. Редовната практика заедно и приятната атмосфера, в която се намирате, прави завързването на нови приятелства в груповите тренировки и танци много органично и бързо.

Така че Zumba помага не само за развитие на тялото, но и на социалните контакти – дай й шанс, ако търсиш нови приятели и приятни изживявания. Няма да съжаляваш!

Животът ти такъв ли е, какъвто искаш да е

Вижте повече

Животът ти такъв ли е, какъвто искаш да е

Без дори да го осъзнаваш, може да си се настанила в живот, който не ти изглежда истински или не е това, за което си мечтала. Ето...